Ingrediente
- Blat:
- 6 oua
- 250 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 15 linguri de apa fierbinte
- 300 g faina
- 150 g nuci macinate
- 1 plic praf de copt
- Sirop:
- 150 g zahar
- 300 ml apa
- 1 lingurita esenta de rom
- Crema:
- 6 oua
- 300 g zahar
- 280 g nuci macinate
- 1 pastaie de vanilie
- 200 g unt
- Glazura:
- 200 g ciocolata
- 50 ml frisca lichida
Mod de preparare
Mixeaza galbenusurile cu zaharul,zaharul vanilat si apa pana isi dubleaza volumul si devin spumoase. Amesteca faina cu praful de copt si adaug-o peste crema de galbenusuri. Separat mixeaza albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adauga peste galbenusuri nuca macinate si albusurile in 2-3 transe amestecand usor cu o spatula cu miscari circulare. Tapeteaza o tava (26 cm) cu hartie de copt si coace blatul in cuptorul preincalzit timp de 30-35 de minute(testul scobitorii). Lasa blatul sa se raceasca bine (eu l-am lasat peste noapte) apoi taie-l in 3 pe orizontala cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau un taietor de blaturi.
Pune zaharul la caramelizat intr-o craticioara apoi stinge-l cu apa si lasa pe foc pana se topeste zaharul. Lasa la racit si adauga romul.
Pune ouale amestecate cu zaharul si semintele de la o pastaie de vanilie pe baie de abur pana se ingroasa ca o smantana(cam 20-25 de minute). Lasa crema de ou la racit apoi adauga nuca macinata. Mixeaza untul spuma apoi adauga treptat din amestecul de nuci si omogenizeaza bine.
Asamblare:
Pe un platou pune prima foaie de blat,1/3 din sirop,crema si tot asa pana termini. Opreste 2-3 linguri de crema si unge marginile tortului. Da tortul la rece pentru 2-3 ore apoi glaseaza-l in ciocolata si orneaza dupa preferinte.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de nuca" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (51)
|