Tort de post

Postat de Simona1979 in Torturi
1 Mar 2011 | 9713 vizualizari
Tort de post

Cand vine vorba de un tort in post, multa lume renunta la idee, crezand ca acestea doua nu sunt... compatibile, insa nu trebuie sa fie asa! Se poate manca si in timpul postului tort, si e chiar gustos. Iata aici un tort cu blat de mere si crema de lapte (de soia) pe care l-am facut pentru socrul meu. La multi ani! :)

Ingrediente

  • Blat de mere:
  • 150g zahar/fructoza
  • 400 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 50-100g nuci macinate
  • 4 mere rase
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde
  • Crema de lapte:
  • 1 l lapte de soia
  • 150 g zahar/fructoza
  • 3 linguri amidon alimentar (sau faina, daca vreti sa va iasa crema mai groasa)
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Cantitatile sunt pentru 2 foi; va recomand sa le coaceti in doua tavi, desi eu (fiindca nu am timp la discretie ;)) am vrut sa scurtez procesul si am copt totul ca un singur blat, pe care apoi l-am feliat. Va spun, insa, ca e mult mai bun si mai bine daca veti coace doua blaturi separate din aceste ingrediente! Tortul se coace mai bine si nici nu are tendinta sa se rupa...

Se pune zaharul/fructoza la caramelizat intr-o cratita. Eu am folosit fructoza si eram hotarata sa aflu daca aceasta se comporta ca si zaharul...adica daca o pot carameliza...si asa am aflat ca da! :)

Trebuie amestecat mereu cu o lingura de lemn, astfel incat zaharul/fructoza sa nu se prinda de vas.

Se adauga apa fierbinte, iar cand apa caramelizata s-a racit, se adauga merele si nuca macinata.

Apoi se toarna faina, amestecata cu praful de copt, esenta de vanilie si uleiul.

Trebuie sa iasa un alut destul de gros, pe care il dati la cuptor, cu foc mediu, aproximativ o ora.

Coacerea depinde foarte mult de tipul de cuptor pe care-l aveti si de acest lucru important: daca vreti sa coaceti doua blaturi mai subtiri sau unul gros. Deci, recomandarea mea este sa faceti din cand in cand testul cu scobitoarea. Daca iese uscata, inseamna ca blatul dvs este copt si puteti sa-l scoateti...

Crema de lapte

Se toarna in cratita 3/4 din lapte, se lasa sa dea in clocot si se adauga zaharul. In restul de lapte rece, se desface amidonul/faina (turnand cate putin lapte peste faina si amestecand continuu, altfel face cocoloase!). Se toarna acest amestec in laptele clocotit si se fierbe timp de cateva minute la foc mic, amestecand mereu. Cand crema s-a ingrosat, se ia de pe foc si se lasa la racit acoperita cu folie alimentara, ca sa nu se formeze acea pelicula groasa si neplacuta la suprafata...

Pentru aroma, se poate adauga in crema simpla - cat este inca fierbinte - vanilie si se amesteca bine.

Cand toate ingredientele s-au racit, am montat tortul umplandu-l cu crema simpla cu vanilie si imbracandu-l cu cea de cacao. Se orneaza dupa preferinte si se lasa la frigider cel putin o ora inainte de a-l servi. Pofta buna si post usor! :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de post" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (20)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort magic cu mere, de post

Postat de rocsi_1612

Desert tort magic cu mere, de post

Blatul: Intr-un bol amestecati faina cernuta, grisul, indulcitorul, vanilia, praful de copt, coaja rasa de lamaie si un praf de sare. Aceasta compozitie o impartiti in 5 boluri mici, in mod...

Citeste continuarea

Desert tort de post cu ciocolata si piersici-reteta nr 800

Postat de katty

Desert tort de post cu ciocolata si piersici-reteta nr 800

Pregatim mai intai crema care trebuie racita si tinuta la frigider cateva ore. Punem frisca intr-o craticioara si o lasam la foc sa se infierbante, fara a clocoti. Adaugam ciocolata rupta bucati...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.03.2011, 16:57
feliuta e a mea
la 01.03.2011, 17:00
la 01.03.2011, 17:10
la 01.03.2011, 17:18
e grozav..nici nu zici ca e de post..oricum acum e mai usor de facut un tort de post avand lapte de soia,iaurturi de post..sunt multe posibilitati
la 01.03.2011, 17:34
iau si eu o feliuta

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking