Tort de sarbatoare

Postat de Creatsa in Torturi
17 Noi 2012 | 6154 vizualizari
Tort de sarbatoare

Ingrediente

Rulada:

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar pudra
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri apa rece
  • vanilie

Blat tort:

  • 7 oua
  • 250 g zahar
  • 200 g faina
  • 3 linguri apa rece
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingurita coaja de portocala
  • esenta de rom
  • praf de copt
  • 50 g stafide
  • 30 g cacao

Sirop:

  • 350 ml cafea tare
  • esenta de rom
  • 20 g zahar

Crema:

  • 600 g ciocolata
  • 400 ml frisca lichida
  • 100 g smantana acra pentru gatit
  • esenta de rom

Decor:

  • 400 ml frisca lichida batuta
  • 2-3 patratele ciocolata rasa
  • 2 lingurite gem de prune

Mod de preparare

Prima data facem blatul pentru rulada:

Separam albusurile de galbenusuri.Albusurile le batem spuma cu un praf de sare apoi adaugam treptat cate o lingura de zahar pudra si mixam pana devine ca o bezea.

Separat amestecam galbenusurile cu vanilia si apa si le adaugam peste albusuri.

Apoi adaugam in ploaie faina cernuta si amestecam pana se incorporeaza bine.

Tapetam o tava cu folie/hartie de copt si dam la cuptor pentru 20 de min.

Imediat ce am scos-o din cuptor o punem peste un prosop umed si rulam.Eu am rulat-o direct in folia in care s-a copt.(a fost mult mai usor)

Acum ne apucam de crema de ciocolata.

Intr-o craticioara punem ciocolata rupta bucatele ,frisca lichida si punem pe foc pana se topeste.

O lasam sa se racoreasca putin,adaugam smantana si romul si o punem la rece timp de 2 ore.

Intre timp facem blatul pentru tort.

Separam albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile le mixam cu jumatate din zahar si coaja de portocala timp de 5 minute.Apoi separat mixam albusurile cu un praf de sare si cealalta jumatate de zahar.Amestecam albusurile cu galbenusurile,adaugam apa ,uleiul,rom si faina amestecata cu cacaua si praful de copt.Amestecam bine de sus in jos(cu grija pentru a nu se lasa albusurile) iar la sfarsit adaugam stafidele.

Tapetam o tava rotunda de tort(26 cm diametru) cu folie si dam la cuptor pentru 35-40 min.(Facem testul scobitorii)

Pana se coace blatul luam 2-3 linguri de crema si umplem rulada.Eu am pus si pe deasupra putina pentru a prinde aspect de glazura.O dam la rece pana se intareste iar apoi o taiem felii potrivit de subtiri.

Cand este racit blatul de tort il taiem cu mare grija in 3 .

Punem prima parte pe o tava,insiropam cu cafea si rom ,punem jumatate din crema,iar blat+sirop,cealalta jumatate din crema si ultimul blat insiropat.

Batem bine frisca (eu am pus si putin intaritor) si o dam la rece 10 min.

Acum ne apucam de ornat.

Prima data ungem bine marginile tortului cu frisca si tapetam cu bucati de rulada.Frisca ramasa o punem deasupra si cu ajutorul unei linguri formam valuri.

Decoram cu ciocolata rasa si putin gem de prune(sau orice alt gem inchis la culoare)



Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de sarbatoare" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (29)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort cu banane caramelizate

Postat de licurici_lra

Tort cu banane caramelizate

Pentru blat, se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca galbenusurile cu 3 linguri de zahar, 5-7 min, pana isi dubleaza volumul. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de...

Citeste continuarea

Tort de sarbatoare

Postat de corina241

Tort de sarbatoare

  Blatul de cacao :Separam albusurile si le batem spuma,adaugam zaharul si mixam in continuare pana ce obtinem o bezea lucioasa.Galbenusurile le frecam cu uleiul pana obtinem o pasta ca...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.11.2012, 13:28
Minunat arata tortul tau
la 17.11.2012, 13:34
Multumesc Timea!Ieri seara l-am facut,este absolut delicios!
la 17.11.2012, 14:00
La cum arata nici nu ma indoiesc
la 17.11.2012, 14:16
la 17.11.2012, 15:40
foarte bun si frumos tort!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking