Tort diplomat (fara albusuri)

Postat de gabrielacuisine in Torturi
23 Ian 2014 | 29252 vizualizari
Tort diplomat (fara albusuri)

Am sa incep cu o mica descriere apoi am sa comentez cate ceva din greselile pe care le-am facut si problemele pe care le-am intampinat cu acest tort. L-am facut de cel putin 3 ori pana acum dar ultima incercare mi s-a parut cea mai reusita si am sa spun si de ce. Reteta, se stie ca se face din oua (intregi sau doar galbenusuri) care se freaca cu zahar pe baie de abur, apoi se dilueaza cu lapte si apoi se aduga frisca si gelatina si fructe dupa plac! Buun.Totusi am vazut diferite variatii, cu mascarpone, cu fructe de padure, cu albusuri batute spuma, crema de vanilie (adica cu amidon) plus aduagata gelatina…deci internetul este plin de retete, ramane la latitudinea D-voastra sa va alegeti ce va place!

Ingrediente

  • 300 gr piscoturi (sau un pachet cu cca. 40 piscoturi)
  • 6 galbenusuri
  • 250 gr zahar tos (granulat)
  • 500 ml frisca
  • 100 ml lapte
  • 1 conserva ananans rondele (din care folositi la ornat) si 1 conserva ananas taiat cubulete (350 ml)
  • 2 kiwi foarte copti
  • 2 madarine in compot sau proaspete (optional pentru ornat sau pentru crema)
  • 1 pastaie de vanilie sau 1 lingurita esenta vanilie (esenta pura de vanilie)
  • 25 gr gelatina granule

Mod de preparare

Crema:

Se seapara albusurile de galbenusuri iar galbenusurile se freaca cu zaharul pana isi tripleaza volumul. Albusurile le pastrati in congelator daca vreti sa le refolositi (ex. bezele, rulade etc).

In galbenusuri se adauga 100 ml lapte pentru a ajuta la dizolvarea zaharului si semintele de la pastaia de vanilie. daca folositi esenta de vanilie, o adaugati la final, cand se pune si frisca!

Aceasta crema se pune pe baie de abur (deasupra unei cratiti cu apa care fierbe, dar recipientul sa nu atinga apa din cratita) si se mixeaza cu mixerul sau cu telul pana cand zaharul este complet dizolvat (cca 5 minute).

Crema se lasa la racit si, intre timp, punem gelatina la hidratat in 60 ml suc de ananas (sa o acopere cu un deget). Cand s-a hidratat, se dizolva pe baie de abur sau la microunde (30 secunde) si se adauga in crema de galbenusuri.

Batem frisca tare si o incorporam usor in crema, cu o paleta sau cu telul in forma de para.

Lasam crema deoparte si ne pregatim forma de tort

Punem o folie alimentara la baza formei de tort astfel incat marginile formei sa fie acoperite pana sus (eu am folosit 2 folii suprapuse).

Taiem piscoturile exact cat este forma de inalta, apoi le asezam unul lamga altul de-a lungul formei. Puteti sa puneti fructe pe margine in loc de piscoturi (rondele de ananas, portocale sau kiwi) si sa puneti piscoturi doar ca baza. Eu am preferat sa nu inmoi piscoturile de pe margine in sucul de la ananas, mi se par mai aspectuoase uscate si orcum trag din umezeala cremei!

Asezam la baza formei fructe (in cazul meu ananas) pentru partea superioara a tortului (tortul va fi rasturnat deci baza va fi de fapt sus ) ca in poza nr.2

Punem jumatate din crema de galbenusuri peste rondelele de ananas, punem si jumatate din cantitatea de fructe taiate si le impingem usor cu o lingurita in crema. Adaugam si restul de crema  si apoi restul de fructe repetand aceeasi operatiune.

Nivelam frumos cu o lingura apoi asezam piscoturi inmuiate putin in compot deasupra (ca baza, cand se va rasturna tortul)

Se baga tortul in frigider si se lasa la inchegat cel putin 5 ore sau peste noapte!

Scoatem tortul din frigider apoi asezam un platou deasupra formei de tort si il rasturnam cu grija. Scoatem inelul detasabil, apoi scoatem si folia alimentara. Il ornam cu fructe feliate si cu frisca (daca mai aveti rabdare si cu mentiunea de mai sus!)

Se feliaza cu un cutit foarte bine ascutit si se savureaza cu placere! Este mirific de bun!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort diplomat (fara albusuri)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (28)
Retete similare

Desert tort Gateste si Zambeste, 1500

Postat de Constelatialeu

Desert tort Gateste si Zambeste, 1500

Mai intai am facut mouse-ul de kiwi pentru ca trebuie sa stea la congelator mai mult de 8 ore, ca sa poata sa iasa frumos din forma silikomart. Am curatat si cantarit fructele de kiwi cele mai...

Citeste continuarea

Tort pentru ziua mamei..

Postat de Constelatialeu

Tort pentru ziua mamei..

Tortul clasic: Blatul,se bat albusurile spuma cu un pic de sare,se adauga zaharul,apoi galbenusurile,nuca si faina.Se unge o forma de tort si pune compozitia si de da la cuptor,se incearca cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.01.2014, 19:07
ce bun , vreau si eu o feli Gabi
la 23.01.2014, 19:10
Ce frumos ti-a iesit !
la 23.01.2014, 19:16
delicios
la 23.01.2014, 19:22
Superb!
Wow, ce multe tipsuri ai scris!
la 23.01.2014, 19:34
Ce frumos ti-a iesit!! ai scris nu gluma...

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking