Crema:
Se seapara albusurile de galbenusuri iar galbenusurile se freaca cu zaharul pana isi tripleaza volumul. Albusurile le pastrati in congelator daca vreti sa le refolositi (ex. bezele, rulade etc).
In galbenusuri se adauga 100 ml lapte pentru a ajuta la dizolvarea zaharului si semintele de la pastaia de vanilie. daca folositi esenta de vanilie, o adaugati la final, cand se pune si frisca!
Aceasta crema se pune pe baie de abur (deasupra unei cratiti cu apa care fierbe, dar recipientul sa nu atinga apa din cratita) si se mixeaza cu mixerul sau cu telul pana cand zaharul este complet dizolvat (cca 5 minute).
Crema se lasa la racit si, intre timp, punem gelatina la hidratat in 60 ml suc de ananas (sa o acopere cu un deget). Cand s-a hidratat, se dizolva pe baie de abur sau la microunde (30 secunde) si se adauga in crema de galbenusuri.
Batem frisca tare si o incorporam usor in crema, cu o paleta sau cu telul in forma de para.
Lasam crema deoparte si ne pregatim forma de tort
Punem o folie alimentara la baza formei de tort astfel incat marginile formei sa fie acoperite pana sus (eu am folosit 2 folii suprapuse).
Taiem piscoturile exact cat este forma de inalta, apoi le asezam unul lamga altul de-a lungul formei. Puteti sa puneti fructe pe margine in loc de piscoturi (rondele de ananas, portocale sau kiwi) si sa puneti piscoturi doar ca baza. Eu am preferat sa nu inmoi piscoturile de pe margine in sucul de la ananas, mi se par mai aspectuoase uscate si orcum trag din umezeala cremei!
Asezam la baza formei fructe (in cazul meu ananas) pentru partea superioara a tortului (tortul va fi rasturnat deci baza va fi de fapt sus ) ca in poza nr.2
Punem jumatate din crema de galbenusuri peste rondelele de ananas, punem si jumatate din cantitatea de fructe taiate si le impingem usor cu o lingurita in crema. Adaugam si restul de crema si apoi restul de fructe repetand aceeasi operatiune.
Nivelam frumos cu o lingura apoi asezam piscoturi inmuiate putin in compot deasupra (ca baza, cand se va rasturna tortul)
Se baga tortul in frigider si se lasa la inchegat cel putin 5 ore sau peste noapte!
Scoatem tortul din frigider apoi asezam un platou deasupra formei de tort si il rasturnam cu grija. Scoatem inelul detasabil, apoi scoatem si folia alimentara. Il ornam cu fructe feliate si cu frisca (daca mai aveti rabdare si cu mentiunea de mai sus!)
Se feliaza cu un cutit foarte bine ascutit si se savureaza cu placere! Este mirific de bun!
Pofta buna!