Tort Dobos

Postat de silvi0ara in Torturi
13 Feb 2010 | 8991 vizualizari
Tort Dobos

Ingrediente

  • Pentru blaturi:
  • 10 oua
  • 200g zahar
  • 1 lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • o priza sare
  • 120g faina
  • Pentru crema:
  • 300g unt
  • 250g ciocolata neagra
  • 2 linguri cacao
  • 5 linguri apa
  • 6 oua
  • 270g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru caramel:
  • 250g zahar
  • sucul de la ½ lamaie

Mod de preparare

Mod de preparare blaturi:

Cele 10 galbenusuri se freaca foarte bine cu sarea, avanilia,coaja si zeama de lamaie, si zaharul,pana ce amestecul isi dubleaza volumul si devine o crema spumoasa(de preferat cu mixerul).Se adauga apoi albusurile batute spuma tare si faina alternand cu albusurile.Din aceasta compozitie ies 10 foi care se coc pe rand,pe fundul formei de tort.(eu am folosit 2 forme de tort,si am decupat din hartie pergament 3 foi,merge mai repede,cand 1 foaie este la cuptor,se pregateste urmatoarea,asa nu pierdeti timp)Pe ficare forma se pun cate 3 linguri pline de aluat care se intind cu grija dinspe mijloc spre margine,foaia trebuie sa fie subtire.Se baga la cuptorul preincins la 200gC timp de 4-5 minute.Se scoate hartia cu blatul de pe forma si se lasa la racit,se procedeaza la fel cu fiecare foaie de blat.

Crema:

Cacaoa se amesteca cu apa apoi se rup bucatile de ciocolata si se amesteca in cacao,se pune la foc mic sa se topeasca si se lasa sa se raceasca,apoi se adauga cate putin in untul frecat spuma,crema se lasa la rece.Intre timp se bat ouale intregi cu zaharul pe baie de abur la foc mic pana ce amestecul devine ca o crema groasa si spumoasa.Se lasa sa se raceasca,apoi se amesteca cate putin in untul cu ciocolata.Se mai lasa la rece 15-20 de minute.Cu aceasta crema se umplu foile de blat.(.ultima foaie se pastreaza penru a fi imbracata in caramel.)se imbraca tortul in crema,se opreste putina crema pentru ornat.Mrginile tortului se imbraca cu nuca pisata.(sau dupa preferinta)

Pentru caramel:

Se pune zaharul intr-o craticioara la foc foarte mic sa se topeasca,dar cu arentie sa nu se arada,altfel devine amar.Cand s-a topit tot zaharul se ia de pe foc si se adauga zeama de la lamaie si se amesteca foarte bine.Se toarna peste foaia de blat si se intinde uniform pe toata suprafata..Blatul se taie in 10-12 felii cu un cutit cu lama foarte ascutita si bine uns cu unt,cat timp caramelul este inca cald.Se lasa la racit,apoi se aseaza frumos pe tort,

Pe tort se fac mici rozete din crema 10 sau 12 in functie de cate foi de caramel am obtinut,fiecare felie taiata se sprijina de rozeta din crema.

Ornarea depinde de gustul fiecaruia.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (10)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort dobos

Postat de oanapl

Tort dobos

Pentru foi pui oul in bol robotului, adaugi zaharul si foarte putina sare si mixezi pana cand isi tripleaza volumul. Peste ou adaugi untul topit si racit si cerni faina, iar apoi cu miscari largi...

Citeste continuarea

Desert tort Dobos

Postat de Oana

Desert tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat jumatate din zaharul pudra si mixeaza pana obtii o bezea tare. Mixeaza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.02.2010, 16:39
ma dai gata tu cu torturile tale
la 13.02.2010, 23:34
Cata perfectiune! Ceva de care cred ca nu ma voi apuca prea curind!
la 13.02.2010, 23:45
da e super !
la 14.02.2010, 11:33
Va multumesc frumos pentru aprecieri,si pentru vizita.
la 14.02.2010, 19:39
nu prea inteleg ''tehnica''rozetelor! trebuie sa ma dau mai aproape,nu?

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking