Tort ecler

Postat de vio_dreams in Torturi
16 Apr 2013 | 14762 vizualizari
Tort ecler

Un tort simplu, insa de foarte mare efect.

Ingrediente

pentru aluat:

  • 300 ml apa
  • 150 ml ulei
  • 200 gr faina
  • 7 oua

pentru crema de vanilie:

  • 1 l lapte
  • 300 gr zahar
  • 6 galbenusuri
  • 250 ml frisca lichida
  • 2 plicuri gelatina
  • esenta vanilie


pentru crema de ciocolata:

  • 50 gr ciocolata
  • 50 ml frisca lichida
  • esenta rom

pentru glazura:

  • 50 gr ciocolata amaruie
  • 3 linguri zahar pentru caramel

Mod de preparare

Fierbem apa impreuna cu uleiul. Cand clocoteste o dam deoparte si adaugam imediat faina amestecand rapid. Lasam sa se racoreasca. Adaugam ouale unul cate unul si le incorporam.

Trebuie sa rezulte o compozitie nu foarte groasa, care sa nu curga de pe lingura. Asadar cantitatea de oua poate fi variabila in functie de marimea lor, de tipul de faina. Tapetam o forma rotunda cu hartie de copt si cu ajutorul unui sprit facem niste linii circulare din aluat lasand putina distanta intre ele fiindca vor creste la copt. Incingem cuptorul in prealabil si le coacem la foc iute in primele minute apoi la foc mic. Nu deschideti absolut deloc usa in timpul coacerii pentru ca se vor lasa.

Cu ajutorul spritului intr-o tava facem gramajoare mici de aluat din care vom face minieclerele. Dam la cuptor pana se rumenesc. Cojile de ecler vor fi goale la mijloc. Le lasam sa se raceasca apoi le taiem in doua. Pentru o parte din ele am preparat o crema ganache de ciocolata. Am topit ciocolata impreuna cu frisca si am dat la rece pentru o ora apoi am adaugat esenta de rom si am mixat compozitia pana a devenit ca o crema. Am umplut 20 eclere cu crema de ciocolata si le-am dat la rece. Asezam baza din aluat de ecler pe un platou si punem in jurul ei inelul reglabil pentru tort. Preparam crema de vanilie.

Batem galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. Adaugam laptele si punem pe foc mestecand continuu pana incepe sa se ingroase. Dam deoparte si adaugam imediat gelatina dizolvata conform indicatiilor de pe plic si esenta de vanilie. Lasam sa se racoreasca usor. Batem frisca batuta pana se intareste si o incorporam in crema de vanilie. Umplem 10 eclere cu crema de vanilie si le lasam deoparte. Turnam un strat subtire de crema peste blatul rotund de la baza apoi asezam in mijloc eclerele cu crema de ciocolata. Turnam peste ele restul de crema si nivelam. Asezam pe margini eclerele umplute cu crema de vanillie.

Topim ciocolata si glazuram eclerele. Turnam glazura in fir subtire pe suprafata tortului. Dam tortul la rece pentru una-doua ore. Caramelizam zaharul il dam deoparte si cand ajunge la temperatura potrivita tragem cu coada unei linguri de lemn formand o retea de fire de caramel cu care vom decora tortul.

Taiem felii cu un cutit bine ascutit pe care il vom trece prin jet de apa fierbinte inainte de fiecare felie.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort ecler" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (27)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort profiterol cu crema de vanilie si ciocolata cu cafea

Postat de rocsi_1612

Desert tort profiterol cu crema de vanilie si ciocolata cu cafea

Choux-urile: Intr-o cratita puneti apa cu untul si le transferati pe foc. Amestecati pana untul se topeste complet. Dati focul la mic, turnati toata faina, amestecati energic pana este...

Citeste continuarea

Desert tort cu choux-uri si mousse de caramel

Postat de sufletista

Desert tort cu choux-uri si mousse de caramel

Choux -intr-o cratita adaugam untul, apa si punem pe foc pana ce ajunge in punctul de fierbere, adaugam faina amestecata cu sare si zahar. Amestecam cu o lingura de lemn pana ce se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.04.2013, 23:41
delicios
la 17.04.2013, 00:44
la 17.04.2013, 00:48
ce bine arata
la 17.04.2013, 05:46
Superb, delicios!
la 17.04.2013, 06:49
senzational!!!

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking