Tort "Grădina cu trandafiri"

Postat de simonacallas in Torturi
13 Apr 2014 | 4407 vizualizari
Tort "Grădina cu trandafiri"

La multi ani tuturor florilor de pe Bucataras! Si tuturor „bucataraselor”, pentru ca toate sunteti niste flori :)

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 ouă mari
  • 6 linguri zahăr
  • 6 linguri făină
  • 2 linguri cacao neagră
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingură coajă de lămâie
  • Pentru sirop:
  • 500 ml apă
  • 2 linguri miere
  • sucul de la o lămâie mică
  • Crema:
  • 500 g cremă de brânză la temperatura camerei (am folosit Mascarpone)
  • 100 g zahăr
  • câteva căpşuni tăiate în cuburi mici
  • piure de căpşuni (preparat din 250 g căpşuni cu 4 linguri zahăr şi un plic Gelfix de la Dr. Oetker, conform instrucţiunilor de pe plic)
  • Pentru glazură:
  • 200 g ciocolată neagră
  • 100 ml frişcă lichidă
  • Pentru decor:
  • trandafiri din pastă de zahăr
  • 200 g ciocolată albă
  • o picătură colorant gel roşu pe bază de ulei

Mod de preparare

Preparăm blatul: Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi le batem cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul treptat şi mixăm până când devin bezea. Gălbenuşurile le frecăm cu zahărul vanilinat şi coaja de lămâie, apoi le adăugăm în bezea, amestecând uşor, prin răsturnare. La final încorporăm făina cernută cu cacaoa şi praful de copt, tot prin răsturnare. Compoziţia o punem în forma de copt (am folosit o formă rotundă cu diametrul de 26 cm), unsă şi tapetată cu hârtie pergament şi o introducem în cuptorul încins în prealabil, la foc moderat, timp de 35-40 minute sau până cândscobitoarea introdusă în mijlocul blatului iese curată. Scoatem blatul din cuptor şi îl lăsăm să se răcească în tavă.

Preparăm siropul, fierbând apa cu mierea şi sucul de lămâie timp de 15 minute la foc mic, până când se leagă ca un sirop. Il lăsăm să se răcească.

Crema: Preparăm piureul de căpşuni, care în momentul preparării cremei trebuie să fie la temperatura camerei, ca şi crema de brânză. Crema de brânză o mixăm bine cu zahărul, pănă se înmoaie şi se omogenizează. Adăugăm piureul de căpşuni răcit şi mixăm în continuare. La final adăugăm căpşunile tăiate cubuleţe şi amestecăm.

Asamblare: Blatul răcit îl tăiem în trei. Însiropăm prima foaie, întindem pe ea 1/2 din cremă, acoperim cu a doua foaie pe care la fel o însiropăm, punem restul de cremă. Ultima foaie de blat doar o însiropăm. Nivelăm marginile tortului, punem fâşii de hârtie de copt sub margini şi îl aşezăm pe un grătar, pregătit pentru glazurare.

Pentru glazură, încălzim până aproape de fierbere frişca lichidă, apoi încorporăm ciocolata ruptă în bucăţi cât mai mici şi amestecăm să se omogenizeze. Glazura trebuie să fie curgătoare, nici prea subţire (pentru că nu ar acoperi bine), nici prea groasă (pentru că s-ar întări înainte să acopere tortul).  Turnăm glazura, plimbând vasul deasupra tortului, în aşa fel încât să acopere roată suprafaţa vizibilă (partea de sus şi marginile laterale). Aşezăm trandafirii, cât glazura este încă moale, ca ei să adere de tort. Apoi înlăturăm cu grijă hârtia de dedesubt, astfel platoul va rămâne curat.

Pentru gardul din ciocolată roz, pregătim fâşii din hârtie de copt puţin mai late decât înălţimea tortului şi le aşezăm într-o tavă. Topim ciocolata la microunde (în reprize de câte 5-10 secunde, amestecând uşor între reprize, până când se lichefiază), adăugăm colorantul (e suficient un vârf de scobitoare înmuiat în colorant) şi amestecăm. Când ciocolata se răceşte dar e încă lichidă, o punem într-un poş (sau o pungă) tăiat la vârf şi formăm zig-zaguri pe hârtia de copt, întrr-un sens şi în celălalt. Când încep să se întărească dar sunt încă fexibile, le punem pe marginea tortului, apăsând ca să se lipească. Se dă tortul larece şi, după ce gardul s-a întărit, hârtia de copt se desprinde cu uşurinţă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort "Grădina cu trandafiri"" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort rapid cu fructe

Postat de panacris

Tort rapid cu fructe

Crema se prepară conform indicațiilor de pe plic. O formă de cozonac se tapetează cu folie alimentară. Pișcoturile se trec rapid prin zeama compotului și se  așează în...

Citeste continuarea

Desert Tort Dobos

Postat de Oana

Desert Tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat zaharul pudra, pana obtii o bezea tare. Pune apoi cate un galbenus de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.04.2014, 10:12
Cat e de frumos!
la 13.04.2014, 10:54
la 13.04.2014, 12:01
Bravo!
la 13.04.2014, 12:11
Este cel mai frumos tort de Florii pe care l-am vazut pana la ora aceasta in zona culinar si blogosfera. Sincer! ... cel putin, dupa gustul meu. Estetica, contrastul de culoare, eleganta, sectiunea si ceea ce este la fel de important, gustul!
De folos explicatiile ilustrate. Bravo!

Felicitari! M-ai impresionat. Ai talent si un potential foarte mare, care sper sa nu treaca neobservat.
la 13.04.2014, 12:13
foarte frumos!!bravo!!!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking