Tort “Medovik” a la Natalia

Postat de Bucataras in Torturi
29 Apr 2009 | 58223 vizualizari
Tort “Medovik” a la Natalia

Vreau sa particip la concurs cu o reteta de tort. Semnatura de pe poze imi apartine, iar reteta am publicat-o mai demult pe forumul desprecopii.com, apoi pe blogul personal. Tort “Medovik” (adica tort cu miere, reteta ruseasca).

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2-3 oua
  • 1 pahar de zahar (200 g)
  • 2-3 linguri pline cu miere
  • 60 g margarina
  • 1 lingurita cu putin virf de bicarbonat de sodiu
  • faina cit cuprinde (cam 3-4 pahare)
  • Pentru crema:
  • 1.5 kg smintina fermentata (acrisoara), cantitatea este minima, recomandarea e sa aveti 2 kg de smintina
  • * Merge si smintina dulce de frisca, dar cu cea clasica foile se inmoaie mai bine, datorita continutului mai mare de zer
  • 1 pahar zahar
  • nuca macinata si/sau lamiie
  • vanilie

Mod de preparare

Intr-un ibric se bat impreuna ouale, zaharul, margarina si mierea. Se pune la bain-marie si se amesteca pina incepe sa fiarba apa, iar zaharul din compozitie s-a topit. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur. Compozitia devine spumoasa si creste in volum.
Intr-un bol se pune faina (nu toata, cam 2-3 pahare), se toarna amestecul de mai sus si se omogenizeaza.

Se framinta si se adauga faina, cit sa iasa un aluat ca plastilina (merge de minune framintatul in masina de piine, programul “aluat de taitei”, in acest caz se procedeaza astfel: se toarna amestecul fierbinte in cuva masinii si se porneste framintatul, adaugindu-se faina pe parcurs, pina aluatul capata consistenta potrivita).

Se imparte in 10 parti egale, care se tin acoperite cu folie, sa nu se usuce. Din fiecare bucata de aluat se intinde o foaie subtire, cit e posibil de subtire, sa se vada masa. Se presara faina dedesubt, sa nu se lipeasca. Se taie foaia cu o forma rotunda sau patrata (de ex. cu un platou), se ia de pe masa si se transfera pe tava (in care se pune hirtie de copt). Resturile de la taiat se pun si ele in tava, dupa ce se vor coace, se macina la robot, ca sa se orneze tortul cu firimiturile.

Foile se coc la foc mediu spre mare (180-200 C), efectiv citeva minute, cit sa devina foaia auriu-maronie. Atentie, se ard foarte usor. Foile se pot decupa si imediat dupa copt, cit sint inca moi. Dupa ce se racesc, devin crocante.
Tip: aluatul se intinde mai usor cind e cald. Daca s-a racit intre timp, e suficient sa se incalzeasca fiecare bucata de aluat cam 10 secunde la microunde, inainte de a fi intinsa.

Pentru crema se bate smintina cu zaharul si se adauga, dupa preferinte, nuca macinata sau lamiie data prin masina de tocat, sau vanilie.

Pentru asamblarea tortului, se ung foile din belsug cu crema si se pun una peste alta. Nu se apasa cu nimic, foile se voi inmuia de la crema si se vor aseza ele singure. Resturile de blat coapte se macina in robot si se orneaza tortul cu ele, de preferat a doua zi.
Se poate tapeta o oala cu folie si sa se asambleze tortul in ea, ca sa nu se scurga crema dintre foi. A doua zi se rastoarna tortul pe platou si se orneaza.

Desi reteta cere timp destul pentru a fi preparata, merita sa o incercati, iese un tort absolut delicios.

Natalina N.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort “Medovik” a la Natalia" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (12)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Tort Diplomat

Postat de Creatsa

Tort Diplomat

Am pus fructele la scurs intr-o strecuratoare. Intr-o tava (35/25 cm) cu pereti detasabili fixeaza piscoturile astfel incat sa acopere toate marginile tavii iar pe fundul tavii pune piscoturi...

Citeste continuarea

Tort de ciocolata cu zmeura

Postat de Irina

Tort de ciocolata cu zmeura

Blatul: Untul l-am mixat impreuna cu zaharul, apoi am adaugat galbenusurile pe rand, pana s-a topit zaharul de tot. Am adaugat cacao, albusurile batute spuma si esenta de rom si migdale....

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.04.2009, 20:57
Incercati la acest tort o glazura din:5albusuri batute spuma cu 8linguri de zahar(pina cand daca intorci vasul albusurile nu cad) peste care se toarna 8 linguri de zahar ars. Glazura poate fi folosita si la alte torturi - are un gust deosebit.
la 30.04.2009, 17:57
e f f ffff bun il facea si mama acasa....ce vremuri...trebuie neaprat sa il fac....e super de bun
la 30.04.2009, 22:34
Daaa...e foarte bun...L-a facut si eu de cateva ori...
la 08.05.2009, 20:30
pot sa zic ca este tortul opilariei mele....e bestial
la 08.05.2009, 20:31
pot sa zic ca este tortul copilariei mele....e bestial

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking