Ingrediente
- Ingrediente foi :
- 300 gr faina
- 300 gr unt 82% grasime
- 1 lingurita sare
- 740 gr faina ( am folosit faina alba spelta, ecologica )
- 2 oua
- 1 lingura otet
- 2 linguri coniac
- 150 ml apa rece
- 1 lingurita sare
Ingrediente crema :
- 1100 ml lapte
- 5 galbenusuri
- 200 gr zahar
- 7 linguri faina alba
- 300 gr unt
- zeama de la 1 lamaie
- 1 pastaie de vanilie
- 1 borcan gem cirese amare (370 gr )
Mod de preparare
Mod de preparare foi (12 buc):
1. Taiem untul rece cubulete si-l amestecam cu faina. Va rezulta un aluat nisipos.
2. Batem ouale intr-un castron si adaugam sarea, otetul, coniacul si apa. Turnam peste amestecul de faina si framantam aluatul pana obtinem o compozitie ce nu se lipeste de degete. Avem grija sa nu se inmoaie untul prea tare, altfel, foile nu se vor mai desface la copt.
3. Impartim aluatul in 12 parti, dandu-le forma de bila, le acoperim cu folie alimentara si le dam la rece pentru 30 minute.
4. Din fiecare bila intindem o foaie subtire, direct pe hartie pergament. Ca sa aibe toata aceeasi dimensiune, o decupam cu ajutorul unei forme rotunde. Eu am folosit o forma cu diametrul de 22 cm. Lasam si marginile, deoarece le vom folosi la decorat.
5. Coacem foile in cuptorul preincalzit, la 200 grade timp de 5-6 minute, pana ce marginile incep sa se rumeneasca. Sunt destul de fragile, eu le-am scos din tava cu ajutorul unei palete destul de late.
Mod de preparare crema:
1. Intr-un vas cu fund dublu, amestecam ouale cu zaharul , adaugam putin lapte si continuam sa amestecam pana zaharul incepe sa se topeasca.
2. Adaugam faina, semintele de la pastaia de vanilie si restul de lapte si punem la foc mic. In tot acest timp, amestecam continuu cu un tel pana ce compozitia incepe sa se ingroase.
3. Dam vasul deoparte si adaugam untul taiat cubulete si zeama de lamaie. Amestecam cu telul pana ce acesta s-a topit.
4. Lasam la racit, acoperind vasul sa nu se formeze pojghita.
Asamblare:
Se aseaza pe un platou prima foaie si se monteaza in jurul ei inelul reglabil. Ungem foaia cu doua, trei linguri de crema, astfel incat sa fie bine acoperita. In continuare, se procedeaza la fel pana se termina foile si crema. Intermediar, peste foaia trei si sapte punem cate doua, trei linguri de dulceata, aranjata uniform.
Resturile de aluat se faramiteaza si se orneaza tortul cu ele.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Napoleon" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
|