Desert Tort "Napoleon"

Postat de anisoara in Torturi
29 Mai 2010 | 73970 vizualizari
Desert Tort "Napoleon"

Ingrediente

  • 200 gr de margarina cu procent mare de grasime
  • 1 ou
  • 1 cana apa calduta 
  • 2,5 pahare de faina ( 250 ml volumul paharului )
  • 1 lingura mare de ulei
  • 1 lingura de otet de masa
  • 1 lingurita de zahar fara virf
  • 1 lingurita de sare fara virf
  • Crema :
  • 1.5 l de lapte gras
  • 8 oua mijlocii
  • 2 pahare (200 gr) zahar 
  • 4 linguri cu varf de faina 
  • vanilie  
  • sucul unei lamai
  • 300 gr de unt 

Mod de preparare

Preparare a foilor se face dupa urmatoarea metoda : http://www.bucataras.ro/retete/3213/pprepararea-aluatului-in-foi.html

Acest aluat se prepara din timp si se lasa la frigider pentru mai mult timp.

Folositi unt sau margarina 80-82 % grasime, daca nu gasiti,  folositi margarina amestecata cu untura sau untura curata de porc. 

Se obtin 4 blaturi in foi de marimea tavii, care se coc la temperatura de 200-220 grade, timp de 20 minute pana se rumenesc in tava, nu pe dosul tavei. Veti obtine foile foarte crocante.

Crema: Se fierbe tot laptele si se lasa la racit pina ajunge usor caldut. Intre timp se bat bine ouale cu zaharul, faina, se adauga un pahar de lapte caldut, se amesteca, apoi se adauga restul de lapte si se pune la fiert. Se poate prepara crema prin fierbere la bain mare sau prin fierbere directa pe aragaz.
Eu prefer  sa pun cratita pe foc si sa fierb crema. La inceput se fierbe vreo 4-5 minute la un foc mai maricel, amestecand in continuu cu o lingura de lemn, apoi se da focul incet si se amesteca repede inca vreo 10 minute pina se ingroasa.

Se opreste focul imediat si se da crema de-o parte si se lasa la racit. E necesar din cand in cand sa amestecati in ea pentru ca prinde o pojgita deasupra.

In timpul acesta, intr-un vas separat se bate untul cu vanilia si treptat se adauga crema din lapte putin calduta si cu sucul unei lamai (dupa gust). Totul se bate bine pana se obtine o compozitie omogena. Se lasa crema la racit in frigider.

Pe un platou mare se asambleaza tortul. Se pune cite o foaie coapta si frageda si se unge atent cu putina crema pe toata suprafata foii. Se procedeaza la fel  pina se ung toate foile de tort.

Cu crema ramasa se unge tortul pe lateral si deasupra. Separat, se maruntesc resturile de foi si se presara bine tortul de jur imprejur.
Aceasta tort nu se decoreraza. El este recunoscut sub aceasta denumire, "Napoleon", prin aranjamentul pe care-l vedeti in fotografie.

De la inceput tortul este inalt, apoi cu timpul foile se inmoaie si scade din inaltime cam 8 cm. Nu folosesc crema multa si abundenta la ungerea fiecarei foi deoarece nu se mai simte bine gustul crocant al foilor din tort. Eu prefer acesta varianta mai mult.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Tort "Napoleon"" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort in straturi

Postat de merisor67

Desert tort in straturi

Pentru foi, amestecăm ouăle cu sarea până se spumează, adăugăm coniacul, oțetul și apa și amestecăm din nou până se omogenizează compoziția. Cernem făina într-un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.05.2010, 22:13
Super tort Anisoara. Dar foilea alea ma omoara...atat de multa munca la ele... Cred ca trebuie o completare in reteta, acolo la coacerea foilor.
la 29.05.2010, 22:21
Miha de ce spui ca e multa munca la ele? Dupa ce metoda faci aluatul in foi, te-au uitat atent , la metoda ,pe care eu o descriu, este foarte rapida - RASUCIREA ALUATULUI PE UN FACALET DE LEMN, dupa aceia se taie cu cutitul, se imparte in doua , si se suprapune . Trage atentia inca odata la metoda, pe care am descris-o. Foarte, foarte multe aprecieri am avut la acest aluat, ce sa-ti spun daca singura receta are peste 100 000 de vizitari in limba rusa. Nu sunt deacord , ca e mult de lucru, la receta clasica, sunt de acord, la aceasta metoda- NU.
la 29.05.2010, 23:20
Miha, reteta de foi este dificila la citit, dar cand te apuci sa o faci , nu ti se mai pare grea, dar trebuie sa o tii la frigider peste noapte. Iese foarte buna daca o faci cu osanza (untura de porc de pe burta) . Poti folosi foile si la alte foietaje de casa.
la 29.05.2010, 23:26
Cred , ca trebuie sa descriu recetele mai pe scurt, si atunci o sa para mai usor de preparat. Daca ai sa faci macar odata aceasta receta , si vei simti deosebirea gustului la acest aluat fata de cel procurat din magazine, nu-ti Va lipsi nicioadata din frigider. Intradevar se poate folosi acest foietaj la diferite preparate facute in casa.
la 29.05.2010, 23:42
super bine arata felicitari 5 furcu

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking