Tort 'senzational'

Postat de Poliana in Torturi
2 Apr 2013 | 24692 vizualizari
Tort 'senzational'

Am adus si tortul, asa cum am promis ;) E un tort de sarbatoare!

Ingrediente

  • Blat
  • 80 gr unt
  • 75 gr zahar
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 4 oua mari
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita rom
  • 100 gr faina
  • 20 gr cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 linguri lapte
  • 80 gr smantana
  • Crema de ciocolata alba
  • 200 gr ciocolata alba
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • lingura crema de whisky
  • Crema de fructe de padure
  • 300 gr fructe de padure
  • 50 gr zahar
  • 1 lingura amidon cu varf
  • Decor
  • 300 ml frisca
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • o lingura crema de whisky

Mod de preparare

Incepem cu crema de ciocolata alba.

Ciocolata si smantana le topm la foc mic, omogenizam si dam la rece peste noapte. A doua zi le mixat bine de tot, pana obtinem o crema frumoasa, la care adaugam extractul de vanilie si crema de whisky si dam din nou la rece.

Apoi ne apucam de blat, blaturi mai exact pentru ca vor fi doua la numar, fiecare cu diametrul de 18 cm.

Toate ingredientele pentru blat sa fie la temperatura camerei, asta inseamna ca trebuie scoase cu doua ore inainte de a ne apuca de lucru. Da, da...stiu ca sunt cam multe reguli de respectat, dar nu e asa greu. Nu trebuie decat sa retineti ca avem nevoie de crema sa fie facuta cu o seara inainte, iar pentru blat cu 2 ore inainte pregatim toate ingredientele.

Avand toate ingredientele pregatite, treaba va merge mult mai repede si mai usor. Am uitat sa precizez, dar chiar se face repede tipul acesta de blat, iar efortul este minim.

Untul il topim intr-o cratita si adaugam zaharul. Amestecam pana cand zaharul este complet topit si lasam deoparte.

Ciocolata rupta bucatele o topim separat la bain marie, sau la microunde, dupa care o adaugam peste unt si lasam sa se racoreasca putin.

Pregatim faina cu cacaoa, sarea si praful de copt. In compozitia cu unt si ciocolata (racita la temperatura camerei) adaugam ouale pe rand, unul cate unul, si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Punem si laptele si smantana si omogenizam.

Adaugam faina si cacaoa cernute si, ajutandu-ne de tel, amestecam bine pana la omogenizare. La sfarsit punem si esenta de rom.

Cuptorul il preincalzim la foc mic, la 140-150 de grade. Pregatim doua tavi cu diametrul de 18 cm. Eu nu am avut doua tavi identice, doar una, dar din fericire am avut o cratita cu aceleasi dimensiuni si am folosit-o pe post de tava :)

Tavile le ungem cu unt, punem hartie de copt la baza, iar apoi tapetam marginile cu cacao. Impartim compozitia pentru blat in doua, binenteles ca m-am ajutat de pretiosul cantar pentru operatiunea aceasta, si le introducem la cuptor pentru 35-40 de minute. Aveti grija sa nu le uscati prea tare. Blatul trebuie sa iasa dens, dar nu umed si nici uscat.

Cand sunt gata blaturile, le scoatem cu grija pe un gratar si le lasam la racit.

Fructele de padure le punem pe foc impreuna cu 50 gr zahar. In momentul in care incep sa fiarba mai amestecam din cand in cand si le lasam asa 2-3 minute dupa care adaugam o lingura de amidon diluata in cateva linguri din sucul lasat de fructe. Mai punem pe foc 2-3 minute si apoi dam la rece.

Pentru decor mixam bine frisca cu 2 lingurite de zahar vanilat si o lingura crema de whisky. Dam putin la rece.

Asamblarea e usoara. Taiem fiecare blat in doua pe orizontala. Punem un blat pe un platou, apoi jumatate din crema de ciocolata, alt blat, 2/3 din crema de fructe...un nou blat si restul de crema de ciocolata. Deasupra punem ultimul blat peste care intindem restul de crema de fructe. Decoram cu frisca din belsug! Tortul asta cere putina munca, nu foarte, dar e extrem de bun!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort 'senzational'" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort cu crema de branza si cirese amare - Bucataras Senzational

Postat de Dea_Dea

Tort cu crema de branza si cirese amare - Bucataras Senzational

BLAT: Albusurile cu apa si praful de sare se bat spuma, se adauga zaharul si se mixeaza pana devine ca o bezea. Se adauga galbenusurile amestecate cu ulei, se omogenizeaza, iar la final se...

Citeste continuarea

Tort senzational

Postat de alinutzika

Tort senzational

Se face blatul si se coace. Rece, se taie in 3 parti orizontale egale. Daca vreti, puteti sa-l taiati in forma dorita, cifra 1 am facut eu (l-am copt in 2 tavi de cozonac). Crema de vanilie:...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.04.2013, 12:24
Eeeeei la asta chiar am poftit o vreme
Felicitari inca o data senzationalo
la 02.04.2013, 12:25
felicitari
la 02.04.2013, 12:30
la 02.04.2013, 12:33
Multumesc, multumesc, incep sa rosesc de la atatea felicitari )
la 02.04.2013, 12:35
felicitari inca o data!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking