Trandafiri aromati cu nuca

Postat de adasev12 in Dulciuri
1 Dec 2011 | 15318 vizualizari
Trandafiri aromati cu nuca

de cum am vazut acea reteta minunata Estonian kringel, postata de alice_ciobanu, mi-a ramas la suflet si a trebuit sa o incerc...am facut-o , dar cred ca din cauza fainii nu a dospit f bine si nu a fost chiara sa spectaculoasa, dar nu puteam lasa asa lucrurile...trebuia sa fac din nou...asa ca m-am echipat cu ingrediente super si m-am pus iar la treaba, doar ca de data asta mai diferit putin, am zis sa aiba si amprenta mea. au iesit minunat de bune aceste turtite pe care le-am numit trandafiri..ca asa mi-a venit cand le-am scos din cuptor si i-am vazut...mai am o portie, adica vreo 5-6 buc, care doreste, sa inceapa licitatia...hehehe!!! P.S. super bun aluatul! multumesc alice!

Ingrediente

  • aluatul: 
  • 300 g faina tip 00 cu agent de crestere
  • 200 g faina normala
  • 15 g drojdie
  • 2 oua intregi
  • 50 g margarina
  • 150 ml lapte
  • mix de condimente aromate: scortisoara, cuisoare, ghimbir, nucsoara
  • coaja de la o portocala
  • cam 150 g nuca macinata ( atat am avut, ca puneam  macar 200...)
  • 2 lg zahar brun
  • in plus:
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • o vanilina

Mod de preparare

Mai intai se incalzeste putin laptele si se dizolva in el drojdia si apoi cele 4 linguri de zahar. Intr-un vas  inalt se cerne faina si se face in mijloc o gaurica, unde se toarna maiaua. Se lasa la loc cald pana dospeste maiaua, cam  20 minute, la mine au fost suficiente, dar temperatura trebuie sa fie 28-30 grade.

Dupa ce a dospit maiaua se adauga peste faina, margarina moale, ouale la temperatura camerei, coaja de  portocala si se framanta foarte bine pana aluatul devine moale si elastic, foarte pufos.

Daca mai e nevoie adaugati lapte. Aluatul trebuie sa fie maleabil, dar nici  prea moale, sa stea lipit de maini.

Se lasa in acelasi vas la dospit, la loc cald, acoperit cu un stergar curat. pana isi dubleaza volumul , eu am lasat vreo 2 ore. Cand s-a ridicat aluatul pana  la margine l-am apasat iar si am mai lasat la dospit. Dupa ce dospeste bine se intinde aluatul pe masa si se framanta iar putin, apoi se intinde in foaie dreptunghiulara, subtire, cam la jumatate de centimetru.

Untul cu zaharul si vanilina se freaca putin si cu jumatate din  compozitie se unge foaia pe toata suprafata cat mai uniform. Se pliaza foaia in doua pe lungime, se mai unge  cu putin unt apoi se mai pliaza o data, rezultand un dreptunghi mic. ( in aceasta faza nu am putut face poze, ca eu mereu sunt singura cand gatesc, si cu mainile unse de unt nu prea puteam). Se lasa pe masa sub aceasta forma vreo jumatate de ora, apoi se intinde iar. De data aceasta puneti faina din belsug ca se va lipi de masa pe ici pe colo, din cauza untului. Intindeti foaia cat de subtire se poate...la un moment dat o sa inceapa sa se rupa, deci atentie mare. Dupa ce se intinde dreptunghiular foaia, se unge cu restul de unt pana pe margini, se presara nuca macinata cat mai uniform si se pudreaza cu condimente ( merge si numai scortisoara, eu asa le iau  mixate..au o aroma deosebita). Dupa asta se incepe rularea, cat mai strans posibil. Se lasa rulada pe masa vreo 15 minute sa se odihneasca, cat se incinge cuptorul la 200 grade.

Se iau 2 tavi, se ung bine cu unt sau ulei si se tapeteaza cu faina. Se taie aluatul in bucati cam de grosimea unui deget si se asaza in tavi. Se umple o tava si se da la cuptor, cat sta la cuptor una se pregateste cealalta. Eu le-am copt de 3 ori.  Asa...deci, se da tava la cuptor si se lasa maxim 20 minute, minim 15.

Se asaza  bucatile in tava mai spatiate, ca vor mai creste la copt si sa nu se lipeasca intre ele. Se scot pe platou si se lasa sa se racoreasca inainte de a se devora cu mare pofta. Sunt la fel de bune si a doua zi...eu aseara tarziu le-am copt, dupa miezul noptii...am halit si aseara cateva, dar azi parca si mai bune au fost.

Sunt moi, pufoase, crocante deasupra...gustoase...Mare asteptarea, dar merita !

Daca ti-a placut reteta noastra "Trandafiri aromati cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cornuri Bratislava

Postat de privatelaura

Cornuri Bratislava

Eu am folosit masina de framantat. Am taiat untul cubulete si impreuna cu laptele le-am incalzit cat sa se topeasca un pic untul. In cuva masinii am pus in ordine, laptele cu untul, ouale, 1...

Citeste continuarea

Desert chec cu banane si unt de arahide de post

Postat de rocsi_1612

Desert chec cu banane si unt de arahide de post

Bananele descojite le puneti inr-un bol si le sfaramati cu o furculita. Adaugati untul de arahide, uleiul, laptele de soia, amestecati usor cu un tel. Puneti indulcitorul, amestecati pana se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.12.2011, 21:26
pe mine m-ai convins sa incerc;arata frumos!
la 01.12.2011, 21:28
vreau si eu
la 01.12.2011, 21:29
ce bine ca am ajuns la timp era sa nu m,ai prind
la 01.12.2011, 21:36
Dau un gand bun , o vorba frumoasa si un zambet cald
Primesc ceva ?
la 01.12.2011, 22:08
ce trandafiri frumosi si deliciosi

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking