Ugali - mamaliga alba africana

Postat de ctlina in Mancaruri de legume
24 Sep 2017 | 8486 vizualizari
Ugali - mamaliga alba africana

„Ugali“ înseamnă „terci“ in Rwanda si Tanzania. În Malawi, mămăliga poartă numele de ”nsima”, însă în alte țări africane ea are alte denumiri precum: fufu sau pop. Ugali alb se face cu faina de porumb alba, iar cel brun cu făină de mei maro. Se pare ca atletii din Kenya reusesc sa castige atat de des maratonul datorita unui aliment secret .... UGALI ! Acest preparat simplu este foarte eficient din punct de vedere nutrițional si are virtuți reale pentru sportivi:  bogat în proteine de înaltă calitate biologică și in carbohidrați. Este deci un aliment care a marcat cu adevărat istoria de nutriție în țările lumii a treia și mai recent în țările moderne.  Sportivii din tarile moderne, au început să-l consume intens pentru calitățile sale nutritive și energegizante. Faina de porumb se potrivește perfect într-o dietă fără gluten, populara in lumea sportului, deoarece se pare că glutenul poate provoca tulburări digestive (în principal, de colon) si poate scadea mijloacele de apărare etc.  Ugali este deci un tip de mamaliga servita în principiu cu legume fierte, cum ar fi varza si eventual cu carne sau pește. Legumele și amidonul din faina asigura astfel o masă echilibrată, sanatoasa fara gluten si accesibila pentru cei mai săraci. Este deci alimentul de bază pentru milioane de oameni din zonele africane . Eu l-am servit cu Tocana de legume africana - Chakalaka. Incercati aceasta tocana cu mamaliga normala daca nu aveti ugali :) Este delicioasa. https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/09/ugali-mamaliga-alba-africana.html  

Ingrediente

  • 1 cana de faina alba de porumb (mersi google si amazon.com)
  • 2 cani cu apa
  • 1 lingurita de sare (am pus 1/2 kub de pui)

Mod de preparare

Se pune la fiert apa într-un vas cu sarea sau cu Kub-ul de pui. Se toarnă treptat în ploaie făină în apa clocotită, amestecand in continuu si evitând bulgării.

Aluatul trebuie sa fie mai gros decât un piureu de cartofi fierți.

Continuti sa amestecati pe foc timp de 5 minute, pana cand aluatul este elastic si dens si se desprinde de pe pereți.

Formati o mamaliga mare rotunda (sau 2 mai mici individuale) cu ajutorul unui bol si rasturnati-o pe o farfurie de serviciu.

Este o garnitura pentru orice mancare de legume, carne, peste in sos.

Eu am servit-o cu Tocana de legume africana - Chakalaka.

Daca n-o utilizati imediat, pastrati-o la cald la bain-marie.

Mi-a placut foarte mult, este foarte fina si delicioasa.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ugali - mamaliga alba africana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Conopida cu sos de branza si mustar

Postat de Irina

Conopida cu sos de branza si mustar

Dragilor, daca va strambati cand vine vorba de conopida, v-as aminti cat de benefic e consumul ei pentru organism. Detoxifiant, bun anticancerigen, antireumatic, energizant...

Citeste continuarea

Fasole batuta

Postat de TAB1TA

Fasole batuta

Fasolea se spala, se pune la inmuiat si se lasa pana a doua zi. Daca este posibil, schimbati apa din cand in cand de cateva ori. A doua zi, se pune apa la fiert intr-o oala si se adauga fasolea...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.09.2017, 10:24
Interesantă rețetă!
la 24.09.2017, 11:31
Bai, te lasa mut retetele tale
la 24.09.2017, 12:23
Interesant!
la 24.09.2017, 12:46
la 24.09.2017, 13:27
multumesc Ina merci la toti

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking