Varză roșie cu legume & Mămăligă

Postat de DinDragostePentruGatit in Mancaruri de post
2 Apr 2012 | 3730 vizualizari
Varză roșie cu legume  & Mămăligă

Este pentru prima dată când pregătesc varză roșie călită, tot timpul foloseam cea albă fie ea în stare proaspătă sau murată. Chiar eram curioasă să gust ce va ieși. Mi-a plăcut, e o alternativă simplă și gustoasă, mai ales în perioada postului.

Ingrediente

  • 2 kg varză roșie;
  • 2 morcovi;
  • 2-3 cepe potrivite;
  • 1 ardei (eu am folosit jumate verde, jumate galben);
  • 300-400 mL suc de roșii;
  • 1 lămâie;
  • ulei de floarea soarelui;
  • 1 lgț cimbru;
  • foi de dafin;
  • 1 -2 lg frunze de țelină;
  • sare, piper.
  • Mămăliga:
  • mălai grișat;
  • ulei de floarea soarelui;
  • sare.
  • Decor: ulei de măsline; ardei iute.

Mod de preparare

Se pregătesc legumele: se taie varza, ceapa, ardeii, morcovii.

Se pune pe foc o cratiță mai mare, se adaugă ulei de floarea soarelui, după ce s-a încălzit uleiul se călește puțin ceapa și se adaugă morcovii iar după 1-2 minute varza. Se amestecă totul bine, se toarnă zeama de la o lămâie.  Se acoperă cratița și se fierbe la foc mic (eu am adăugat cam jumătate de pahar de apă, să fiu sigură că nu mi se lipește varza; dacă știți că nu vi se prinde mâncarea de vasul în care gătiți, puteți renunța la adăugarea apei).

După ce s-a lăsat varza, se adaugă sucul de roșii împreună cu ardeii. Îmi place să adaug ardeii mai la final deoarece în acest fel se păstrează mai mult din aroma și textura lor.

Se condimentează cu sare, piper, cimbru, foi de dafin și se lasă pe foc mic până se fierb legumele. Frunzele de țelină tocate mărunt se adaugă cu 5 minute înainte de a opri focul. 

Mămaliga:

Personal, până în momentul de față, n-am reușit niciodată să măsor mălaiul și apa necesare pentru a pregăti mămăliga. Tot timpul fac „la ochi”. Am realizat acest lucru când mă sunase odată Ionuț, fratele meu cel mic...„Zoi, mi-e poftă de mămăligă, cât mălai și apă trebuie?”...„Na-ți-o bună”, mi-am zis... Și nici acum n-am reușit să măsor...în mare e cam o cană de mălai la 1 L de apă.

Se pune apa la fiert cu o linguriță de sare și 2-3 linguri ulei de floarea soarelui; când dă în clocot apa, se adaugă în fir subțire mălaiul amestecând energic cu telul să nu se formeze cocoloașe. Fac precizarea asta, nu de alta, dar poate o să mai vrea Ionuț (sau și alte persoane) să-și facă singur/e mămăligă. 

Mai las pe foc mămăliga până s-a fiert mălaiul, adaug câteva picături de ulei, amestec încă puțin și gata... 

Decor: ardei iute; ulei de măsline.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză roșie cu legume & Mămăligă" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (8)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Bulgur cu ciuperci si porumb marinat

Postat de panacris

Bulgur cu ciuperci si porumb marinat

Apa rece se pune la fiert împreună cu sarea la foc rapid cca. 10 minute. După ce clocotește se răstoarnă peste bulgur într-un vas încăpător și se lasă acoperit,...

Citeste continuarea

Mancare de ardei umpluti cu orez si ciuperci

Postat de Pungasa_Rogue

Mancare de ardei umpluti cu orez si ciuperci

Orezul se spala in 2-3 ape si se pune intr-un tuci cu uleiul si putina sare. Cepele se curata de foi, iar morcovul de coaja. Se spala, apoi se toaca marunt la robotul de bucatarie si se pun...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.04.2012, 22:06
interesant eu mananc doar in salate
la 02.04.2012, 22:21
Nici eu n-am incercat-o pana acum calita... M-ai facut curioasa!
la 02.04.2012, 22:30
tare interesant
la 03.04.2012, 09:28
gustoasa
la 03.04.2012, 21:39

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking