Vita cu sos thai red si orez arlechino

Postat de susu in Vita
25 Aug 2010 | 8289 vizualizari
Vita cu sos thai red si orez arlechino

Acceasta reteta thailandeza contine sos thai red ce este o combinatie intre lapte de cocos, ierburi, curry, pasta de culoare rosie putin picanta foarte apreciata de iubitorii mancarurilor asiatice. Orezul rosu cu bob lung este cultivat in Thailanda si India fiind la fel de bogat in magneziu, seleniu si fibre alimentare ca si cel negru.

Ingrediente

  • Pentru marinata :
  • 1 lingura sos de peste
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingura ulei de masline
  • Putin piper proaspat macinat
  • praf de curry
  • Pentru preparare :
  • 300 g carne frageda de vita (vrabioara sau muschi)
  • Ulei pentru calit
  • 4catei zdraveni de usturoi
  • 4 ardei capia
  • cateva boabe de mustar
  • cateva felii subtiri de ghimbir proaspat
  • 1 lingurita sos de peste
  • 1 ceapa alba
  • 1 ceapa rosie
  • 1 radacina telina mica
  • 2 morcovi potriviti
  • 2 lingurite pasta de curry sau un pliculet de sos gata preparat
  • Sofran sau cardamon
  • 1 pahar mic orez alb cu bob lung (jasmine sau basmati) + 2 masuri de apa
  • 1 pahar orez brun + 2 si 1/4 masuri de apa
  • 1 pahar orez rosu ( thai red )+ 2 si 1/2 masuri de apa

Mod de preparare

Se spala sub un jet de apa rece carnea,  se sterge cu un prosop de bucatarie dupa care se taie cubulete sau fasii subtiri. Se ‘ maseaza ‘ cu ingredientele pentru marinata dupa care se tine la frigider pana la pregatire (de preferat cel putin o ora).

Ceapa se taie julien, ardeilor li se scoaate fibra aceea alba (pentru aspect) si se taie bucati potrivite. Morcovii curatati se taie felii subtiri pe lung, telina tije (eu am taiat-o cu forma speciala) iar usturoiul tocat sau felii. Incingem un wok, apoi uleiul si calim la foc rapid carnea vreo 3-4 minute pana isi schimba culoarea. Dam deoparte carnea si spalam tigaia pentru legume. Calim in urmatoarea ordine : usturoiul, ceapa, morcovul , telina iar la urma ardeiul si ghimbirul feliat. Adaugam carnea, boabele de mustar, sosul de peste si  la sfarsit sosul de curry. Amestecam in continuare sa nu se prinda pana mai scade sosul si se leaga.

Orezul se pregateste separat. Timpul de fierbere variaza, 25 minute cel alb, 30-35 cel negru si 30 cel rosu. Pentru un gust mai bun se poate folosi supa de carne in loc de apa dar ii va schimba culoarea orezului si nu va mai exista contrastul acela intre culori. Orezul alb se pune in 2 pahare de apa care fierb (acelasi pahar cu care s-a masurat orezul), se amesteca de doua ori in el si se acopera cu o folie de aluminiu care se strange etans pe margine. Se pune un capac deasupra si se da focul la minim. Se lasa 15 minute dupa ceas, se inchide focul, se ia capacul si se mai lasa folia timp de 10 minute cand se indeparteaza. Aceasta metoda o folosesc pentru a iesi orezul al ‘dente’ si fiert bob cu bob.

Orezul negru fierbe in acelasi mod, in 2 si 1/4 masuri de apa pentru 20 de minute cu capac si apoi se mai lasa cu folia pentru inca 10 minute. Se fierbe in acelasi mod si orezul rosu in apa  cu un praf de sofran sau cardamon. ( eu nu am respectat 40 de minute timpul de fierbere si 4 cantitati de apa cum scria pe ambalaj si bine am facut)

Cat este cald orezul se umplu niste boluri  care au fost clatite cu apa rece. Se pune orez in cantitati egale de doua degete : rosu, peste, cel alb si deasupra negru. Cand se raceste complet se intoarce bolul pe o farfurie cu o miscare brusca. Se serveste alaturi de vita. Cine doreste mai poate adauga sos de soia

Pofta buna !

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Vita cu sos thai red si orez arlechino" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (9)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Papricas de vitel cu galuste

Postat de simona72

Papricas de vitel cu galuste

Ceapa taiata marunt se caleste in 3-4 linguri ulei de masline. Se adauga ardeiul taiat  feliute, cubulete, cum doriti si se lasa la calit 2-3 minute. Se adauga morcovul curatat si taiat...

Citeste continuarea

Rasol de vita cu legume la cuptor

Postat de Constelatialeu

Rasol de vita cu legume la cuptor

Mai intai curatam legumele,ceapa o taiem solzisori, morcovul si pastranacul taiat rondele, ardeiul feliute potrivite. Punem pe foc o tigaie, o lasam sa se incinga adaugam ulei,nu foarte mult,...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 25.08.2010, 22:23
la 25.08.2010, 23:01
frumos aranjament..................................
la 25.08.2010, 23:17
cata culoare pe masa ta ! tare imi place !
la 26.08.2010, 01:36
ce prezentare frumoasa
la 26.08.2010, 08:05
ce-i acolo!!! place!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking