Zacusca de ghebe

Postat de merisor67 in Zacusca
21 Sep 2014 | 8871 vizualizari
Zacusca de ghebe

Sunt cativa ani buni de cand n-am mai facut zacusca de ghebe, dar anul acesta n-am mai sarit-o pentru ca a fost piata plina si ma ademeneau de cate ori treceam pe langa ele.

Ingrediente

  • 2 kg ghebe, curatate
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg morcov
  • 2 kg ardei copti, kapia si gogosari
  • 450 gr pasta concentrata de tomate
  • sare dupa gust
  • piper
  • cimbru
  • 2-3 foi de dafin
  • 500 ml ulei
  • apa pentru fiert ghebele

Mod de preparare

Mai intai curatam ghebele si le spalam in 2-3 ape pentru a indeparta toate impuritatile, apoi le punem la fiert in apa cat sa le acopere, cu putina sare.

Le lasam sa fiarba pana se vor inmuia, aproximativ 30 de minute la foc mediu.

Apoi le vom clati cu apa rece si le vom lasa la scurs.

Intre timp ne ocupam de legume, curatam ceapa si o tocam solzisori, iar morcovul curatat il dam pe razatoare.

Ardeii ii coacem, ii curatam si ii lasam la scurs, apoi ii tocam marunt. Nu aruncam lichidul rezultat, folosim o parte din el la zacusca.

Punem uleiul la incins, apoi adaugam ceapa si picuram putina zeama de la ardei, atat cat sa ne ajute sa nu se prajeasca ceapa ci mai mult sa se inabuse.

Cand ceapa devine translucida, adaugam morcovul.

Tocam marunt ghebele scurse bine si le adaugam peste ingredientele de pe foc.

Dupa un timp, adaugam si ardeiul copt, presaram condimente si sare, adaugam si foile de dafin si omogenizam bine totul.

Acoperim vasul si lasam ingredientele sa se inabuse bine, picurand din cand in cand cate putin lichid de la ardeiul copt.

Lasam vasul pe foc aproximativ 40 de minute, dupa care adaugam pasta de rosii, potrivim de sare si condimente si dam vasul la cuptor pentru 20-30 de minute, timp in care uleiul se va ridica la suprafata.

Scoatem vasul din cuptor si introducem borcanele spalate si scurse pentru a le steriliza. Oprim focul, ca deja cuptorul este fierbinte.

Le lasam 6-8 minute, dupa care le scoatem si le asezam intr-o tava, apoi le umplem cu zacusca si le infiletam capacele.

Dam tava cu borcanele la cuptor pentru 5 minute la 180 de grade, apoi stingem focul si lasam borcanele in cuptor pana cand se vor raci definitiv, dupa care le etichetam si le trecem in camara.

Este o minunatie de zacusca!

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de ghebe" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (41)
Retete similare

Zacusca cu ghebe si ceapa coapta

Postat de sufletista

Zacusca cu ghebe si ceapa coapta

Ceapa o curatam de coaja si o stropim cu ulei si sare, adaugam si usturoiul in tava tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul incalzit pana ce se inmoaie bine. Intre timp tocam...

Citeste continuarea

Zacusca de ghebe

Postat de Ksenya

Zacusca de ghebe

Pregatim borcanele ,spalam bine si le sterilizam in cuptorul cu microunde 4 minute sau in cuptorul aragazului 15 minute. Ciupercile le alegem de impuritati apoi le spalam in mai multe ape....

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.09.2014, 19:28
vai ce buna trebe sa fie!!!!daca ai prea multe borcane vreau si eu unu
la 21.09.2014, 19:31
Bine, Bya, s-a facut! Le pun langa borcanele alea pe care trebuia sa ti le trimit prin 2012 )
la 21.09.2014, 19:31
Au navalit ghebele peste tine?
la 21.09.2014, 19:35
Așa ceva încă n-am probat! Așa că mă abonez și eu la coșul tău
la 21.09.2014, 19:38
pai poate te decizi odata sa le trimiti,nu ai adresa?)

Vezi toate comentariile (41)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking