Mai intai curatam ghebele si le spalam in 2-3 ape pentru a indeparta toate impuritatile, apoi le punem la fiert in apa cat sa le acopere, cu putina sare.
Le lasam sa fiarba pana se vor inmuia, aproximativ 30 de minute la foc mediu.
Apoi le vom clati cu apa rece si le vom lasa la scurs.
Intre timp ne ocupam de legume, curatam ceapa si o tocam solzisori, iar morcovul curatat il dam pe razatoare.
Ardeii ii coacem, ii curatam si ii lasam la scurs, apoi ii tocam marunt. Nu aruncam lichidul rezultat, folosim o parte din el la zacusca.
Punem uleiul la incins, apoi adaugam ceapa si picuram putina zeama de la ardei, atat cat sa ne ajute sa nu se prajeasca ceapa ci mai mult sa se inabuse.
Cand ceapa devine translucida, adaugam morcovul.
Tocam marunt ghebele scurse bine si le adaugam peste ingredientele de pe foc.
Dupa un timp, adaugam si ardeiul copt, presaram condimente si sare, adaugam si foile de dafin si omogenizam bine totul.
Acoperim vasul si lasam ingredientele sa se inabuse bine, picurand din cand in cand cate putin lichid de la ardeiul copt.
Lasam vasul pe foc aproximativ 40 de minute, dupa care adaugam pasta de rosii, potrivim de sare si condimente si dam vasul la cuptor pentru 20-30 de minute, timp in care uleiul se va ridica la suprafata.
Scoatem vasul din cuptor si introducem borcanele spalate si scurse pentru a le steriliza. Oprim focul, ca deja cuptorul este fierbinte.
Le lasam 6-8 minute, dupa care le scoatem si le asezam intr-o tava, apoi le umplem cu zacusca si le infiletam capacele.
Dam tava cu borcanele la cuptor pentru 5 minute la 180 de grade, apoi stingem focul si lasam borcanele in cuptor pana cand se vor raci definitiv, dupa care le etichetam si le trecem in camara.
Este o minunatie de zacusca!