Alba ca zapada

Postat de Oana in Prajituri
2 Mai 2009 | 32045 vizualizari
Alba ca zapada

Prajitura cu crema de lamaie, atat de racoroasa si gustoasa, ca te lingi pe degete! Mama o facea mereu de Anul Nou, eu cu asta o asociez mereu!

Ingrediente

        Crema:
  • 500 ml lapte
  • 300g zahar
  • 100g unt
  • zeama de la 3 lamai
  • o lingurita coaja de lamaie
  • 100g faina
        Foile:
  • 3 oua
  • 9 linguri cu zahar- 250g
  • 9 linguri cu ulei- 100 ml
  • 550g faina
  • 1 lingurita amoniac
  • 1/2 iaurt mic

Mod de preparare

Intai vom face crema pentru ca trebuie apoi s-o lasam la racit, timp in care vom face foile.

Laptele se pune la fiert si cand clocoteste adaugam faina amestecata cu zaharul si invartim in continuu cu telul ca sa nu se prinda, pana se ingroasa. Apoi adaugam treptat zeama de lamaie, amestecand. Luam craticioara de pe foc si o lasam putin la racit. Adaugam apoi untul si coaja de lamaie si lasam in continuare la rece.

Acum foile! Mai intai amestecam amoniacul cu iaurtul si il lasam se se umfle putin in pene. Ouale se bat cu zaharul si apoi punem treptat uleiul. Adaugam apoi iaurtul si faina, treptat. E bun un ajutor in bucatarie la faza asta, sa mearga treaba mai repede :). Aluatul format il impartim in 4.

Pregatim tava de la cuptor, ungem fundul tavii cu ulei si apoi intindem cate o foaie subtire si o asezam pe tava. Trebuie sa intepam cu furculita din loc in loc, sa nu se umfle aluatul la copt.

Buuun, cuptorul trebuie sa fie deja incins si lasam fiecare foaie la copt cam 10 minute, la foc potrivit.

Cu mare grija dezlipim foaia de pe tava, cu ajutorul unei palete, apoi lasam foaia la racit pe un prosop curat de bucatarie.

Cand toate foile sunt gata si sunt racite, nu mai avem decat sa le umplem cu crema.

Acum e simplu: in tava pe care am copt foile vom asambla prajitura, in interior, desigur! Punem o foaie, apoi crema, iar o foaie si iar crema si tot asa pana terminam cu ultima foaie.

Tava o acoperim cu folie de aluminiu si o lasam la rece…destul…cam o zi ar fi bine! Prajitura se taie si se pudreaza cu zahar pudra sau cu ciocolata rasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Alba ca zapada" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (3)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Blatul: Separati ouale. Albusurile le mixati cu un praf de sare, pana devin spuma. Adaugati indulcitorul treptat si mixati la viteza mare, pana spuma devine lucioasa. Incorporati galbenusurile,...

Citeste continuarea

Desert prajitura Alba ca Zapada

Postat de lucy2002

Desert prajitura Alba ca Zapada

FOI In vasul de la mixer adaugam: ouale, zaharul, sare si pornim mixerul. Dupa ce s-a dizolvat zaharul, adaugam in fir subtire uleiul, laptele, bicarbonatul de amoniu stins cu zeama de lamaie,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.12.2009, 19:19
uite-ooooo... caut de foarte mult timp prajitura mea favorita... asta e prima prajiturica adevarata care-am facut-o cand aveam 14 ani mi-au iesit un pic foile cam tari atunci... oh, foarte tare... ce bine c-am gasit reteta mersic
la 07.01.2011, 00:38
de cand nu am mai mancat aceasta prajitura
la 04.03.2011, 17:13

Vezi toate comentariile (3)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking