Aluat fraged pentru tarte dulci

Postat de RODIMUR in Prajituri
12 Aug 2018 | 2906 vizualizari
Aluat fraged pentru tarte dulci

Pentru o tartă dulce reușită, iată o rețetă de aluat fraged care se face ușor și care se poate păstra în frigider o zi-două, până ce aveți pregătite celelalte ingrediente. Nu veți da greș cu această rețetă, pe care am folosit-o de multe ori, și chiar am postat aici câteva tarte care au avut ca bază acest aluat fraged... https://www.bucataras.ro/retete/desert-tarta-cu-crema-de-vanilie-si-capsuni-86845.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-tarta-cu-crema-de-lamaie-si-kiwi-reteta-nr-300-86869.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-tarta-cu-grilaj-si-crema-de-vanilie-84741.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-tarta-cu-branza-dulce-si-stafide-aurii-84736.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-tarta-cu-grilaj-si-crema-de-vanilie-84741.html Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care aluatul stă la frigider, ca să se răcească/întărească.

Ingrediente

  • 250 grame de făină albă
  • 100 grame de unt rece
  • 1 ou
  • 75 grame de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Făina albă cernută se pune într-un vas pentru frâmântat și se face o adâncitură la mijlocul ei, în care se pun: oul, zahărul, vanilia, sarea și untul rece.

Se frământă mai întâi ingredientele aflate în mijlocul vasului, până ce zahărul, sarea și vanilia se dizolvă complet, după care se încorporează toată făina. Se frământă doar până la omogenizarea ingredientelor și până ce aluatul devine legat și nelipicios.

Din aluatul rezultat se face o bilă care se pune într-o pungă de unică folosință și se aplatizează, pentru a lua forma tăvii în care se va coace. Pentru tartelete, se pot porționa biluțele care se vor aplatiza cu sucitorul în momentul în care vor fi puse în tăvițele de copt.

Se dă aluatul, astfel pregătit, la frigider, pentru cel puțin 30 minute. La nevoie, aluatul poate sta în frigider și o zi-două, până ce sunt gata pregătite celelalte ingrediente pentru prepararea tartei.

După ce s-a întărit, aluatul se scoate pe planșeta înfăinată, se întinde cu sucitorul în foi de 5-6 mm grosime și se modelează, în funcție de mărimea formelor de copt. Se pune foaia de aluat în formă, se întinde bine pe fundul formei de copt și pe pereți și se înțeapă cu o furculiță. 

Pentru ca aluatul să nu se umfle dezordonat, se acoperă aluatul din formă cu hârtie de copt în care se pun: boabe de fasole, grâu, orez,...

Se dau formele la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 15 minute. Nu trebuie să se rumenească aluatul, ci doar să se usuce în formă, iar cînd sunt gata, se scot din cuptor și se lasă la răcit, înainte de a fi umplute și decorate, conform dorinței.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat fraged pentru tarte dulci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Tarta cu Aluat Fraged, Crema de Vanilie Fara Coacere si Frisca

Postat de Stella29

Tarta cu Aluat Fraged, Crema de Vanilie Fara Coacere si Frisca

Prepararea aluatului fraged pentru  Tarta cu Aluat Fraged, Crema de Vanilie Fara Coacere si Frisca Intr-un bol mare, pune faina, zaharul pudra si praful de sare. Adauga cubuletele de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.08.2018, 16:44
la 12.08.2018, 16:56
ce frumoase ti-au reusit
la 12.08.2018, 17:12
Îți mulțumesc frumos, Claudia! Cred că se putea și mai bine...
la 12.08.2018, 17:29
frumos astept tartele
la 12.08.2018, 17:33
Mulțumesc frumos, Cătălina! Mai târziu, pentru că acum mai am și altele de făcut în bucătărie...!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking