Făina albă cernută se pune într-un vas pentru frâmântat și se face o adâncitură la mijlocul ei, în care se pun: oul, zahărul, vanilia, sarea și untul rece.
Se frământă mai întâi ingredientele aflate în mijlocul vasului, până ce zahărul, sarea și vanilia se dizolvă complet, după care se încorporează toată făina. Se frământă doar până la omogenizarea ingredientelor și până ce aluatul devine legat și nelipicios.
Din aluatul rezultat se face o bilă care se pune într-o pungă de unică folosință și se aplatizează, pentru a lua forma tăvii în care se va coace. Pentru tartelete, se pot porționa biluțele care se vor aplatiza cu sucitorul în momentul în care vor fi puse în tăvițele de copt.
Se dă aluatul, astfel pregătit, la frigider, pentru cel puțin 30 minute. La nevoie, aluatul poate sta în frigider și o zi-două, până ce sunt gata pregătite celelalte ingrediente pentru prepararea tartei.
După ce s-a întărit, aluatul se scoate pe planșeta înfăinată, se întinde cu sucitorul în foi de 5-6 mm grosime și se modelează, în funcție de mărimea formelor de copt. Se pune foaia de aluat în formă, se întinde bine pe fundul formei de copt și pe pereți și se înțeapă cu o furculiță.
Pentru ca aluatul să nu se umfle dezordonat, se acoperă aluatul din formă cu hârtie de copt în care se pun: boabe de fasole, grâu, orez,...
Se dau formele la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 15 minute. Nu trebuie să se rumenească aluatul, ci doar să se usuce în formă, iar cînd sunt gata, se scot din cuptor și se lasă la răcit, înainte de a fi umplute și decorate, conform dorinței.