Ardei gras umplut cu varza si morcov

Postat de Lia1 in Muraturi
7 Sep 2013 | 56597 vizualizari
Ardei gras umplut cu varza si morcov

Dragilor, a venit toamna peste noi! Frumos constata Radu Anton Roman: "orice gospodina geto-latina prevazatoare muta în octombrie-noiembrie, o micã toamnã în camari: murãturi, „zacusti“, vinete tocate-n ulei, zarzavat si verdeturi în sare sau otet si altele, destule. De aici nu pot lipsi ardeii de umplut". Au trecut multi ani de cand nu am mai pus astfel de ardei, dar am prins super-oferta la supermarket la aceste legume si m-a apucat nostalgia pentru ca mama o facea negresit an de an, era delicatesa in neamul muraturilor. Eu o voi prepara asa cum o facea mama (am imbunatatit insa metoda de conservare), pentru a regasi gustul copilariei dar va dau si un tips ca sa nu aveti probleme sa se fleosteasca peste iarna, desigur, fara a pune conservant.

Ingrediente

  • 2 borcane de 4 kg
  • 3 kg ardei gras (28 bucati)
  • 2 kg varza 
  • 1,5 kg morcov
  • boabe de mustar
  • dafin
  • 4 bucati hrean
  • 3 catei usturoi /borcan
  • optional marar 

Saramura:

  • 4 l apa 
  • 4 linguri sare pentru muraturi (neiodata de preferinta)  

Mod de preparare

Incepem prin a toca varza. Punem robotul la treaba. Eu nu tai cu razatoarea cu perforatii ca pentru morcovi (se rad prea mici), ci pentru feliat.

Se colecteaza intr-un castron mare si se freaca cu 1 lingura de sare pana se inmoaie ca sa o putem indesa compact in ardei.

Se spala ardeii, se scot cotoarele si vinisoarele. In varf se taie un capacel doar pe jumatate (cat mai mic) atata cat sa permita sa circule saramura si este de ajutor atunci cand ii scoatem sa-i mancam, ca se scurge pe acolo zeama care nu ne trebuie.

Unii ii mai freaca cu sare la interior. Nu este nevoie, conservam altfel mai sigur (voi explica la final).

Se rad 2/3 din morcovi la robot pe razatoarea cu orificii pentru taiat morcov. Restul se vor taia pe lung in 4 sau 6 (depinde de grosimea lor) ca sa fie pusi printre ardei.

Umplem ardeii cu amestecul de varza, morcov si un pic de sare, fara nimic altceva.

Pe fundul borcanului se pun cateva boabe de piper, putine boabe de mustar, plus 1 frunza de dafin.

Ii asezam in borcan cu gura in sus.

La fiecare strat de ardei inseram pe langa peretii borcanului morcovi taiati pe lung in 4 sau 6, depinde de marime, mai rarut fasii de hrean si cate 1 catel de usuroi (3 bucati/borcan mare).

In gura borcanului mai punem cateva boabe de piper, 1 frunza dafin si baghete de hrean in crucis.


Saramura: Se fierb 4 l de apa cu sare 1/1 (1 lingura sare la 1 litru apa) timp de 5 minute. Se toarna fierbinte peste ardei.

Se pune capacul si se lasa asa pentru o zi.  A doua zi, se scurge saramura intr-o oala si se mai fierbe iar, completand cu apa si sare ceea ce s-a evaporat. Se toarna inapoi fierbinte. Se insurubeaza capacul si se mai lasa o zi. Iar scurgem saramura intr-o oala si o mai dam cateva clocote.

Se toarna inapoi fierbinte, completand la fierbere cu apa si sare ceea ce s-a evaporat.

Timp de aproximativ 5 zile vom sta cu ochii pe borcane pentru ca se produce procesul de fermentatie. Vom continua sa scoatem saramura de mai multe ori pe zi ca sa se vanture si s-o punem la loc pana termina cu fermentatul (cam 5 zile).

Se capacesc definitiv si se depoziteaza in camara. Iarna eu ii scot in balconul inchis unde e mai rece. La mine nu ingheata.

Urez sa va stea bine muraturile peste iarna! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ardei gras umplut cu varza si morcov" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Varza rosie in otet

Postat de Bucataras

Varza rosie in otet

Pentru inceput spala varza, curata frunzele exterioare si scoate-i cotorul.  Taie varza rosie fideluta si pune-o in borcane sterilizate, indesand-o bine.  Pregateste solutia de...

Citeste continuarea

Salata de toamna cu bureti

Postat de oanapl

Salata de toamna cu bureti

Cureți opinticii de impurități, îi speli în 3-4 ape și îi pui la fiert într-o cratiță cu apă cât să-i cuprindă și o linguriță de sare. Cureți spuma care...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.09.2013, 21:47
Ce buni sunt!
la 07.09.2013, 21:47
Superi acesti ardei
la 07.09.2013, 21:51
la 07.09.2013, 21:57
sper sa n-am probleme sa fermenteze ceva cu toata metoda asta, desi e verificata pe castravetii de vara pe care ii am si acum intacti si pe varza tocata murata ca desi e vara cand n-aveam timp sa fac salata dadeam repede cu dintii in ea
la 07.09.2013, 22:03

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking