Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar")

Postat de Mihaela11_jo in Bauturi
28 Mai 2012 | 4972 vizualizari
Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar")

Sri Lanka este o tara minunata care te impresioneaza prin diversitatea florei luxuriante. Plante exotice,paduri tropicale,orhidee de vis,plantatii de fructe tropicale si condimente,plantatii de acaju si arbori de cauciuc,orezarii, si nu in ultimul rand plantatiile cu faimosul ceai de Ceylon iti incanta ochii si sufletul. Pe drumul de la Kandy la Nuwara Eliya incet,incet plantatiile de bananieri devin tot mai rare si soseaua serpuieste printre dealuri si apoi munti acoperiti complet de plantatii de ceai de o nuanta de verde ireala. Am oprit la plantatia si fabrica de ceai Glenloch, unde am fost familiarizati cu procesarea si gradarea ceaiului. Culesul frunzelor de ceai se face manual din cauza reliefului accidentat care nu permite folosirea utilajelor; o munca extenuanta si platita in functie de cantitatea de frunze culeasa. Apoi am fost serviti cu ceai proaspat pe o terasa cu vedere la plantatia de ceai . Aer de munte curat completat perfect cu o cana de ceai pur de Ceylon ! De asemenea ,de la magazinul plantatiei se poate cumpara ceai de productie proprie negru,verde, alb si cu diferite arome:lamaie,ghimbir,scortisoara,rom… La Grand Hotel in Nuwara Eliya am fost intampinati cu ceai amar si zahar de cocotier. Se topeste in gura cubul de zahar de cocos si apoi se bea ceaiul, avand senzatia ca este indulcit. Zaharul de cocotier("coconut sugar","coco sugar") se obtine din sucul colectat de la inflorescentele cocotierului si este folosit de mii de ani in Sudul si Sud-estul Asiei, in tarile in care cocotierul creste in abundenta. Fermierii fac o crestatura in inflorescenta cocotierului, inclina putin cocotierul ,legand doi arbori unul de celalalt cu ajutorul unor cabluri si sucul care incepe sa curga este colectat in containere special de bambus. Sucul astfel obtinut se pune la fiert la foc mic in wok-uri gigante pana se evaporeaza lichidul si se obtine un sirop , care apoi, se mai concentreaza pana se obtin cristale sau blocuri de zahar. Zaharul de cocotier este aproape la fel de dulce ca zaharul brun , dar are o aroma fina de caramel. Intrucat zaharul de cocotier nu este rafinat, culoarea,dulceata si aroma variaza. Zaharul de cocotier are un indice glicemic redus si este mai sanatos decat zaharul alb. De asemenea este bogat in potasiu,magneziu,zinc ,vitamine B1,B2,B3 ,B6; continutul in fier este de 36 de ori mai mare decat cel al zaharului brun. Se poate folosi ca inlocuitor de zahar la pacientii cu diabet zaharat. Pe drumul de la Nuwara Eliya la Bentota am cumparat zahar de cocotier invelit in mod traditional in frunze uscate de cocotier. In Sri Lanka, in mod traditional, ceaiul este o infuzie de frunze si se bea foarte dulce si de obicei se adauga lapte.

Ingrediente

  • ceai srilankez
  • apa fierbinte
  • zahar de cocos
  • lapte(optional)

Mod de preparare

Se pune apa fierbite in ibric sau direct in cana, se adauga ceaiul (varsat  sau pachetele) si se lasa sa se infuzeze 5 minute. Se dizolva cubul de zahar de cocos in gura si se bea ceaiul fierbinte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar")" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (30)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Limonada cu turmeric anti-raceala la Kuvings

Postat de Oana

Limonada cu turmeric anti-raceala la Kuvings

Curata lamaile si ghimbirul de coaja. Adauga pe rand ingredientele in palnia de alimentare a storcatorului prin presare la rece Kuvings. Peste sucul de lamaie, adauga mierea, praful de...

Citeste continuarea

Suc rosu cu vitamina C pentru sezonul rece, la Kuvings

Postat de Oana

Suc rosu cu vitamina C pentru sezonul rece, la Kuvings

Spala bine marul, para si sfecla rosie. Curata lamaia, greful si ghimbirul. Adauga oe rand ingredientele in palnia de alimentare a storcatorului prin presare la rece Kuvings. Toarna sucul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.05.2012, 22:31
este o placere sa citesti,superbe si pozele
la 28.05.2012, 22:31
la 28.05.2012, 22:44
la 28.05.2012, 22:45
sufletista
motan
Rocsi
la 28.05.2012, 23:05
bun bun

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking