Am pregatit minunatiile astea asa:
am pus intr-un bol de plastic mai incapator toate ingredientele in ordinea scrisa,
zaharul praf cernut cu oul l-am batut bine pana a facut spuma si am adaugat si miezul de la batonul de vanilie(mai bun decat batonul de vanilie nu exista,este natural din orhidee,deci nu are cum sa faca rau,in schimb esentele si zaharul vanilat deja au un gust mai amarui.sunt preparate,nu zic ca nu sunt bune doar zic ca batonul de vanilie este mai superior la gust),coaja de lamaie spalata bine si rasa putin doar partea galbena,apoi laptele,faina si praful de copt cernut,
a devenit o compozitie faramicioasa,apoi am adaugat si untul topit pe bain marie si am lucrat pasta un minut pana s-a omogenizat tot si a devenit ca o minge mai moale,am infasurat-o in folie transparenta si am lasat la frigider 30 minute sau la congelator 15 minute.
am pregatit formele mici,le-am uns cu un strop de ulei si am dat drumul la cuptor la 180 grade,
am scos pasta din congelator si am ciupit bucatele care le-am intins subtire si uniform cu lemnul intre doua foli transparente(asta ca sa nu adaug mai multa faina si sa devina mai dura pasta)am asezat in forme,am facut gaurele cu furculita la fund (asta ca sa nu se umfle la contact cu caldura)si am luat jos surplusul de pe bord,
m-am ajutat cu furculita ca sa fac bordul mai cret apasand pe partile care nu erau crete,si am uns cu un pic cu apa ca sa dea mai multa culoare,
am pus la cuptor toate cescutele si le-am lasat 20 minute sau pana am vazut ca s-au facut un pic colorate,
le-am scos repede din forme ca sa nu se raceasca in ele si nu cumva sa se lipeasca de forme,le-am asezat intr-un platou,am facut crema patisera cu frisca,am umplut un poche,am umplut cescutele si am asezat si ciresele,pofta mare!
Reteta la crema patisera chantilly e simpla:
500 ml lapte incalzit(nu fiert)cu batonul de vanilie gol,fara miez,lasam 10 minute,asa prinde mai mult gust de vanilie.
asta pana pregatim intr-un bol 3 galbenusuri batute bine cu 130 gr zahar in ploaie,miezul de la batonul de vanilie,70 gr amidon cernut si amestecam bine.
adaugam din laptele cald putin cate putin amestecand bine ca sa nu faca cocoloase si asa tot laptele,
indepartam si batonul gol de vanilie si punem toata compozitia in cratita la ingrosat pe foc,in doua minute e gata pentru ca laptele era incalzit.
Lasam la rece cu folie transparenta deasupra la contact pentru ca crema sa nu faca pielita deapsupra,amestecam din cand in cand,mai des, adica ca sa nu se solidifice amidonul prea mult,asta e un secret de patiserie mi-a zis cineva,
daca vrem lasam bolul in congelator o jumate de ora dar tot amestecam din 5 in 5 minute crema,e important!se raceste mai repede asa.
Apoi batem 400 ml frisca cu un pic de zahar pudra,eu pun c-am 70 gr,dar e dupa gust si o adaugam la crema patisera care o aveam la congelator.
atata tot,de scris e usor dar trebuie un pic de timp care stim toti ca merita!