Ciabatta mea

Postat de Brindusa in Piine
1 Mar 2010 | 5034 vizualizari
Ciabatta mea

Ciabatta este un tip de paine italiana care mie imi place foarte mult pentru ca este foarte pufoasa si are coaja usor crocanta. Sandwich-ul facut cu ciabatta se numeste panino. Numele se pare vine de la forma alungita pe care o are, care pare-se ca seamana cu cea a unui papuc fara toc (in italiana ciabatta inseamna papuc, incaltaminte deschisa la spate). Studiind modul de preparare, am aflat ca este foarte usor de facut daca ai rabdare cu ea, pentru ca dureaza cam 2 zile.

Ingrediente

  • 250 g + 400 g faina pentru paine
  • 100 g gris
  • 5 g + 20 g drojdie proaspata
  • 150 ml + 300 ml apa la temperatura corpului
  • 1/2 lingurita zahar brun
  • 1 1/2 lingurita sare
  • 5 + 1 linguri ulei de masline
  • 1 albus de ou, batut
  • amestec de ierburi aromatice (oregano, maghiran, busuioc sau altele)
  • putin malai, pentru presarat in tava

Mod de preparare

In prima zi, seara fa maiaua. Dizolva 5 g de drojdie in putina apa (din cele 150g) si lasa sa stea 5 minute. Pune amestecul intr-un castron mare, adauga restul pana la 150 ml de apa, adauga 250 g de faina si amesteca cu lingura pana ce toate se omogenizeaza, cam 5 minute. Acopera castronul cu folie de plastic alimentara si lasa la dospit intr-un loc caldut (de ex. in bucatarie, daca nu lasi geamul deschis) intre 12 si 24 de ore. In final maiaua trebuie sa fi crescut de 3 ori si sa fie plina de basicute la suprafata.

A doua zi amesteca 20 g drojdie cu putina apa calda (din cele 300 ml) si lasa sa stea 5 min. Adauga restul de apa, zaharul,5 linguri de ulei, faina si grisul si amesteca cu o lingura pana se omogenizeaza. Adauga sarea si mai amesteca 5 minute. Poti face toate acestea cu un robot, dar se fac foarte usor si manual.Unge un castron mare cu ulei si pune in el coca. Acopera cu folie de plastic si lasa sa creasca 2 ore.

Dupa acest timp, coca trebuie sa-si fi triplat volumul. Unge tava de la aragaz cu 1 lingura de ulei si presara malai.

Ia 1/2 din coca si pune-o in tava. Coca este moale si se cam lipeste de mana. Foloseste putina faina ca sa eviti asta. Cu mainile preseaza coca si da-i forma lunguiata. Daca vrei ca painea sa fie subtire (cum am facut eu), intinde coca pe toata lungimea tavii (ai grija ca va mai creste). Daca vrei sa fie mai groasa, intinde painea cam 25 cm.

Pune si cealalta jumatate de coca langa prima (lasa putin spatiu intre ele, ca sa creasca). Modeleaz-o in acelasi mod. Unge-o cu albus batut si presara ierburile aromatice. Preseaza putin ca sa nu cada. Unge folie de  plastic cu ulei si pune peste bucatile de coca. Ai grija sa nu fie pus foarte strans, ca sa fie loc sa creasca coca. 

Lasa coca la crescut 2 ore. In acest timp incalzeste cuptorul la cea mai mare temperatura posibila (cuptorul meu are 275 C).

Dupa 2 ore de crescut (cand aproape si-a dublat volumul), pune tava in cuptor, la mijloc, si coace 20 minute. Daca se aureste prea tare coaja, poti da mai incet focul, dar nu prea mult. 

Scoate painea din tava si pune-o sa se raceasca pe un gratar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciabatta mea" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine de casa

Postat de Dea_Dea

Paine de casa

Apa calduta se pune in castron , se pune drojdia si se dizolva . Se adauga sarea si faina in ploaie , se amesteca bine si se faramanta.Daca este necesar mai punem faina cat sa obtinem un aluat...

Citeste continuarea

Paine fara framantare

Postat de Dya

Paine fara framantare

Punem drojdia intr-un bol si o pasam cu cele 3 lingurite cu zahar pana se lichifiaza, adaugam 100 ml de apa calduta si o lasam la dospit 10-15 minte aproximativ. Intre timp cernem faina si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.03.2010, 17:10
cred ca-i tare bunuta
la 01.03.2010, 17:13
N-am facut niciodata cu maia facauta de pe o zi pe alta. Sigur voi incerca si eu!
la 01.03.2010, 17:19
incearca, Miha si o sa vezi ce buna e!
la 01.03.2010, 17:20
ionix, si noi tot asa
la 10.04.2010, 01:48
Maiaua ce consistenta tre sa aiba? Am pus 150 ml de apa si 250 g faina si s-a facut aluat de-a binelea. :-s

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking