Cighir a la "Ciobeni"

Postat de alice_ciobanu in Aperitive / Garnituri
19 Apr 2011 | 6010 vizualizari
Cighir a la "Ciobeni"

Vă prezint reţeta proprie şi personală a clasicului şi gustosului cighir moldovenesc: Cighir a la "Ciobeni"

Ingrediente

  • măruntaie de la o raţă- inimă, rânză, ficat,
  • măruntaie de găină sau cucoş, după caz, - inimă, rânză, ficat
  • măruntaie de iepure - inimă, plămân, ficat,
  • măruntaie de porc - inimă, ficat (cam 500gr), plămân, rinichi
  • ceapă - 2 buc
  • ouă - 4 buc fierte tare  si 4 buc crude
  • o bucătă de franzelă - cam 200gr
  • lapte sau smântână - 100 ml
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • ulei,
  • sare,
  • codimente : enibahar, tarhon, mărar uscat, delikat

Mod de preparare

Se spală foarte bine toate măruntaiele cu apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Rinichiul se taie pe lung şi se spală foarte bine, lăsând să pătrundă apa rece prin canale. Se va fierbe apoi separat cu o lingură de oţet. Celelalte măruntaie se vor pune la fiert împreună cu puţină sare şi se vor fierbe aproximativ 30-35 minute. Se lasă să se răcească.

În timpul acesta ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Franzela se va pune la înmuiat cu puţină apă.

Când sunt aproape reci, măruntaiele se vor toca foarte mărunt şi se vor amesteca cu ceapa călită, ouăle crude, pătrunjelul tocat mărunt. Se adaugă apoi franzela înmuiată şi stoarsă bine de apă, după care se adaugă laptele sau smântâna, sarea, delikat şi condimentele. Se amestecă foarte bine, pentru omogenizare.

Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt. Eu am rămas fără hârtie exact în prag de sărbători şi cum am uitat să cumpăr, am improvizat, folosind folie de aluminiu pe care am uns-o cu puţină margarină. Se pune din compoziţie în tavă pe jumătate. Peste aceasta se va aşeza câte o jumătate de ou fiert tare, după care se pune iarăşi un strat de compoziţie. Deasupra tăvii se va pune o folie de aluminiu, pentru 30 de minute.

Se dă tava în cuptorul încins, iar după 30 de minute flacăra se va reduce şi se va scoate şi folia de aluminiu de deasupra. Se mai dă totul la cuptor pentru alte 40-45 de minute. Ceea ce rezultă este foarte bun şi delicios.

Este o varaintă personală de chighir,  pentru că soţului meu nu îi place chighirul învelit în aluat, iar prapur nu găsesc întotdeauna.

Poftă Bună ! 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cighir a la "Ciobeni"" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (4)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Tartine cu unt aromat, branza brie si nuca

Postat de Oana

Tartine cu unt aromat, branza brie si nuca

Untul moale, la temperatura camerei, se amesteca cu usturoiul dat pe razatoarea fina, cu patrunjelul tocat fin si cu praful de turmeric. Se ung feliile de bagheta cu un strat generos de unt si se...

Citeste continuarea

Aperitiv tarta cu branzeturi, legume si oua de prepelita

Postat de merisor67

Aperitiv tarta cu branzeturi, legume si oua de prepelita

Pentru aluat, cernem făina într-un vas și presărăm sare peste ea. Facem o adâncitură la mijloc și punem acolo gălbenușurile, untul rece, tăiat în cuburi și iaurtul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.04.2011, 13:56
la 19.04.2011, 14:35
bun bun
la 19.04.2011, 16:42
la 19.04.2011, 20:30
bun si arata si bine

Vezi toate comentariile (4)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking