Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana

Postat de Lia1 in Ciorbe
6 Iul 2014 | 12428 vizualizari
Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana

In Oltenia, si la vremea aceasta exista acest tip de loboda care creste pe o tulpina inalta. In vremea copilariei mele nu exista acest soi. Locuitorii de acolo imi place ca se misca si diversifica, in domeniul agriculturii sunt destul de bine informati, folosesc si internetul. Abia am terminat de mancat aceasta ciorba, dar maine daca m-ai intreba cu ce ciorba sa ma servesti la masa, ti-as cere tot ciorba de loboda, dupa ce te-am iscodit daca ai acrit-o cu zeama de varza, daca i-ai pus o jumatate de razor de leustean si daca ai dres-o cu jumatate smantana, jumatate iaurt. "Cireasa de pe ciorba" este ardeiul iutel (nu foarte iute de nu mai simti gustul), fara de care acestei ciorbe ii mai paleste din aura. M-a inspirat ciorba de cartofi a lui Babi care mi-a facut o pofta nebuna :P ...EDITEZ: am uitat sa precizez ca polonicul cel ciobit (l-am gasit in podul casei de la tara ... si cate minuni "vintage" mai zac pe acolo :x) l-am pus ca fitza maxima de prezentare :))

Ingrediente

  • 3 l supa de carne de pasare cu os sau apa fierbinte
  • 2 morcovi potriviti
  • 2 cepe medii
  • 2 linguri - ulei de floarea soarelui pentru calit legumele
  • 1/2 ardei gras daca e mare
  • 2-3 cartofi albi-fainosi potriviti
  • 1 dovlecel micut
  • 3-4 gaturi de sticla cu rosii de gradina pentru ciorbe, am avut! (sau 100ml suc de rosii proaspete la robot)
  • 400-500 g loboda
  • 1 l zeama de varza clara
  • 2 legaturi zdravene de leustean
  • sare
  • PENTRU DRES CIORBA
  • 200g smantana acra-fermentata
  • 200g iaurt
  • 2 galbenus de ou
  • ardei iute separat
  • OPTIONAL
  • 1 cub de (3x3 cm radacina de telina)-am uitat sa pun, dar erau suficient de multe deja
  • 1/2 legatura mica patrunjel (am pus)

Mod de preparare

1. Pune apa rece intr-o oala incapatoare, cu o lingurita rasa de sare. Socotind de la primul clocot, am fiert pentru 20 de minute spate cu aripi de pui (era bine sa fi fost de la tara). Am scos apoi bucatile pe care le-am adaugat-o la o mancare de cartofi alaturi de alte parti ale puiului. N-am prea avut ce sa spumuiesc, dar tu spumuieste cu o paleta cu gauri, daca este cazul.

2. Speli bine morcovii, ii razui de coaja si ii tai cu cutitul cubulete. Cureti ceapa care daca e din sursa sigura nu o mai spal (am avut de la tara). Altfel o spal pt ca rotesc coaja in mana la decojit si cine stie ce animalute au traversat-o in timpul depozitarii. O fi vreo idiosincrazie de-a mea ... O tai cubulete. Incingi la foc mediu tigaia, incerci cu un cubulet de ceapa si cand sfaraie, pune cele tocate la calit 2-4 minute, pana ceapa devine sticloasa, galbuie, fara sa se arda.

3. Rastorni astea in zeama de la pui clocotinda si le fierbi cam 5-10 minute la foc mediu.

4. Dupa acest timp, taie ardeiul cubulete ca pe morcov si pune-l in zeama.

5. Spala cartofii bine, ii decojesti si ii tai cuburi de vreo 2.5-3cm. Ii pui in zeama si fierbi la foc molcom. Mai pui 1/2 lingurita de sare daca faci cu borsi in loc de zeama de varza. Pui acum si radacina de telina cubulete mici ca la morcov.

6. Dupa vreo 10 minute, spala si decojeste dovlecelul cel micut, taie-l in cuburi mari, ca pe cartof, si pune-l in oala. Isi are rolul, sa nu il sariti.

7. Spala loboda.

8. Dupa inca 10-15 minute, cartoful ar trebui sa fie fiert. Il incerci sa intre usor furculita in el si il gusti. Cand e gata cartoful, taie loboda fasii mari cam de 2.5-3cm.Pui in oala 3 sferturi din loboda, zeama de varza si o fierbi doar 4-5 minute la foc mic. daca zeama de varza nu e clara, o pui un pic mai devreme. Am o sursa de varza acra si vara, pun special si vand la piata. O tin in pivnita la butoi, mi-au spus.

9. Imediat dupa transa de loboda taie leusteanul si pui doar jumatate, sa apuce cateva clocote.

10. Opresti focul. Pui restul de loboda. Loboda se va opari imediat, nu se pastreaza verde viu, nici nu o mai deosebesti de restul. Pentru ca aceasta ciorba nu o consumam intr-o singura zi, eu o impart in doua si dreg oala cu smantana, in ziua in care consum, pentru ca nu imi place aspectul de branzit. Am citit un tips la Adi Hadean, cum ca daca amestecam smantana cu putin din cea dulce, nu mai branzeste. N-am avut si n-am probat. Imi spuneti si mie.

11. Daca am impartit-o in doua ciorba pt zile diferite, am pus intr-un castron adanc 100g smantana, 100g iaurt si 1 galbenus si am omogenizat cu telul para ca sa nu ramana bulgari de iaurt. Am diluat cu 1/2 cana zeama din ciorba ca sa le imprietenesc si am turnat in ciorba amestecul. Deasupra presari restul de leustean tocat si daca vrei si putin patrunjel verde tocat.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Retete similare

Ciorba de fasole cu afumatura de porc

Postat de merisor67

Ciorba de fasole cu afumatura de porc

Boabele de fasole, bine spalate le punem de cu seara intr-un vas si le acoperim cu apa in cantitate mai mare si dam vasul la frigider. A doua zi, schimbam apa si punem vasul la foc mediu si...

Citeste continuarea

Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina

Postat de RODIMUR

Bors de cartofi si sfecla, ca in Bucovina

Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute. Cartofii se curăță, se spală, se taie...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 06.07.2014, 10:39
buna buna
la 06.07.2014, 10:42
Buna ciorbita!
la 06.07.2014, 10:59
Grozaca ciorbita ta! Anul asta inca nu am facut ciorba de loboda!!
la 06.07.2014, 10:59
Buna tare
la 06.07.2014, 11:06
Ce dor imi e de o ciorba asa de buna!

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking