Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana

Postat de Lia1 in Ciorbe
6 Iul 2014 | 18838 vizualizari
Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana

In Oltenia, si la vremea aceasta exista acest tip de loboda care creste pe o tulpina inalta. In vremea copilariei mele nu exista acest soi. Locuitorii de acolo imi place ca se misca si diversifica, in domeniul agriculturii sunt destul de bine informati, folosesc si internetul. Abia am terminat de mancat aceasta ciorba, dar maine daca m-ai intreba cu ce ciorba sa ma servesti la masa, ti-as cere tot ciorba de loboda, dupa ce te-am iscodit daca ai acrit-o cu zeama de varza, daca i-ai pus o jumatate de razor de leustean si daca ai dres-o cu jumatate smantana, jumatate iaurt. "Cireasa de pe ciorba" este ardeiul iutel (nu foarte iute de nu mai simti gustul), fara de care acestei ciorbe ii mai paleste din aura. M-a inspirat ciorba de cartofi a lui Babi care mi-a facut o pofta nebuna :P ...EDITEZ: am uitat sa precizez ca polonicul cel ciobit (l-am gasit in podul casei de la tara ... si cate minuni "vintage" mai zac pe acolo :x) l-am pus ca fitza maxima de prezentare :))

Ingrediente

  • 3 l supa de carne de pasare cu os sau apa fierbinte
  • 2 morcovi potriviti
  • 2 cepe medii
  • 2 linguri - ulei de floarea soarelui pentru calit legumele
  • 1/2 ardei gras daca e mare
  • 2-3 cartofi albi-fainosi potriviti
  • 1 dovlecel micut
  • 3-4 gaturi de sticla cu rosii de gradina pentru ciorbe, am avut! (sau 100ml suc de rosii proaspete la robot)
  • 400-500 g loboda
  • 1 l zeama de varza clara
  • 2 legaturi zdravene de leustean
  • sare
  • PENTRU DRES CIORBA
  • 200g smantana acra-fermentata
  • 200g iaurt
  • 2 galbenus de ou
  • ardei iute separat
  • OPTIONAL
  • 1 cub de (3x3 cm radacina de telina)-am uitat sa pun, dar erau suficient de multe deja
  • 1/2 legatura mica patrunjel (am pus)

Mod de preparare

1. Pune apa rece intr-o oala incapatoare, cu o lingurita rasa de sare. Socotind de la primul clocot, am fiert pentru 20 de minute spate cu aripi de pui (era bine sa fi fost de la tara). Am scos apoi bucatile pe care le-am adaugat-o la o mancare de cartofi alaturi de alte parti ale puiului. N-am prea avut ce sa spumuiesc, dar tu spumuieste cu o paleta cu gauri, daca este cazul.

2. Speli bine morcovii, ii razui de coaja si ii tai cu cutitul cubulete. Cureti ceapa care daca e din sursa sigura nu o mai spal (am avut de la tara). Altfel o spal pt ca rotesc coaja in mana la decojit si cine stie ce animalute au traversat-o in timpul depozitarii. O fi vreo idiosincrazie de-a mea ... O tai cubulete. Incingi la foc mediu tigaia, incerci cu un cubulet de ceapa si cand sfaraie, pune cele tocate la calit 2-4 minute, pana ceapa devine sticloasa, galbuie, fara sa se arda.

3. Rastorni astea in zeama de la pui clocotinda si le fierbi cam 5-10 minute la foc mediu.

4. Dupa acest timp, taie ardeiul cubulete ca pe morcov si pune-l in zeama.

5. Spala cartofii bine, ii decojesti si ii tai cuburi de vreo 2.5-3cm. Ii pui in zeama si fierbi la foc molcom. Mai pui 1/2 lingurita de sare daca faci cu borsi in loc de zeama de varza. Pui acum si radacina de telina cubulete mici ca la morcov.

6. Dupa vreo 10 minute, spala si decojeste dovlecelul cel micut, taie-l in cuburi mari, ca pe cartof, si pune-l in oala. Isi are rolul, sa nu il sariti.

7. Spala loboda.

8. Dupa inca 10-15 minute, cartoful ar trebui sa fie fiert. Il incerci sa intre usor furculita in el si il gusti. Cand e gata cartoful, taie loboda fasii mari cam de 2.5-3cm.Pui in oala 3 sferturi din loboda, zeama de varza si o fierbi doar 4-5 minute la foc mic. daca zeama de varza nu e clara, o pui un pic mai devreme. Am o sursa de varza acra si vara, pun special si vand la piata. O tin in pivnita la butoi, mi-au spus.

9. Imediat dupa transa de loboda taie leusteanul si pui doar jumatate, sa apuce cateva clocote.

10. Opresti focul. Pui restul de loboda. Loboda se va opari imediat, nu se pastreaza verde viu, nici nu o mai deosebesti de restul. Pentru ca aceasta ciorba nu o consumam intr-o singura zi, eu o impart in doua si dreg oala cu smantana, in ziua in care consum, pentru ca nu imi place aspectul de branzit. Am citit un tips la Adi Hadean, cum ca daca amestecam smantana cu putin din cea dulce, nu mai branzeste. N-am avut si n-am probat. Imi spuneti si mie.

11. Daca am impartit-o in doua ciorba pt zile diferite, am pus intr-un castron adanc 100g smantana, 100g iaurt si 1 galbenus si am omogenizat cu telul para ca sa nu ramana bulgari de iaurt. Am diluat cu 1/2 cana zeama din ciorba ca sa le imprietenesc si am turnat in ciorba amestecul. Deasupra presari restul de leustean tocat si daca vrei si putin patrunjel verde tocat.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (35)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Ciorba ardeleneasca de cartofi cu os afumat

Postat de mihaelar63

Ciorba  ardeleneasca  de cartofi cu os afumat

Osul se opareste cu apa clocotita apoi se pune la fiert (apa  sa-l acopere). Legumele se curata si se spala. Ceapa morcovul, patrunjelul radacina si Kapia se taie cubulete si se pun la...

Citeste continuarea

Ciorba Radauteana (Reteta Video)

Postat de Ina75

Ciorba Radauteana (Reteta Video)

Pregatim aragazul si o oala in care punem apa rece. Adaugam carnea de pui si o lasam sa fiarba. Adunam des si indepartam spuma care se formeaza deasupra. Curatam ceapa. Taiem morcovii in bucati...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.07.2014, 10:39
buna buna
la 06.07.2014, 10:42
Buna ciorbita!
la 06.07.2014, 10:59
Grozaca ciorbita ta! Anul asta inca nu am facut ciorba de loboda!!
la 06.07.2014, 10:59
Buna tare
la 06.07.2014, 11:06
Ce dor imi e de o ciorba asa de buna!

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking