Ciorba taraneasca de stir

Postat de Julie in Ciorbe
31 Mai 2010 | 19248 vizualizari
Ciorba taraneasca de stir

Stirul este o planta foarte bogata in vitamine (A,k, B1, B3,B5, B6,B17, C, E , acid folic) si minerale( calciu, fier,magneziu,potasiu,zinc,cumpru) Aztecii priveau aceasta planta ca pe hrana imortalitatii,in cronici sanscrite este consemnata ca fiind regele nemuririi, iar grecii au numit-o amarantos- planta care nu moare.Anticii au descoperit ca este mai hranitoare decat porumbul ,graul sau alte cereale.De la stir putem consuma atat frunzele cat si semintele uscate sub diferite forme.Semintele se pot consuma ca atare sau prajite avand un gust deosebit. Din seminte se obtine o faina foarte buna care nu contine gluten.Din frunzele foarte tinere de stir putem prepara tocanite, ciorbe sau le putem prepara ca si pe spanac. Asadar planta de stir sa stiti ca nu este numai pentru porci... :)

Ingrediente

  • o mana -doua cu frunze de stir foarte tinere
  • un morcov taiat rondele sau cuburi
  • 2 fire de ceapa verde
  • 2 fire usturoi verde
  • o ceasca orez
  • marar
  • putin ulei
  • patrunjel
  • frunze de telina
  • leustean
  • sare, vegeta
  • o cana corcoduse verzi
  • o jumatate de cana cu prune verzi

Mod de preparare

Punem o  oala cu 3 l de apa la fiert.
Cand apa da in clocot punem morcovul,ceapa si usturoiul taiate marunt,
orezul spalat si lasam sa fiarba.
Corcodusele si prunele se spala si se rup coditele apoi se pun separat sa
fiarba  in 0.5 l apa.Cand s-au inmuiat se opreste  focul si se paseaza bine cu
o furculita.Strecuram zeama si o folosim sa acrim ciorbica.
Cand a fiert orezul adaugam frunzele de telina,putin leustean, putin marar,
patrunjel-toate  tocate fin, uleiul si stirul spalat bine in mai  multe ape si
taiat marunt.
Lasam sa fiarba inca putin doar cat sa se inmoaie stirul apoi acrim ciorba cu zeama de corcoduse si saramdupa gust. Mai dam un clocot si gata.

Se serveste rece cu marar verde deasupra si usturoi verde alaturi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba taraneasca de stir" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (4)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Ciorba de perisoare din carne de pui

Postat de mirela0911

Ciorba de perisoare din carne de pui

Intr-o oala se pune apa la fiert (cca 4 litri) si in momentul in care da in clocot, se pune radacina de patrunjel curatata, telina curatata si ceapa intreaga, doar curatata. Morcovul curatat se...

Citeste continuarea

Ciorba de naut cu fasole galbena

Postat de Valclaudia

Ciorba de naut cu fasole galbena

Curatam ceapa verde, o spalam si o taiem bucatele, apoi o punem la sotat impreuna cu morcovii curatati, spalati si taiati rondele. Adaugam telina trecuta pe razatoarea cu ochuri mici, boabele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.05.2010, 08:44
Interesant , habar n-am avut despre aceasta planta, omul cat traieste invata.
la 31.05.2010, 09:10
Stai linistita ! nici eu nu stiam ca stirul se mananca dar am vazut la soacra mea care gateste cu stir. Ciorbica este un deliciu!
la 31.05.2010, 10:29
ce lux! pacat ca asta-i supa de aia facuta cu ingrediente extraterestre, auzi la ea, stir, prune verzi....corcoduse!

ingrediente de astea SF, unde cumparam noi asa ceva , ha?
la 31.05.2010, 11:30
Rivka! ingrediente de-astea extraterestre mai gasim prin piata la tarani, cel putin in Buzau se gasesc!
Prin partea asta se mananca fel si fel de bolbotine...

Vezi toate comentariile (4)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking