Clătite, mai altfel

Postat de carmenvlad in Dulciuri
6 Noi 2011 | 13637 vizualizari
Clătite, mai altfel

Clătitele îşi au originea în Bretagne, o regiune din nord-vestul Franţei, unde sunt servite în mod tradiţional cu vin de cedru. Ele au devenit cunoscute în toată lumea datorită modului simplu de preparare, dar mai ales datorită gustului deosebit de bun dat de foaia subţire umplută cu diferite compoziţii, dulci sau sărate. În tradiţia populară franceză, pe 2 februarie, ziua Binecuvântării Sf. Maria, se servesc clătite oaspeţilor. Această zi a rămas cunoscută drept ziua clătitelor şi se spune că, dacă poţi prinde o clătită în tigaia pe care o ţii cu mâna stângă după ce ai aruncat-o în aer şi cu mâna dreaptă, în acelaşi timp ţii un bănuţ de aur, te vei îmbogăţi.

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 400 g făină
  • 300 ml lapte
  • 300 ml apă minerală
  • 2 linguri zahăr
  • 50 ml ulei (2 linguri se pun în aluat, restul se foloseşte la prajit)
  • un praf de sare
  • coajă rasă de portocale (poate fi de lămâie)
  • 2 pliculeţe zahăr vanilat Dr. Oetcker
  • 1 praf de copt Dr. Oetcker
  • 1 borcan cremă nutella (nu este nevoie de tot borcanul, dar este bine să fie suficient de multă cremă), 
  • 4 linguri gem de capşuni
  • 50 g zahăr pudră

Mod de preparare

 Ouăle se bat cu un tel împreună cu zahărul, sarea şi zahărul vanilat. Se cerne făina şi se amestecă cu praful de copt. Se dizolvă într-un bol făina cu apă minerală şi se pune peste compoziţia de ouă. Apoi se adaugă uşor laptele şi 2 linguri de ulei (adăugaţi lapte cât credeţi de cuviinţă). Se face compoziţia puţin mai groasă decât pentru clătitele obişnuite. Apoi se unge cu puţin ulei tigaia de clătite, se pune pe foc şi după ce s-a încins bine se toarnă cu un polonic aluatul de clătite. Se roteşte uşor tigaia astfel încât aluatul să cupridă tot spaţiul, se lasă clătita să se rumenească şi se întoarce pe partea cealaltă. Se răstoarnă clătita pe o farfurie şi se procedează la fel cu întregul aluat până când se termină. Eu din această compoziție am făcut 14 clătite (depinde de cât de mare este tigaia în care le faceţi). O parte din clătite le-am aşezat sub formă de turn şi le-am uns cu cremă nutella iar altele le-am umplut pe fiecare în parte cu gem de căpşuni și cremă nutella. Apoi le-am pudrat cu zahăr pudră.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Clătite, mai altfel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Clătite cu spanac și pui

Postat de LadyCrs

Clătite cu spanac și pui

Pentru clătite am amestecat apa cu laptele, oul și am bătut bine cu telul după care am adăugat treptat făina pentru a nu se forma cocoloașe. Spanacul l-am fiert și apoi l-am tocat. După...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.11.2011, 12:43
sa-ncerc trucul cu intorsul
foarte bune
la 06.11.2011, 13:12
foarte interesanta povestioara,trebuie incercat iar clatitele sunt bune rau
la 06.11.2011, 13:51
Super bune
la 06.11.2011, 14:10
acu merg sa fac cateva clatite
la 06.11.2011, 17:26
delicioase

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking