Colacii nasului

Postat de Bucataras in Piine
24 Sep 2014 | 4017 vizualizari
Colacii nasului

Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.

Ingrediente

  •  2,5 kg de faina de grau Gold Maya BL00,
  • 1pahar de zahar,
  • 1 lingura de sare,
  • 1pahar de ulei,
  •  8 oua pentru aluat,
  • oua pentru ungerea colacului,
  • 100 g de drojdii,
  • 6 pahare de apa.

Mod de preparare

 Se pregatesc 2 sau mai multi colaci mari, dulci, din faina de grau de calitate superioara Gold Maya si se dau cadou nasilor in timpul nuntii (la final) sau a doua zi dupa nunta.  Numarul colacilor difera, in functie de regiune: in unele zone se dau 2 colaci pentru cei 2 nasi, in timp ce in alte regiuni se ofera cate 6 colaci pentru fiecare nas (fiind pregatiti, in total, 12 colaci pentru nasi). Colacii sunt pregatiti si oferiti drept cadou de catre fini sau socri.

Obiceiul se respecta in unele zone (Moldova -inclusiv in Republica Moldova) dar este total necunoscut in alte regiuni (Banat, Ardeal etc.)

In unele regiuni (Oltenia, Muntenia etc.), colacul nasului se ofera in timpul nuntii si este insotit de cadouri diferite: gaina nasului, prosoape artizanale, lenjerie de pat, obiecte vestimentare traditionale etc..

In prezent, in unele regiuni finii ofera nasilor 2 torturi mici, in loc de colaci.

Se pregateste plamadeala astfel: intr-un pahar cu apa calda se dizolva drojdia; apoi se adauga 2 linguri de faina Gold Maya, 2 lingurite de zahar, sare si se amesteca pana se o compozitie de consistenta smantanii dense.

Se pune plamadeala la loc cald pentru 20-30 minute.  

Intr-un vas adanc se cerne faina, se adauga ouale, zaharul, uleiul, apa si se amesteca adaugam plamadeala.

Se framanta pana se obtine un aluat elastic si se lasa sa se odihneasca la loc uscat 1-1,5 ore. 

Dupa perioada de odihna, se framinta aluatul si se lasa la cald, acoperit cu o panza, timp de 35-40 min.

Apoi, aluatul se imparte in 3 bucati inegale, de aproximativ 40%, 40% si 20%, din care se formeaza 3 bile de dimensiuni diferite care se lasa “sa se odihneasca”.  

Fiecare bila mare se imparte, la randul ei, in trei parti egale din care se modeleaza fasii lungi care se impletesc in 3. Fiecare impletitura se apasa cu un facalet de lemn, se rasuceste in forma de cerc si capetele se unesc pentru a se obtine doi colaci, din cele doua bile mari. ț

Cei 2 colaci se pun unul peste altul, astfel incat locul in care a fost unit colacul de sus sa fie cat mai departe de locul in care a fost unit cel de jos.

A treia bila de aluat se imparte si ea in 3 parti din care se modeleaza 3 fasii de aluat care se impletesc si cu care se impodobeste colacul. 

Se unge colacul cu ou batut.

Se adauga decorul (flori si frunze pregatite din aluat fara ou, zahar si ulei) si se coace la temperatura de 175-180 de grade timp de 40-45 minute. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Colacii nasului" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Focaccia integrala cu masline si rozmarin

Postat de mirela0911

Focaccia integrala cu masline si rozmarin

Se prepara maiaua. Se incalzesc usor 100 ml lapte, se adauga zaharul, faina si drojdia. Se amesteca bine apoi se lasa sa se activeze. Intr-un bol se pune faina alba, faina integrala, sarea si...

Citeste continuarea

Reteta de chifle cu lapte

Postat de Constelatialeu

Reteta de chifle cu lapte

Iata cum se prepara Reteta de chifle cu lapte  Intr-un castron incapator am cernut faina. Separat am amestecat drojdia cu zaharul si 2 linguri de faina si am diluat cu 1 cescuta de apa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.09.2014, 23:21
frumoase obiceiuri
la 24.09.2014, 23:29
Ce frumos e lucrat !
la 24.09.2014, 23:52
la 25.09.2014, 00:06
ce frumosi sunt!!
la 25.09.2014, 06:03

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking