Covrigei sarbesti

Postat de lili in Piine
6 Feb 2011 | 5491 vizualizari
Covrigei sarbesti

Cautam de mult reteta asta si uite ca am gasit-o pe blogul Laurei Laurentiu.

Ingrediente

  •  
  • 1 kg faina alba 
  • 300 ml apa calda
  • 200 ml lapte cald
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 15 grame de drojdie granulata

Pentru finisat:

  • 1 ou batut
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingurita de sare
 

Mod de preparare

 

Dizolvati, pentru inceput, drojdia si zaharul in putin lapte cald, adaugati o lingura de faina din cantitatea totala, lasati sa actioneze drojdia (pana da semne ca vrea sa se umfle) apoi adaugati, intr-un vas incapator in care ati pus faina si ati amestecat-o cu sarea, laptele si apa, maiaua si uleiul si framantati energic cel putin 5 minute, Aluatul trebuie sa fie nelipicios dar nu foarte tare.Bila de aluat se lasa la odihna timp de 30 de minute, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.

Pregatiti amestecul sarat cu care se vor prelinge covrigii, amestecand faina, sarea si atata apa cat e nevoie pentru a se forma un aluat fara cocoloase, de grosimea celui de clatite.

Pe planul de lucru usor uns cu ulei rasturnati aluatul si il impartiti in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale.

 Fiecare bucata se ruleaza intr-un "snur" lung (aprox. 40-50 cm), cu diametru de 8 mm - 1 cm.

"Snurul" de aluat se indoaie in doua.Capetele se rasucesc de doua ori, apoi se intorc invers, perpendicular pe bucla covrigului si se trec sub aceasta, la o distanta de 3-4 cm unul fata de celalalt; se apasa usor si se finiseaza forma covrigului, marind cele trei spatii (gaurile covrigului - parca este si ceva vorba de duh legata de gaura asta!) formate in urma impletirii aluatului.

Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt si se lasa inca 5 minute la temperatura bucatariei (in care e foarte cald, deja, odata cuptorul incins), se ung cu ou batut si se dau la cuptor .Dupa 10 minute incep sa se rumeneasca,se scoate tava din cuptor si se preling covrigii cu amestecul sarat (cu lingura, ca si cum am turna o glazura descriind zig-zag-uri).

Se dau din nou la cuptor, inca 4-5 minute, timp in care covrigii se rumenesc frumos iar amestecul sarat se usuca. 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Covrigei sarbesti" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (10)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine cu seminte la vasul de ceramica Crock Pot

Postat de mirela0911

Paine cu seminte la vasul de ceramica Crock Pot

Pentru framantatul aluatului am folosit masina de paine. Daca nu aveti una, se framanta cu mana sau robotul. Se introduc ingredientele in ordinea enumerata iar la final se adauga semintele sau se...

Citeste continuarea

Chifle umplute cu ciuperci si branza

Postat de TAB1TA

Chifle umplute cu ciuperci si branza

Drojdia se pune la dospit la in 100 ml apa calduta amestecata cu zaharul.  Intr-un bol, se amesteca  faina cu sarea. Drojdia dospita se toarna peste faina si se amesteca usor...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.02.2011, 13:40
tare frumosi si buni
la 06.02.2011, 13:42
vreau si eu un covrigel de la tine ca imi plac mult cum arata
la 06.02.2011, 13:49
arata super foarte buni
la 06.02.2011, 14:19
ce pofta-mi faci Lili
la 06.02.2011, 14:30
Cat de tare imi plac...i-am facut si eu si sunt nemaipomeniti

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking