Ingrediente
- Pentru aluat:
- cca 500 gr faina
- 150 gr zahar
- 2 galbenusuri
- 150 ml lapte
- 25 gr drojdie proaspata
- 80 gr margarina topita
- coaja de lamaie rasa
- esenta de rom
- un praf de sare
- Pentru umplutura:
- 150 gr ciocolata
- cateva bucatele de rahat
- 1 lingura cacao
- 4-5 linguri lapte
- 1 lingura margarina
- esenta de vanilie
- Pentru uns:
- 1 galbenus
- 1 lingura zahar
- 1 praf de sare
- 2 linguri lapte
Mod de preparare
Pentru inceput ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Amestecam zaharul cu drojdia, o lingura cu varf din cantitatea de faina si laptele caldut pana obtinem o pasta omogena. O lasam acoperita timp de 10-15 minute pana incepe sa creasca. Adaugam apoi un praf de sare, galbenusurile, romul, coaja de lamaie,restul de faina si margarina topita si racita si amestecam bine. Aici e partea mai grea, framantatul. Ori framantati la mana timp de cca 30 minute ori faceti ca mine si folositi mixerul cu spirala timp de 15 minute(asta daca va tine mixerul ca eu aproape am ars unul la un aluat).
Dupa ce aluatul devine mai lucios si elastic(va fi inca putin lipicios) se acopera si se pune intr-un loc cald si ferit de curenti, unde il uitati timp de 2 ore.
Intre timp pentru umplutura, ciocolata se topeste cu laptele si margarina, apoi i se adauga cacaua si vanilia.
Luam apoi aluatul si-l impartim in 4 bucati. Fiecare bucata se intinde, nici prea subtire, nici prea groasa si se unge cu crema de ciocolata peste care asezam cubulete mici de rahat. Rulam 2 foi si le impletim, apoi le asezam in tava unsa bine cu ulei si tapetata cu faina. Se mai lasa la crescut cca 1 ora pana aproape au ajuns la marginea tavii.
Ii ungem cu galbenusul batut cu zaharul, sarea si laptele si-i dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade in prima jumatate de ora apoi marim la 200 de grade si mai lasam cam o ora. Eu i-am pus pe treapta de jos dupa prima jumatate de ora ca sa nu se arda la suprafata.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu ciocolata si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (25)
|