Cozonac cu fructe confiate si glazura de nuci

Postat de rhapsody in Dulciuri
6 Iun 2013 | 3046 vizualizari
Cozonac cu fructe confiate si glazura de nuci

Ingrediente

  • Aluat
  • 815 ml lapte
  • 990 g faina
  • 100 ml ulei de palmier + inca o lg
  • 200 g zahar tos
  • 50 g drojdie proaspata
  • 40 g unt moale
  • 4 galbenusuri
  • coaja de la 1 portocala
  • 100 g papaya confiat
  • 80 g stafide aurii
  • Glazura
  • 4 albusuri (100 g)
  • 72 g zahar tos
  • 1 praf de sare
  • 80 g nuca macinata
  • ..........
  • miez de nuca

Mod de preparare

Maia

Dizolvam drojdia in 200 ml lapte caldut, punem 40 g de faina, amestecam, acoperim cu un prosop si lasam la dospit intr-un loc cald, lipsit de curenti 40 min.  
Etapa I  In maia incorporam cu ajutorul mixerului 175 ml lapte caldut, 120 g faina si o lg ulei de palmier. Acoperim si lasam la dospit 40 min.    
Atentie!!! Puneti intr-un vas incapator pentru ca va creste foarte mult.

Etapa II In aluatul obtinut la prima etapa, incorporam pe rand, cu ajutorul mixerului, ingredientele in urmatoarea ordine: 

  • 150 g zahar
  • 200 g faina
  • 25 ml ulei de palmier
  • 100 ml lapte caldut
  • 300 g faina
  • 80 ml lapte caldut
  • 25 ml ulei de palmier
  • 40 g unt moale
  • 4 galbenusuri

Mixam dupa fiecare ingredient adaugat.

Cand le-am terminat de incorporat mai mixam 10 minute, apoi acoperim cu prosop/folie alimentara si lasam la dospit inca 30 minute.

Etapa III

1. Punem papaya si stafidele la inmuiat in 60 ml lapte fierbinte pentru 15 minute.
2. Incorporam cu mixerul in aluatul obtinut in etapa anterioara laptele in care am inmuiat fructele si urmatoarele ingrediente:

  •  330 g faina, 
  •  50 ml ulei de palmier
  •  200 ml lapte caldut
  •  50 g zahar

3. Mixam aluatul pentru 10 minute, oprind din cand in cand mixerul pentru a nu se arde. La final inglobam papaia, stafidele si coaja de portocale, mixam 2 minute, acoperim vasul cu un prosop si lasam la dospit 60 min.
4. Preincalzim cuptorul la 190 °C.

5. Impartim compozitia si o turnam in tava(i) (eu am avut doua rotunde cu diametrul de 17 cm si una dreptunghiulara 20x9 cm) tapetate cu hartie de copt si lasam la dospit 30-40 minute.
6. Dupa ce a dospit putem prepara glazura astfel: mixam albusurile spuma cu praful de sare, adaugam apoi zaharul si mixam pana la dizolvarea acestuia. Incorporam in albusurile batute si miezul de nuca macinat.

7. Punem deasupra aluatului glazura si miezul de nuca intreg si introducem in cuptor pentru 50-60 min.  
Nota!  

Data viitoare voi incerca sa pun cu 50-100 g de faina mai mult, pentru ca s-au lasat putintel la mijloc.     

Poza cu sectiune nu am pentru ca cei rotunzi i-am facut cadou, iar cel dreptunghiular nici nu stiu cand s-a "evaporat". :))

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu fructe confiate si glazura de nuci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu branza dulce si stafide

Postat de RuxyRux

Prajitura cu branza dulce si stafide

Am amestecat toate ingredientele pentru  foi intr-un vas sau lighean( special de framantat),  aveti grija sa folositi untul rece taiat felii si faina cernuta, apoi am omogenizat bine...

Citeste continuarea

"Poale-n brau"

Postat de Geanina87

"Poale-n brau"

Aluat : Intr-un bol micut punem drojdia,pe care o dizolvam in 2 linguri de lapte caldut,adaugam apoi 1 lingura de zahar si 2 linguri de faina. Amestecam bine( trebuie sa iasa ca o smantana...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.06.2013, 09:57
ce pofta mi-ai facut
la 06.06.2013, 09:58
Ela si mie mi s-a facut pofta, cred ca va trebui sa execut unul pana diseara.
la 06.06.2013, 09:59
ce bine arata
la 06.06.2013, 10:01
Bun cozonac! Sa mai zic ceva si de pofte?
la 06.06.2013, 10:06
Foarte frumos si delicios!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking