Cozonac cu mac
Postat de CulinaryRainbow in Dulciuri
11 Ian 2014 | 17545 vizualizari
Cozonacii se prepară de când lumea. Tradiția noastră spune ca atunci când ai cozonac pe masă, sărbătorești. Sub cea mai simplă formă, este un aluat îndulcit cu zahăr sau miere, lapte și ouă.
Un tip de cozonac cu brânză dulce, miere și nuci strivite, care se numea ”plakous” se pregătea în Grecia. Romanii pregăteau cozonac cu fructe uscate sau cu stafide și nuci și-l ofereau ca ofrandă zeilor. Mai târziu au început să prepare celebrul panetone.
Maria Antoaneta, celebra regină a Franței s-a făcut remarcată în vreme de foamete, în urma unei fraze care pentru cei mai mulți nu a fost prea plăcută: ”Dacă nu au pâine, să mănânce cozonac!”. Până în secolul al XIX-lea, ca desert în meniul francezilor era des întâlnit cozonacul. Spre deosebire de azi, în loc de drojdie se folosea bicarbonatul de sodiu care ajuta aluatul să dospească.
În U.K. prima rețetă de cozonac a fost tipărită într-o carte de bucate în anul 1718, fiind pentru prima dată adusă în discuție modalitatea de coacere a cozonacului în tăvi de formă alungită, formă care azi este cel mai frecvent utilizată.
Noi consumăm cozonacul cât mai pufos, cu umpluturi diverse, însă eu am să vă prezint o rețetă plinăăăăă de umplutură. :)