Cozonac cu nuca si caramel

Postat de postavaru in Dulciuri
27 Dec 2012 | 44143 vizualizari
Cozonac cu nuca si caramel

La multi ani tuturor sarbatoritilor de astazi!!! Nu am tort, dar am adus cozonac :).

Ingrediente

  • Aluat cozonac :
  • 600 g faina
  • 2 oua
  • 2 galbenusuri
  • 1 ceasca lapte caldut
  • 2 linguri zahar
  • 140 g unt topit
  • 20 g drojdie proaspata
  • vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 1/2 lingurita sare
  • Umplutura:
  • 500 g nuca
  • 200 g zahar
  • Caramel:
  • 200 gzahar
  • 70 g unt
  • 150 ml smantana pentru frisca
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus desfacut in 2 linguri de lapte

Mod de preparare

Anul acesta am avut un ajutor de nadejde la framantat aluatul de cozonaci: noua mea prietena, masina de paine :D. Merge insa framantat si fara masina de paine. Mie chiar imi place, doar ca anul acesta nu prea am avut timp. Totul a fost facut in marea viteza si sub presiunea timpului.

Cand pregatiti aluatul de cozonac ingredientele trebuie scoase de cu seara din frigider sau camara, pentru a ajunge la temperatura camerei.

Incepem sa pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu zaharul si putin lapte caldut si o lasam pana creste frumos (~10-15 minute).
Intr-un castron incapator, sau o covata cernem faina. Facem in mijloc o gropita in care adaugam ouale, restul de lapte iar deasupra drojdia activata. Incepem sa framantam si adaugam aromele si sarea iar apoi untul topit, dar nu fierbinte. Framantam aluatul bine pana devine elastic si nu se mai lipeste de mana.

Dupa ce l-am framantat il acoperim cu un servet de bucatarie si il lasam la dospit, la loc caldut, ferit de curenti de aer (~1 ora si jumatate).

Intre timp pregatim caramelul: Topim zaharul pana devine auriu. Dam deoparte de pe foc si adaugam untul iar apoi smantana pentru frisca si amestecam energic, avand grija la aburi.

Punem cratita pe foc si fierbem la foc mic pana se topeste caramelul si incepe sa se ingrose putin. Dam apoi de pe foc si il lasam la racit.

Dupa ce a dospit aluatul il rasturnam pe masa de lucru usor infainata si il impartim in 10 parti egale. Vom folosi 5 bucati pentru fiecare cozonac.
Intindem fiecare bucata de aluat de cozonac in foaie subtire. O ungem cu un strat subtire de caramel iar apoi presaram nuca amestecata cu zahar. Rulam starns si asezam in tava tapetata cu hartie de copt. La fel procedam si cu restul foilor. In fiecare tava vom avea 5 suluri suprapuse.

Lasam cozonacii inca 10 minute in tava apoi ii ungem cu galbenus desfacut in 2 linguri de lapte.

Coacem cozonacii la foc potrivit pana se rumenesc deasupra (~40 de minute).
Cand sunt copti ii scoatem pe un gratar de bucatarie si ii lasam sa se raceasca.

Inspiratia: aici

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (44)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

COZONAC TRANDAFIR

Postat de panacris

COZONAC TRANDAFIR

Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț se adaugă, drojdia uscată, zahărul,...

Citeste continuarea

COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS

Postat de panacris

COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS

  Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț se adaugă, drojdia...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.12.2012, 14:05
Superb!!!
la 27.12.2012, 14:05
ce frumos este!
la 27.12.2012, 14:09
delicios
la 27.12.2012, 14:10
minunat acest cozonac, trebuie sa il fac
la 27.12.2012, 14:15
vin si eu la masa

Vezi toate comentariile (44)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking