Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă

Postat de DinDragostePentruGatit in Dulciuri
15 Ian 2013 | 6568 vizualizari
Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă

Ingrediente

  • 750 g făină tip 000;
  • 25 g drojdie;
  • 2 ouă;
  • 75 g unt;
  • 3 lg iaurt;
  • 7-8 lg zahăr;
  • circa 250mL lapte cald;
  • coaja de la o portocală;
  • sare.
  • Umplutura
  • 3-4 lg cacao;
  • 4 lg zahăr;
  • 2 fiole esență de rom;
  • 1 albuș;
  • 100 g stafide hidratate;
  • 1/2 cană miez de nucă nemăcinată.
  • Decor
  • 1 gălbenuș;
  • 2 lg lapte;
  • jumătăți de nucă;
  • semințe de susan.

Mod de preparare

Se cerne făina de câteva ori. 

Se pregătește maiaua:

- într-un bol se dizolvă drojdia în lapte cald, se adaugă 1 linguriță zahăr și făină atât cât se obține o pastă fluidă. 

- se lasă circa 10-15 minute la cald, până-și dublează volumul. 

Iaurtul, untul la temperatura camerei, ouăle și zahărul se amestecă până se dizolvă zahărul. 

Se adaugă un praf de sare și coaja de la portocală. 

Peste făina cernută se pune maiaua și amestecul cu ou, se frământă și se adaugă lapte cald până se formează un aluat nelipicios. 

Se pune la dospit la loc cald, timp de 50-60 minute. 

După ce și-a dublat aluatul volumul, se frământă cu unt circa 30 minute. 

Umplutura

- stafidele se hidratează în apă caldă timp de 10 minute după care se scurge apa;

- miezul de nucă nu se zdrobește;

- din albuș + cacao + zahăr + esență de rom  se face o cremă.

Aluatul se împarte în două părți egale, se formează un dreptunghi, se unge cu jumătate de cremă de cacao, se presară jumatate din cantitățile de nucă și stafide și se rulează. 

La fel se procedează și cu cealaltă parte de aluat.  

Cele două rulouri obținute se  împletesc și se așează circular într-o tavă unsă cu unt. 

Se unge cu gălbenuș + lapte, se așează jumătăți de nucă și se presară semințe de susan. 

Cozonacul se mai lasă la dospit în tavă, timp de aproximativ 20-30 minute.

După dospire tava se introduce în cuptorul încălzit și se coace timp de aproximativ 50 minute, la temperatură medie.

Poftă bună!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert cornulete cu nuca si untura

Postat de mitinita

Desert cornulete cu nuca si untura

Faina se amesteca cu praful de copt si sarea, apoi se adauga untura si se amesteca cu degetele. Se pune nuca macinata, apa, esenta de vanilie si se framanta un aluat omogen. Aluatul se acopera...

Citeste continuarea

Prajitura cu foi si gem de prune

Postat de sufletista

Prajitura cu foi si gem de prune

Prunele le scoatem samburi,adaugam zaharul si batonul de scortisoara,punem la fiert pana ce se ingroasa(cca 1 ora la foc mic spre mediu)lasam sa se raceasca foarte bine,scoatem batonul de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.01.2013, 18:48
Eu nu ma incumet sa fac asa ceva.Felicitari pentru bunatatea de cozonac!
la 15.01.2013, 19:26
eu cred ca-i extra bun
la 15.01.2013, 19:43
la 15.01.2013, 19:46
bun, bun
la 15.01.2013, 20:01
Multumesc pentru apreciere Bunica.

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking