Cozonaci "Ca la Mama acasa"

Postat de diaconta in Prajituri
31 Aug 2010 | 33962 vizualizari
Cozonaci "Ca la Mama acasa"

E prima data cand am facut cozonac, mi se parea mult prea complicat.....m-am incumetat si am imprumutat reteta de la un bun prieten....si cam asta este rezultatul.

Ingrediente

  • Pentru coca:
  • 1kg de făină,
  • 5 ouă + 3 galbenusuri
  • 250 gr zahăr,
  • 50 gr drojdie,
  • 500 ml de lapte ,
  • 50 g de unt,
  • 100 ml de ulei,
  • sare,
  • coajă de portocala si lamaie, vanilie
  • Pentru umplutura:
  • albuşurile de la 3 ouă,
  • 50 gr cacao,
  • 800 gr miez de nucă,
  • 250gr  zahăr,
  • zahăr vanilat,
  • esenţă de rom,
  • stafide
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Pregătire:

Toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Zahărul se dizolvă în lapte (400ml) cald împreună cu coaja de la portocale şi lămâi.

Se bat cele 5 oua intregi si cele trei galbenusuri cu putina sare (3 albusuri se lasa deoparte pentru umplutura) Se cerne faina. Se freacă drojdia cu o linguriţă de zahăr, se adaugă 2-3 linguri de apă călduţă şi 2 linguri de făină. Se face un amestec asemănător cu smântâna (maiaua)care se lasă să crească. După ce a crescut maiaua se trece la frământat.

Se amestecă făina cu ouăle, maiaua si laptele amestecat cu zahar.Trebuie sa obtinem un aluat nici prea moale dar nici tare.Daca este prea tare se mai adauga laptele caldut cate putin.

Se frământă bine cam 30 de minute după care se pune puţin câte puţin untul moale şi mai apoi uleiul călduţ. Atât untul cât şi uleiul se adaugă în reprize mici şi dese nu tot odată, ...pentru a se uniformiza cu aluatul. Aluatul se framanta foarte bine, cu cat mai mult cu atat mai bine, dar asta depinde de „conditia fizica” a celui care face operatiunea.

Se lasa sa dospeasca aproximativ 60 de minute, pana cand va creste frumos in volum.

Între timp se face crema din cele 3 albusuri bătute spumă cu zahărul, puţină sare, cacao, nucă ,esenţă de rom, stafide. Dacă crema e prea groasă se mai adaugă puţin lapte. Crema trebuie să se poată întinde cu uşurinţă dar să nu curgă.

Dupa ce aluatul a dospit suficient se rastoarna pe o planseta, unsa in prealabil cu ulei sau presarata cu faina.

Se imparte in patru bucati egale.Două bucăţi de aluat se dau deoparte. Din celelalte două se întind 2 foi dreptunghiulare, cu mâna sau cu sucitorul , se întinde cremă, se rulează în sul.

Cele două suluri se impletesc frumos si se aseaza in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. La fel procedam si cu celelalte doua bucati de coca ramase.

Tăvile ar trebui să fie pline pe jumătate pentru că urmează să crească împletitura care a-ţi aşezat-o cu mare grijă în ele. Se lasă la crescut în tăvi cam 45-60 de minute ,ar trebui sa se umple tavile daca aluatul este pregatit corespunzator.

Se ung  pe deasupra cu ou batut cu putin lapte,ii va da un luciu frumos deasupra.Sepoate presara si miez de nuca macinat. Se pun la cuptor si se coc aproximativ o ora,in functie de cuptor.

Cand sunt copti se scot si se stropesc cu putina apa rece si se lasa acoperiti cu un prosop.

Sa nu cumva sa nu va rabdati si sa-i mancati fierbinti,s-ar putea sa regretati.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci "Ca la Mama acasa"" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (39)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert prajitura Kinder Bueno

Postat de Creatsa

Desert prajitura Kinder Bueno

Blat : Mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare apoi adauga zaharul lingura cu lingura si mixeaza pana devine o spuma tare si lucioasa. Adauga uleiul si mai mixeaza cateva secunde. Amesteca...

Citeste continuarea

Desert tarta cu mere si dovleac copt

Postat de mirela0911

Desert tarta cu mere si dovleac copt

Intr-un bol se amesteca faina cu praful de sare, praful de copt si zaharul. Untul se taie cubulete si cu ajutorul degetelor se framanta usor aluatul pana devine nisipos. Se adauga oul batut si se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.08.2010, 18:34
super ne plac si noua la nebunie super frumosi ti-au iesit deci 5 fsi fur un colt cald ca parca simt cum miroase de bine
la 31.08.2010, 18:36
dia cea mai simpla , metoda e masina de paine si crede-ma ca merita pe deplin eu nu as da-o pentru nimic in lume e ca si o persoana in plus in bucatarie care te ajuta
la 31.08.2010, 19:00
multumesc Nadina, e greu cu framantatul dar meritat tot efortul
chiar ieri am vrut sa iau o masina de paine,dar am renuntat,parerile sunt pro si contra
la 31.08.2010, 19:00
Vai Dia ce fain arata cozonacii tai !!! Si daca sunt si cu nuca....
Sa sti ca si eu ii framant cu....masina de paine si ies MINUNATI !!!Iti dau 5 furcute ca le meriti din plin !
la 31.08.2010, 19:05
pana la urma o sa ma convingeti fetelor cu masina
mersi Sidy

Vezi toate comentariile (39)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking