Cozonacul bunicii cu nucă

Postat de allinutza_bl in Prajituri
23 Iul 2013 | 17552 vizualizari
Cozonacul bunicii cu nucă

Asta este prima rețetă pe care o adaug pe acest site, sau pe orice site. Sper să fiu coerentă și să înțelegeți toți pașii. Nu pot spune că e rețeta mea, fiindcă am „furat-o” de la străbunica mea. Trebuie neapărat încercată dacă sunteți iubitori ai preparatelor dulci cu nucă. Deci, Here we go... P:S: cantitățile vi le spun așa cum mi le-a spus ea

Ingrediente

  • 3 pumni de făină albă (adică făină cât îți încape în mâinile împreunate)
  • o jumătate de cană (250 ml) de zahăr
  • o jumătate de cană de ulei
  • 4 gălbenușuri
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • 1 plic de drojdie uscată (7-10 g)
  • un praf de sare
  • lapte cât ia

Mod de preparare

Faina o amesteci cu sarea, drojdia și coaja de lămâie. Zahărul îl dizolvi în ulei cu gălbenușuri și zeama de lămâie peste care adaugi un pic de lapte. Torni ingredientele lichide peste făină și începi să frămânți cu mâna adăugând treptat lapte călduț. Ai grijă să nu pui prea mult lapte. Consistența trebuie să fie ca o pastă de modelat, elastică și un pic spongioasă, în așa fel încât să poți lucra cu el. Frămânți până se dezlipește de mâini și îl lași la dospit într-un loc călduros și acoperit cu un prosop până își dublează volumul.

După ce a dospit îl răstorni pe suprafața pe care îl vei întinde și îl împarți în 6 bucăți egale. Întinzi fiecare bucată într-o formă dreptunghiulară (vezi să nu fie mai lungă decât tava în care îl vei coace) și adaugi umplutura (cel mai bun e cu nucă măcinată din belșug amestecată cu zahar dar poți folosi și mac sau ce îți place ție). Începi să faci un rulou dintr-un capăt al foii, cu grijă ca să nu îți iasă umplutura. Transferi ruloul în tava de copt și continui cu celelalte bucăți de aluat. În tavă eu prefer să nu se atingă rulourile fiindcă astfel se rumenesc mai frumos. Le lași 10 minute la dospit iar apoi le ungi cu ajutorul unei pensule (sau cu ce poți) cu ou bătut în care ai pus un strop de ulei.

Le coci în cuptorul încins la temperatură medie (aprox. 170o C) timp de cel puțin o oră - o oră jumătate. Dacă se rumenește prea tare și amenință să se ardă redu temperatura. La final trebuie să fie de o culoare maro-auriu și lucios de la oul cu care le-ai uns. După ce le scoți din cuptor poți să le ungi cu un pic de miere de albine care le va da o notă specială de gust, dar nu e obligatoriu. Acoperă-le apoi cu folie de aluminiu ca să nu se întărească.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacul bunicii cu nucă" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert cozonacul bunicii

Postat de mirela0911

Desert cozonacul bunicii

Aluatul: Se cerne faina de doua ori. Se pune intr-un bol mare si se face o groapa in mijloc. Pe margine se pune sarea. Se pregateste maiaua. Se incalzesc usor cei 150 ml lapte, se adauga zaharul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.07.2013, 21:26
Bine ai venit!
Bun cozonacul bunicii tale!
la 23.07.2013, 22:09
Bine ai venit in gasca noastra
la 23.07.2013, 23:10
super
la 24.07.2013, 09:04
la 24.07.2013, 21:18
Foarte bun

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking