Cremă de unt cu bezea elveţiană

Postat de diaconta in Dulciuri
25 Noi 2013 | 15191 vizualizari
Cremă de unt cu bezea elveţiană

Stiu,sună sofisticat,complicat şi greu de realizat.Aveam eu aşa un moft că musai ar fi să prepar şi eu această cremă.Am zis că acum e momentul s-o încerc pentru că am avut de realizat un tort deosebit,pentru o persoana foarte specială şi mai vroiam să fie cu trandafiri,care trandafiri nici nu i-am mai exersat şi nici nu am un vârf de ornat 1M.Am studiat mai multe reţete pentru această cremă şi m-am oprit la cea gasita pe Teoskitchen,explicata foarte frumos.Dar pe când prinsesem puţin curaj,vine Miha şi zice „sper să-ţi iasă crema asta,că mie una nu mi-a ieşit”. Deci vă daţi seama cam cum m-am dezumflat dupa asta : )))))) Am zis s-o pregătesc mai din timp,că dacă nu-mi reuşeşte să aplic un plan de rezervă. A reuşit,cu multe peripeţii şi „resuscitată” de câteva ori,dar cu siguranţă este prima şi ultima oară când o prestez.Chiar dacă musafirilor a placut,eu n-am fost încântată de gustul mult prea dulce,de faptul că după ce stă la frigider se întăreşte foarte mult şi devine foarte casantă. Bezeaua elveţiana presupune încalzirea albuşurilor cu zaharul înainte de a fi batute,ceea ce mi-a placut pentru ca nu suport albuşurile crude în crema. Ingredientele sunt puţine,nu pot să spun nici că e foarte costisitoare,dar obligatoriu e nevoie de un unt de foarte bună calitate,cu cel puţin 82 % procent de grasime. Cam lungă introducerea,la fel şi modul de preparare,dar asta pentru că e o reţetă care necesită ceva mai multă atenţie pentru reuşita ei.

Ingrediente

Avem nevoie de:
  • 5 albusuri de ou
  • 250 g zahar tos
  • 340 g unt 82% grasime
  • ½ lingurita sare
  • Vanilie
  • 200 g zmeura+1 lingura zahar

Mod de preparare

Eu am folosit zmeura congelata.Am lasat-o sa se decongeleze,am amestecat-o cu o lingura de zahar,am pasat-o si am trecut-o prin sita ca sa obtin un piure fin de zmeura.

Este important ca înainte de a prepara crema,sa degresati foarte bine vasul în care bateti albusurile,telul sau paletele mixerului.Este important ca albusurile sa se bata foarte bine,iar daca pe ustensilele folosite vom avea urme de grasime,exista riscul sa nu obtinem o spuma de calitate.

Eu le-am degresat cu zeama de lamâie dar puteti folosi si oţet.

Pentru aceasta crema va v-a fi foarte usor daca aveti un robot cu suport,va v-a usura mult treaba.Eu nu am asa ceva.

Albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei.

Untul sa fie rece.Il scoatem din frigider în momentul în care punem albusurile pe foc.

Taiem untul cubulete.

Am asezat albusurile într-un bol de inox împreuna cu zaharul.

Bolul l-am asezat deasupra unui vas în care fierbe apa.

Mare atentie ca fundul bolului cu albusurile sa nu atinga apa care fierbe.Nu vrem sa facem omleta.

Am amestecat cu un tel  continuu în albusuri.

Se observa cum compozitia îsi schimba culoarea înspre galbui ca mai apoi sa se albeasca.

Albusurile se tin pe aburi pâna când bezeaua ajunge cam la 60 de grade si daca  luam putina compozitie între degete si nu mai simtim granulele de zahar,înseamna ca bezeaua e gata si luam vasul de pe aburi.

Daca aveti un robot cu suport pentru vas, il transferati în vasul robotului,adaugati sarea si mixati la viteza medie.

Eu am luat vasul de pe aburi si am continuat sa mixez cu mixerul de mâna,la început la viteza medie,apoi am crescut viteza treptat.

Operatiunea aceasta va dura cel putin 10-12 minute pâna când bezeaua este foarte alba,densa si nu mai cade de pe paleta mixerului.

De asemenea bolul în care am mixat albusurile ,trebuie sa fie racit complet.

Din acest moment,bezeaua fiind gata,putem trece la prepararea propriu zisa a cremei de unt cu bezea elvetiana.

In nici un caz nu trebuie sa adaugam untul daca albusurile nu sunt racite complet,altfel untul se va topi si vom strica bezeaua iremediabil.

Cum spuneam,din acest moment începem sa adaugam câte un cub de unt ,care trebuie sa fie si el rece.

Am adaugat câte un cub de unt si am mixat la viteza mica pâna ce untul a fost complet încorporat.

Am continuat pâna am încorporat tot untul.

Veti vedea ca bezeaua are tendinta sa se „lase” dupa ce adaugati untul,dar daca veti mixa în continuare aceasta îşi va reveni.

Crema va deveni foarte fina si cremoasa.

La un moment data am observat ca,crema a avut tendinta sa se „taie”,asta pentru ca untul se cam înmuiase.

Ar fi trebuit sa pun crema si untul putin la frigider,apoi sa continuu mixatul.

Dar pentru ca n-am facut asta,crema s-a cam „taiat”.

Am pus-o la frigider,dar tot nu a vrut sa-si revina,asa ca am pus-o din nou pe aburi pret de un minut si am mixat-o iarasi.

Si-a revenit si a devenit fina si matasoasa,o crema foarte eleganta de altfel.

Am adaugat piureul de zmeura si vanilia,apoi am lasat-o la frigider pâna a doua zi când urma s-o folosesc pentru tort.

La frigider ,crema s-a întarit foarte tare,asa ca am scos-o si am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei pentru a putea fi folosita.

Surpriza a fost însa ca pe masura ce s-a înmuiat,a avut iarasi aspectul de „branzit”.

Asa ca am pus-o iarasi pe aburi si am mixat la viteza mare.

Si-a revenit dar nu mi-a placut deloc treaba asta.

A fost foarte dificil de ornat cu ea,am tot pus la frigider ,iar am ornat si tot asa.

Ramân la concluzia ca nu merita atâta munca si stres crema aceasta,dar nu-mi pare rau ca am încercat-o.

Eu am folosit zmeura pentru aceasta crema,dar se poate folosi si ciocolata,caramel sau alte fructe.

 Cantitatea obtinuta nu este foarte mare,mie mi-a ajuns cat sa ornez un tort,dar trandafirii mi-au luat destul de multa crema.

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cremă de unt cu bezea elveţiană" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (66)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana

Postat de oanapl

Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana

Pentru blat, se amestecă cu telul ouăle cu zahărul măcinat până când se omogenizează compoziția. Se adaugă lichidele ( aici e inclusă și esența de vanilie) și un praf de...

Citeste continuarea

Cupcakes cu crema de unt si bezea elvetiana

Postat de Meea

Cupcakes cu crema de unt si bezea elvetiana

   Pregatim briosele: Intr-un bol mixam oul,zaharul,laptele si untul topit pana cand zaharul s-a topit.Adaugam apoi si faina,praful de copt,cocosul si vanilia si amestecam. Punem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.11.2013, 22:52
super super pare cam greut
la 25.11.2013, 22:52
la 25.11.2013, 22:59
Super crema La favorite cu reteta
la 25.11.2013, 23:04
Munca nu gluma!
Frumos a iesit!
la 25.11.2013, 23:06
Wow!!!!! Senzatie! Si ce prezentare hollywoodiana Felicitari Diuta scumpa, pentru rabdare si indemanare...asta ca sa nu mai vorbim despre harnicie cu care faci casa minunata

Vezi toate comentariile (66)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking