Cum se face pasta de zahar

Postat de adnia in Dulciuri
30 Ian 2013 | 14176 vizualizari
Cum se face pasta de zahar

Ei, dragii mei, dac-ati sti voi de cat timp tot incerc sa realizez acest tutorial!Dar acum iata ca i-a venit timpul sa vada lumina internetului, mai ales ca am si capatat experienta, zic eu, in cei trei anisori de cand o folosesc in fel si chip! Trebuie sa va spun de pe acum ca aceasta nu este prima reteta de pasta de zahar pe care am incercat-o, dar cu siguranta este ultima, deoarece sunt extrem de multumita de cum se comporta! Asadar, sa nu mai lungim vorba:

Ingrediente

  • pt. 1 portie pasta de zahar (aprox 800 gr) avem nevoie de:
  • - 5 gr. gelatina granule
  • -60 ml apa rece
  • -2 linguri miere (eu am folosit orice tip de miere, fara preferinte)
  • -50 gr. ulei de palmier, daca se afla in stare solida/55,5 ml ulei, daca se afla in stare lichida
  • -50 gr. amidon
  • -600-700 gr. zahar pudra
  • -esenta de migdale (optional)

Mod de preparare

Intai incepem prin a hidrata gelatina in apa rece. Intre timp, cernem bine zaharul pudra (spun asta deoarece chiar daca este cumparat din comert ca fiind pudra, el mai are cristale nemacinate si care strica pasta..plus ca sunt inestetice).

Dupa hidratarea gelatinei, o punem la topit intr-o craticioara (fie la foc mic, fie pe baie de aburi), impreuna cu mierea (atentie...doar pana ce se dizolva; lichidul nu trebuie sa depaseasca 40 grade, pt. ca mierea sa nu devina toxica, iar gelatina sa nu-si piarda elasticitatea). De acum se ia de pe foc si se poate adauga esenta, daca dorim. Incepem sa adaugam cate putin din zaharul pudra cernut si amestecam cu grija, sa obtinem o compozitie omogena, fara cocoloase. Operatiunea se repeta pana cand compozitia se ingroasa destul de mult cat sa nu mai putem amesteca bine cu lingura.

Este momentul sa turnam zaharul ramas intr-un bol mare, sa facem o gropita in mijlocul lui, unde vom turna compozitia de mai sus. O lasam cateva minute sa se raceasca bine si sa mai intareasca putin, dupa care incepem s-o framantam cu zahar, ca pe o coca obisnuita. Pasta este gata in momentul in care devine un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini sau de vas, este usor modelabila, ca o plastilina moale. (testul se poate face asa: lasam urme cu degetul in aluat, iar daca acesta nu-si revine imediat la forma initiala, pasta se poate utiliza).

Pasta se intinde foarte usor cu sucitorul, pe blatul uns cu ulei de palmier (daca vi se pare mai usor, puteti folosi si amidon, dar acesta usuca mai repede pasta, si se imprastie pe toata masa) si se comporta exact ca o coca.

Pt. a imbraca un tort , acesta trebuie uns in prealabil cu putin unt (untul are rolul de a "rezolva" imperfectiunile tortului, de a izola cremele, astfel incat umezeala sa nu intre in contact cu pasta, topind-o in timp, si de a ajuta pasta sa se lipeasca mai bine de intregul tort).

Acestea fiind gata pregatite, nu ne mai ramane dacat sa luam foaia de pasta de zahar de pe blat si s-o asezam pe tort, ca o paturica, s-o nivelam bine cu mainile, astfel incat aceasta sa se lipeasca si sa se muleze bine pe tort, apoi taiem surplusul de pasta din jurul tortului..si e gata!

Resturile de pasta de zahar se pastreaza in folii de plastic , sau in pungi inchise ermetic (vid), la racoare. Pt. reutilizare, nu e nevoie decat sa aducem pasta la temperatura camerei (se poate pune cca 2 ore pe calorifer), dupa care se framanta bine (la inceput va fi usor sfaramicioasa, dar isi va reveni, sub actiunea caldurii mainilor). Eventual, se pot umezi putin mainile cu cateva picaturi ulei de palmier, dar nu mai mult.

P.S. o portie de pasta de zahar ajunge pt. imbracarea unui tort micut, de max 2 kg.

Succes si  nu uitati ca va stau la dispozitie pt. sugestii, lamuriri, comentarii, etc! (pozele sunt ordonate in colaj in sensul acelor de ceasornic)

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face pasta de zahar" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (16)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert pasta de zahar pentru decorat

Postat de CulinaryRainbow

Desert pasta de zahar pentru decorat

În primul rând, este esențial ca zahărul să fie foarte fin. Eu am pregătit zahărul pudră acasă, nu doar pentru faptul că știu care este compoziția lui 100%, ci și pentru...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.01.2013, 19:57
Tot am zis ca o sa incerc macar o data dar nu am avut curaj si in plus e putin cam greu pentru mine..Dar trebuie neaparat ulei de palmier?
la 30.01.2013, 19:57
Super, eu de-asta nu am facut niciodata
la 30.01.2013, 20:02
Rocsi,exista si alte variante, fara ulei de palmier, dar te chinuie mai mult! se usuca pasta in cateva secunde, iar daca ai de facut o foaie mai mare, crapa urgent. eu asa m-am chinuit o noapte intreaga cu vechea reteta pt. un tort de nunta urias...pana la urma mi-a iesit, dar clar mi-am jurat ca schimb reteta. asa am ajuns la varianta asta! si e cea mai buna de pana acum!
la 30.01.2013, 20:03
Foarte interesant.Uleiul ala de palmier se gaseste la un magazin anume?
la 30.01.2013, 20:05
Meri, se comporta extraordinar, arata foarte elegant pe torturi, iar la cele de nunti si botezuri sunt excelente. pe langa faptul ca arata bine, rezista foarte bine la transport chiar si pe distante lungi si functioneaza ca un mic frigider interior, mentinand oarecum temperatura rece in interior 9pasta nu-i da voie sa se incalzeasca din interior spre exterior..invelisul de zahar e mai dur decat cel de frisca)

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking