Tort de portocale

Postat de simonacallas in Torturi
29 Apr 2014 | 5848 vizualizari
Tort de portocale

Spiritele savante nu m-au părăsit încă (ăsta e cusurul meu: mă apucă repede şi mă lasă greu :)) ) aşa încât zilele trecute m-a trăznit să încerc un blat de tort colorat în portocaliu. Am constatat însă că sucul şi coaja de portocale nu sunt suficient de puternice ca să-mi facă un blat portocaliu; dar tortuleţul care a rezultat in urma acestui experiment are calitatea de a fi extrem de aromat, catifelat şi cu un gust divin. Pentru că încă mai avem prin casă dulciuri multe de la Paşti, am făcut un tort mic, cu diametrul de 17 cm, cât să ne ajungă la un ceai cu prietenii bucătăraşi :)

Ingrediente

Pentru blat:

  • 2 ouă
  • 1 portocală (coaja rasă şi sucul)
  • 4 linguri zahăr cu vârf
  • 5 linguri făină
  • ½ plic praf de copt (o linguriţă cu vârf)

Pentru jeleul de portocale:

  • 1 portocală
  • 3 linguri zahăr
  • ½ plic gel fixant cu pectina

Pentru cremă:

  • 2 albuşuri
  • 100 g zahăr
  • 150 g unt la temperatura camerei, tăiat în cuburi
  • coaja rasă de la o portocală

Pentru manta:

  • 500 g pastă de zahăr

Mod de preparare

Preparare blat:

Am cernut făina împreună cu praful de copt şi am separat albuşurile de gălbenuşuri. Am mixat bine gălbenuşurile cu 1 lingură de zahăr şi coaja de portocală; albuşurile le-am bătut bezea, încorporând câte o lingură suc de portocală alternativ cu o lingură rasă de zahăr. În compoziţia cu albuşuri am adăugat alternativ câte puţin din compoziţia cu gălbenuşuri şi câte puţin din făină, amestecând uşor prin răsturnare. Am turnat compoziţia într-o tavă rotundă cu diametrul de 17 cm şi am copt la foc mediu, timp de 35-40 minute, verificând cu testul scobitorii. După ce s-a copt, am închis aragazul şi am lăsat blatul să se răcească în tavă, cu uşa cuptorului întredeschisă. Blatul răcit bine l-am tăiat în două pe orizontală şi l-am pus droparte.

 

Preparare jeleul de portocale:

Sucul de portocală l-am pus pe foc, împreună cu 2 linguri zahăr şi l-am fiert câteva minute, amestecând continuu; apoi am adăugat gelul fixant amestercat cu o lingură de zahăr şi am mai ţinut pe foc (amestecând în continuare) încă 2 minute. Am lăsat să se răcească.

 

Preparare crema de unt cu bezea elveţiană:

Albuşurile împreună cu zahărul le-am pus la baie de abur, amestecând cu telul, până când s-a dizolvat zahărul. Apoi am pus la mixer, la viteză mică-medie (treapta 3 la un mixer cu 6 trepte) şi am bătut bine până când am obţinut o bezea tare. În acest interval, compoziţia s-a răcit şi a ajuns la temperatura camerei. De aceea bezeaua se bate încet, pentru ca albuşurile să aibă timp să se răcească. O condiţie de bază la această cremă este ca bezeaua şi untul să aibă aceeaşi temperatură, altfel, crema se va tăia atunci când încorporăm untul. Nu e irevocabil, dar mai bine să fim atenţi de la început ca să nu muncim mai mult :) Am adăugat câte un cub de unt, mixând la viteză medie şi aşteptând să se încorporeze bine înainte să adaug cubul următor. După ce am terminat de încorporat tot untul, am mai mixat la viteză mare câteva minute, până când crema s-a legat frumos şi a devenit compactă şi fină. La sfârşit am adăugat coaja de portocală rasă şi am omogenizat.

 

Asamblare tort:

Prima foaie de blat am uns-o cu jeleu de portocale şi am pus-o 15 minute la congelator, să se întărească jeleul, ca să pot întinde crema peste el. Peste jeleu am pus aproape 1/2 din crema de unt, peste care am mai mai întins un strat de jeleu, apoi am aşezat a doua foaie de blat. Peste aceasta am întins jeleu şi iar am dat la congelator 15 minute. Am îmbrăcat tot tortul în crema de unt rămasă, nivelând cât se poate de bine. La final, straturile tortului sunt: blat-jeleu-cremă-jeleu-blat-jeleu-cremă. Am pus tortul la frigider, până când am pregătit mantaua din pastă de zahăr.

 

Îmbrăcare tort în pasta de zahăr

Pasta de zahăr (preparată ca aici: http://www.bucataras.ro/retete/pasta-de-zahar-fondant-homemade-59476.html) am frământat-o cu zahăr pudră, să redevină flexibilă şi mătăsoasă (ea se întăreşte atunci când nu e folosită) şi am întins-o cu sucitorul în strat subţire, pe o suprafaţă netedă presărată cu zahăr pudră. Am aşezat-o peste tort şi am presat uşor, cu palmele, să se lipească. Am tăiat excesul de fondant şi am netezit cu palmele şi cu nivelatorul, de jur împrejur şi în partea de sus a tortului.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de portocale" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (64)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort cu crema de portocale si zmeura

Postat de oanapl

Desert tort cu crema de portocale si zmeura

Se mixează untul cu zahărul măcinat până când se obține o cremă pufoasă, se adaugă apoi pe rând ouăle, mixând dupa fiecare. Peste crema de unt se pune cacaoa si...

Citeste continuarea

Desert tort profiterol cu ciocolata si portocale

Postat de momo121

Desert tort profiterol cu ciocolata si portocale

Mod de preparare pentru blat:     Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem putina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.04.2014, 15:33
wow! cat e de frumos!
la 29.04.2014, 15:35
Vaaaaai!
M-ai omorat! Eu asa ceva nu m-as incumeta sa fac, n-am rabdare nici sa ornez cu frisca un tort simplu, da sa fac asa arta!
la 29.04.2014, 15:38
Gaby, imi placea cand erai draga de tine Multumesc mult Tortul e dedicatie pentru toti bucatarasii
la 29.04.2014, 15:39
foarte frumos!
adica 17 pt noi, bucatarasii? ))) macar un 20 trebuia )))
la 29.04.2014, 15:40
Superb

Vezi toate comentariile (64)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking