Cuscus/cous-cous cu legume in stil marocan

Postat de Sylvia in Mancaruri de post
28 Noi 2013 | 15970 vizualizari
Cuscus/cous-cous cu legume in stil marocan

Ador sa gatesc si sa mananc cuscus/cous-cous nici nu stiu ce denumire este adoptata in Romania pentru ca le-am gasit pe amandoua …In Franta este foarte intalnit si apreciat datorita numarului mare de persoane care traiesc aici si au descendente africane, este comoara lor ascunsa care au impartasit-o cu toata lumea si este mandria lor culinara. Desi este un fel de mancare traditional si familial si-a gasit locul si in cele mai mari restaurante din Franta toti chef-ii au interpretat si si-au adus amprenta personala dar cel mai adesea este servit in forma lui traditionala de cuscus aerat si pufos alaturi de amestecuri de carnuri indelung mijotate si de legume colorate sau de ce nu numai cu legume ca in reteta mea de astazi. Indraznesc sa pun ca acest cuscus este de fapt mamaliga romaneasca sau ce era ea acum cateva sute de ani , doar ca ei au pastrat traditia si acest fel de mancare incat painea este mai rar intalnita ca acompaniament decat cuscus-ul. Personal il indragesc pentru ca indragesc cerealele brute si aportul lor energetic si de ce nu pentru faptul ca indicele lor glicemic este cu 25% mai mic decat la paste. Atunci cand gatiti cuscus trebuie sa aveti grija de care luati, sunt cele care se prepara instant in cateva minute sau cele care trebuie fierte in abur timp indelungat, sper sa pot sa va prezint mai multe tipuri de cuscus in special cel din faina integrala sau cel de orz , astazi am facut reteta cu cuscus instant din faina dura de grau.

Ingrediente

  • 100 grame de cuscus,
  • o lingura ulei de masline,
  • sare,
  • apa clocotita.
  • Naut,
  • morcov,
  • ceapa,
  • fasole verde plata,
  • tija de telina,
  • ardei rosu,
  • rosii,
  • usturoi,
  • fasole boabe.
  • Condimente avem nevoie de sare de mare,
  • piper,
  • pasta de ardei iute ,
  • Raz al hannout amestecul lor clasic pentru tajine acre are in compozitie : curcuma, ghimbir, coriandru, scortisoara, piper. Daca nu aveti acest condiment adaugati pur si simplu coriandru uscat macinat, praf de scortisoara, ghimbir si curcuma aroma magica a Africii, cu puteri tamaduitoare si influente benefice pentru sanatate.
  • Patrunjel sau coriandru verde .

Mod de preparare

       Preparare : se spala, curata si taie toate legume si se respecta o ordine precisa de preparare a lor pentru a le respecta timpii de gatire si structura. Am inceput colorand usor ceapa si morcovii cu putina sare mare si putin ulei de masline  ( operatiunea nu este intampaltoare daca veti gusta un morcov si o ceapa caramelizata inainte sa fie fiarta veti face imediat diferenta, acea dulceata necesara nu se obtine daca fierbeti direct aceste legume ) .  Dupa aceea se adauga fasolea verde si tija de telina, 2-3 ciuperci ratacite am pus eu , putin piper.

    Se lasa legumele pret de cateva minute apoi adaugam apa clocotita , raz al hannout sau condimentele enumerate de mine care contin acest amestec, 2 catei de usturoi si ardei rosu taiat mai mare, rosia fara seminte  taiata cuburi mari . Lasam sa fiarba pret de cateva minute vreo 5 minute ajung si apoi adaugam fasolea boabe si nautul  fierte.

     Mai lasam un minut doua, rectificam asezonarea cu sare si piper daca este cazul, adaugam putina sau multa pasta de ardei iute , dupa gust eu prefer mancarea picanta dupa cum am spus-o de multe ori, simt ca ma trezeste la viata . Am mai pus pudra de coriandru ( pudra uscata imi place cel verde are ceva …care nu rezoneaza cu mine )  . Se adauga verdeata tocata fin din belsug si inca putin usturoi tocat marrunt sa ii simtim gustul si se ia de pe foc si se lasa la racorit si asimilat arome pret de cateva minute.

    Cuscus-ul se prepara simplu, intr-un vas nemetalic se pune cuscus si o lingura de ulei de masline, se amesteca bine, se adauga putina sare si apa clocotita cat sa treaca putin peste el. Se lasa pret de cateva minute si apoi de amesteca bine cu o furculita pana devine aerat , reusita  depinde mai mult  de calitatea cuscus-ului decat de tehnica in sine ca nu prea se poate gresii .

     Se serveste adesea o portie buna de cuscus in mijloc si o cantitate generoasa de legume in jurul lui , este o nebunie de culori, texturi, arome….o mancare care merita gatita, degustata si apreciata impreuna cu prietenii. Va doresc pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Cuscus/cous-cous cu legume in stil marocan" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mancare de urzici cu orez si ciuperci

Postat de susu

Mancare de urzici cu orez si ciuperci

Curatam urzicile si le spalam in mai multe  ape in felul urmator: le punem in chiuveta plina cu apa si le luam cu mana scurgandu-le de apa astfel incat daca exista pamant sa ramana la fund....

Citeste continuarea

Pilaf sarbesc

Postat de Ela68

Pilaf sarbesc

Se toaca ceapa si se pune la calit in putin ulei impreuna cu Mirodenia. Morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mari si se adauga peste ceapa. Dovlecelul se taie cubulete, iar areiul gras...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.11.2013, 11:36
Imi este asa de foame ) ca va las asta si fug repede de aici sa nu ma tenteze nimic pana la pranz
la 28.11.2013, 11:38
mie imi place cous -cous mult de tot , foarte bun
la 28.11.2013, 11:40
bucataria marocana mi se pare peste ce avem noi .O zi buna si pofta-n cui , daca tot tii la silueta.
la 28.11.2013, 11:44
ce bine arata
la 28.11.2013, 11:47
Costel vai cate dreptate ai o sa mai beau un ceai mare ) pana la urma vine el si pranzul . Bucataria marocana imi place ca diversitate de culori si gusturi, puncte in minus gasesc imediat pun curcuma in aproape tot ce gatesc si deci lispseste cumva o subtilitate de arome . Patiseria lor e extrem , extrem de dulce gen miere, alune si nuci invelite in foi de placinta si trase in miere . Dar au o cultura culinara extraordinara si imi plac multe din preparatele lor.

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking