Desert budinca de gris, cu gem de gutui și jeleu de portocale

Postat de RODIMUR in Dulciuri
22 Mar 2019 | 3021 vizualizari
Desert budinca de gris, cu gem de gutui și jeleu de portocale

Chiar și în post putem prepara unele dulciuri, ușor și destul de repede, cu ingrediente pe care le avem la îndemână. Astfel am gândit atunci când am făcut această budincă de gris, foarte bună și aromată, grație în special, jeleului de portocale. Este un desert foarte bun și aspectuos, mai ales dacă avem un eveniment festiv în post. Eu am făcut această budincă delicioasă într-o tavă în formă de inimă, doar pentru o probă, dar se poate face în orice tavă aveți la îndemână. Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care budinca a stat la frigider, ca să se întărească.

Ingrediente

  • 250 grame de gris
  • 150 grame de zahăr tos
  • 1-2 plicuri de vanilie
  • 1 linguriță de coajă de lime (lămâie)
  • 3 linguri de peltea de gutui
  • 750 ml de apă
  • Pentru umplutură:
  • 1 borcan de gem de gutui
  • Pentru jeleu:
  • 250 ml de suc proaspăt de portocale
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • coaja răzuită de la o portocală

Mod de preparare

Se amestecă grisul cu: zahărul, coaja de lime, vanilia și se adaugă apa rece. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă compoziția.

Se adaugă cele trei linguri de peltea în compoziție și se uniformizează.

O jumătate din cantitatea de compoziție se toarnă în tava în care s-a pus folie alimentară și se nivelează cu ajutorul unei linguri umezite în apă.

Peste compoziția din gris se întinde și se nivelează un strat de gem de gutui și apoi se pune restul de compoziție. Se nivelează și se lasă să se răcorească.

Între timp se pregătește jeleul de portocale. Se amestecă zahărul cu: amidonul, coaja răzuită și sucul de portocală. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce jeleul începe să se îngroașe. 

Se toarnă jeleul imediat peste budincă și după ce se răcește, se dă vasul la frigider, pentru câteva ore (chiar peste noapte) ca să se întărească.

După ce s-a întărit, se pune pe platou și se scoate cu grijă folia. 

Se servește rece și se ține la frigider, până ce se epuizează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert budinca de gris, cu gem de gutui și jeleu de portocale" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert din prune uscate cu sos caramel (de post)

Postat de Pungasa_Rogue

Desert din prune uscate cu sos caramel (de post)

Prunele uscate se spala si se pun la fiert. Se caramelizeaza 50 g zahar in 5-6 linguri de ulei intr-o craticioara. Se adauga doua linguri de faina si se amesteca energic. Se toarna zeama in...

Citeste continuarea

Chec de ciocolata si menta

Postat de RuxyRux

Chec de ciocolata si menta

Topim untul intr-un vas, la foc mic, cat este fierbinte, adaugam laptele, apoi imediat 8 ciocolatele after eight, amestecam sa se omogenizeze, fara insa a insista foarte mult. Mixam ouale cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.03.2019, 11:19
la 22.03.2019, 11:28
Foarte gustoasa budinca ta !!!
la 22.03.2019, 11:31
mmmmm buna imi place
la 22.03.2019, 11:34
Mulțumesc frumos, Mihaela! A fost atât de aromată și bună, de nici nu-ți venea să crezi că este de post...!
la 22.03.2019, 11:34
Mulțumesc, Daliana! Mă bucur că-ți place...

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking