Desert cozonac cu Fanta, de post

Postat de Constelatialeu in Dulciuri
5 Mar 2018 | 6253 vizualizari
Desert cozonac cu Fanta, de post

De cand am vazut postarea lui Ina cu cozonacii de post, am salivat si am asteptat cumintica sa puna reteta....azi am facut doar unul, vineri am sa fac mai multi....delicios, abia m-am abtinut sa nu-l manac pe tot. Mie imi plac cozonacii fierbinti, cand ii scot din cuptor rup din ei si mananc.....

Ingrediente

  • cantitatile sunt pentru 2 cozonaci ( eu azi am facut doar unul, de proba)
  • Pentru aluatul de cozonac
  • 900 g faina ( eu am folosit faina Gyermelyi )
  • 120 g zahar
  • 20 g drojdie uscata
  • un praf de sare ( cat iei intre doua degete)
  • 130 ml ulei
  • 500 ml suc Fanta
  • esenta lamaie Dr.Oetker 1/2 fiola
  • esenta rom Dr.Oetker 1/2 fiola
  • esenta portocale 1/2 fiola
  • Umplutura
  • 350 g rahat colorat
  • 200 g miez de nuca prajit si macinat sau taiat grosier
  • 4 linguri cacao
  • 100 g stafide aurii
  • 4 linguri zahar
  • 3-4 linguri suc Fanta

Mod de preparare

Aluatul de cozonac : Intr-un castron cernem faina, adaugam zaharul sarea si drojdia uscata. Punem la incalzit suscul fanta, sa fie caldut nu fierbinte, apoi il turnam in castron peste amestecul de faina, zahar si drojdie. Incorporam bine, apoi adaugam esentele si uleiul si ne apucam sa framantam cca 30 min. Acoperim castronul in care avem aluatul, cu un servet si-l lasam la crescut pana-si dubleaza volumul. Cand si-a dublat volumul rasturnam aluatul pe masa de lucru, impartim in patru parti egale .

Umplutura. Rahatul il taiem bucatele mai mici. Intr-un castron punem nuca macinata, zaharul cacaoa si stafidele apoi adaugam fanta si amestecam, obtinem ca o pasta, pasta ce o intindem pe suprafata aluatului.

Formarea cozonacului: Dupa ce am impartit aluatul in patru parti egale, cate doua pentru un cozonac, intindem doua dreptunghiuri, ne ajutam de podul palmelor sa intindem, nu folosim sucitorul. Pe un dreptunghi intindem crema de cacao, pe celalalt rahatul. rasucim fiecare dreptunghi apoi le impletim si asezam in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca 30 min, dupa care se unge cu ulei si se presara cu zahar Se dau tavile la cuptorul preincalzit la 180 grade, cca 40 min, pana incep sa se rumeneasca si trec testul scobitorii. Se scot din tava ( daca n-ai rabdare, cazul meu, am rupt si-am mancat, nu se taie cu cutitul cat sunt calzi ), se aseaza pe o laterala si se lasa la racit acoperit cu un prosop. Ca sa se pastraze fragezi, dupa ce s-au racit se infasoara in folie alimentara.  Deliciosi, nici nu zici ca-s de post..

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu Fanta, de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert coronita de Florii (de post)

Postat de Constelatialeu

Desert coronita de Florii (de post)

Cernem faina intr-un castron, facem o adancitura si punem drojdia uscata si putin zahar. Adaugam un pic de suc fanta incalzit si amestecam putin, lasam 10 min sa se activeze drojdia, presaram...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu Fanta, reteta de post

Postat de Ina

Desert cozonac cu Fanta, reteta de post

Pentru aluat : In vasul mixerului planetar am cernut faina pe care am amestecat-o apoi cu zahărul, praful de sare si drojdia uscată. Am încălzit sucul acidulat si l-am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.03.2018, 17:23
În primul rând vezi că ai o greșeală la descriere, ai greșit rahatul, cuvântul, desigur. ) Știu, citesc prea atent, dar ăsta-i defectul meu, să notez tot ce prind.
În rest, tare bun, de post, sățios și plăcut la vedere și gust.
Și da, tot fierbite-mi place și mie cozonacul.
la 05.03.2018, 17:24
Cam bine arata si cam bun! Cred ca imi pun pofta in cui pana la Paste!
la 05.03.2018, 17:25
Padre, intai am dat salvare , abia acum ma duc sa corectez ce e de corectat....bine ca mi-ai zis ce este de corectat...sa nu ma mai chinui...
la 05.03.2018, 17:29
Padre, vigilent, vigilent dar doar rahatul l-ai vazut....mai erau si altele......))
la 05.03.2018, 17:30
Mireluto am facut corecturile...daca le-am vaut pe toate, daca nu mai lasam si la carcotasi, sa manance si gura lor....

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking