Desert prajitura cu nuca caramelizata

Postat de RuxyRux in Prajituri
18 Feb 2012 | 95865 vizualizari
Desert prajitura cu nuca caramelizata

by MyCookingLife, multumesc draga mea! E una dintre cele mai bune, fine, delicioase, prajituri pe care le-am pregatit vreodata! In seara asta prajiturica a fost laudata la greu de prietenii mei dragi, pe care i-am avut intr-o scurta vizita.

Ingrediente

Nucile caramelizate:  

  •  100 gr de nuca prajita si 5 linguri de zahar

  Blat:  

  • 250 gr nuca prajita
  • 8 albusuri de ou
  • 16 linguri de zahar (nu cu varf)
  • 1 lingura de esenta de rom
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 4 pliculete vanilie
  • un praf de sare

Crema:

  • 300 gr unt (mai gras 85% grasime)
  • 8 galbenusuri de ou
  • 8 linguri de zahar (nu cu varf)
  • 200 ml lapte rece
  • 2 pliculete vanilie sau o esenta (zic eu ori una ori alta)

Mod de preparare

Desi am promis ca voi fi atenta, am fost foarte nazdravana si am comis si-o gafa de bucataras... am facut blatul si l-am pus la cuptor insa dupa 5 minute mi-am dat seama ca nu am pus nuca in el...si ce era sa fac? L-am refacut rapid...sa fie oare datorita faptului ca sunt vesnic cu capul in nori, asa ca la prima dragoste? LOL! Blatul defect l-am servit bucata cu bucata asa cum am reusit sa il desprind din tava( delicios), am sa va atasez ultimile foto (cu gafa).

Dupa cum spuneam in postarea de la prajitura Ramonei (originalul) am refacut crema de doua ori datorita faptului ca atunci cand am pus-o pe foc s-a taiat imediat ce a inceput sa se ingroase...de ce ? Nu stiu... cert este ca am continuat sa fac prajitura si atunci cand am pus-o in unt asa lingura cu lingura a iesit grozava. Este o crema lejera deloc gretoasa (de regula cam asa mi se par mie cremele cu mult unt).

Cam asa stau lucrurile...sa trecem la treaba...am sa va rog sa scuzati fotografia, nu este nici pe departe asa de frumoasa ca originalul (cred ca nu avea cum sa fie nu am un aparat prea roooz), nu am avut timp sa o dichisesc datorita faptului ca musafirii mei pofticiosi erau foarte nerabdatori cand am scos prajitura de la rece... oricum ar fi, eu va garantez ca e nemaipomenit de delicioasa...

1. Am cantarit nuca si am pus-o in tava la cuptor pentru 3-4 minute la 200 grade.

2. Am separat nuca am pus deoparte cele 250 gr nuca prajita pentru blat pe care am si maruntit-o la blender.

3. Caramelul l-am facut din 5 linguri de zahar, puse intr-un ibric si am avut grija sa las focul mic si sa stau langa el sa nu se arda (devine amarui). Am pus rapid cand a fost gata si cele 100 gr nuca, am amestecat bine si am pus totul pe o foaie de aluminiu (aici nu prea m-am impacat eu cu ideea de a pune direct pe foaie de aluminiu, insa alta idee potrivita nu am avut). Am lasat sa se raceasca si am maruntit-o tot la blender.

3. Am pus albusurile la mixer impreuna cu praful de sare, cu zaharul , apoi pe rand esenta de rom si zeama de lamaie. Am mixat foarte bine in jur de 12 minute. Am tapetat tava de cuptor cu foaie pergament am pus compozitia si am dat la cuptor. La mine a fost gata in 20 de minute la 180 grade. Daca o veti lasa mai mult blatul se va usca si se va lipi de tava. Cand a fost gata l-am scos, l-am lasat la rece si l-am taiat in trei asa pe lungime (sa nu va vina ideea sa il taiati transversal). Cand s-a racit l-am desprins usor de pergament foaie cu foaie (3 bucati).

4. Crema: am amestecat bine galbenusurile cu zahar, apoi am adaugat laptele rece, le-am pus pe foc mic sa se ingroase...insa in acest moment cand au inceput sa se lege s-au taiat si au capatat un aspect branzos. Dar nu-i bai  daca vi se intampla (sau poate voi aveti mai mult noroc si scapati), dati-o la rece. Aveti grija sa o raciti bine, nu cumva sa puneti crema calda in unt ca se va taia.

Frecati untul moale dar totusi rece (eu l-am mixat) apoi l-am scos de la mixer si cu un tel  am pus din compozitia de galbenusuri (bine racita), lingura cu lingura, ca la maioneza si am amestecat bine dupa fiecare. A iesit o crema excelenta si ca gust si ca aspect.

5.Cand foile s-au racit am trecut la montarea prajiturii.

Am pus foaie, crema, foaie, crema apoi iar foaie si ultimul strat de crema. 

Am adaugat nuca caramelizata si maruntita deasupra si am pus o folie apoi am dat-o la rece (la mine a stat cateva ore bune), noroc ca am fost plecata de acasa altfel nu mai scapa teafara...probabil acum nu mai aveam ce poza!

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu nuca caramelizata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (80)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu foi de bezea si nuca caramelizata

Postat de diaconta

Desert prajitura cu foi de bezea si nuca caramelizata

Am pregatit mai întâi crema ca sa se raceasca. Am mixat galbenusurile cu zaharul, am adaugat sucul de lamâie, praful de budinca, lapte cât sa diluez totul. Restul...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu blaturi din albusuri si crema de nuca caramelizata

Postat de katty

Desert prajitura cu blaturi din albusuri si crema de nuca caramelizata

Incepem cu pregatirea blaturilor. Mixam albusurile cu un praf de sare pana formeaza moturi, apoi adaugam zaharul si mixam in continuare pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.02.2012, 23:39
prajiturile cu nuca sunt atat de deliciose
la 18.02.2012, 23:43
Da asa este Daria...sunt minunate
la 19.02.2012, 00:14
Yuppy, ce bine ti-a iesit! Ma bucur foarte mult ca a placut si musafirilor! Acelasi lucru il consider si eu - cremele cu unt sunt gretoase in general, insa aceasta nu mi se pare! Super!
la 19.02.2012, 00:17
PS: Imi place modul cum ai descris reteta - foarte personal! Eu nu am talentul acesta!
la 19.02.2012, 00:24
Te imbratisez draga mea! Multumesc si pentru aprecieri dar si pentru prajitura deosebita! Noapte frumoasa si linistita!

Vezi toate comentariile (80)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking