Ingrediente
Foi:
- 500 g faina
- 1 plic praf de copt
- 200 g unt/margarina
- 3 galbenusuri
- coaja rasa de la o lamaie
- 150 g zahar
- zahar vanilat
- 3-4 linguri smantana
Crema:
- 200 g unt
- 120 g zahar pudra
- 1 borcan dulceata de visine
- foaia zdrobita
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
- o cescuta visine din visinata (optional)
- cateva visine din congelator
- 200 g biscuiti macinati
Glazura:
- 5 albusuri
- 10 linguri zahar
- 30 g ciocolata rasa
Mod de preparare
Foi: Faina se amesteca cu praful de copt, zaharul, vanilia, coaja de lamaie, galbenusurile si untul. Se adauga smantana cat cuprinde ca sa iasa un aluat potrivit de moale (cam 3-4 linguri). Aluatul astfel obtinut se imparte in trei parti egale si se intind 3 foi de marimea tavii. Se coc pe rand pe dosul tavii unse cu unt si tapetata cu faina.
Fiecare foaie se inteapa cu o furculita ca sa nu se umfle la copt. Se coc relativ repede, aproximativ 10 minute, asadar fiti atente la cuptor sa nu se arda foile.
Cele mai frumoase doua foi se pastreaza iar a treia se faramiteaza.
Crema: Se amesteca untul cu zaharul pudra pana devine spumos, se adauga cacaua, biscuitii si blatul zdrobit, dulceata de visine, visinele din visinata si cele proaspete (sau decongelate). Umplutura astfel obtinuta trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu a salamului de biscuiti, deci sa nu fie moale.
Se insiropeaza cu esenta de rom prima foaie. Eu am pus esenta intr-o cescuta si cu o pensula am uns foaia. Se pune toata umplutura, apoi a doua foaie insiropata.
Glazura: Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se bat in continuare deasupra pe aburi pana se dizolva zaharul. Se intinde spuma pe toata prajitura si se rade deasupra ciocolata. Ar fi aratat mai bine daca faceam niste aveline cu poshul, insa era trecut de ora 22 cand am terminat prajitura si n-am mai avut chef. Prajitura se taie a doua zi cu un cutit bine ascutit, inmuiat in apa, pentru a nu se lipi spuma si a se taia frumos feliile de prajitura.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Kati" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (46)
|