Aluat:
Intr-un castron punem faina, drojdia, sarea, zaharul si zaharul vanilat si amestecam, apoi adaugam untura si ouale si framantam un aluat gen plastelina. In cazul in care aluatul mai cere, adaugam si 2 linguri de lapte, depinde foarte mult de faina, la mine a fost cazul sa adaug si laptele. Formam o bila din aluatul respectiv si o dam la rece pana pregatim umplutura.
Umplutura: Spalam si se curatam merele si le dam pe razatoarea mare. Intr-o cratita cu fund dublu, ca sa nu se lipeasca, punem merele, daca sunt prea zemoase le stoarcem, dar nu foarte mult. Eu nu le-am stors pentru ca nu a fost nevoie. Peste mere adaugam zaharul, am pus 150 g, eu prefer mai dulce. Punem cratita pe foc si amestecam continuu pana ce scad suficient, iar la final adaugam scortisoara. Cine doreste poate sa adauge si alte esente.
Scoatem bila de aluat din frigider, o impartim in 2 parti egale si intindem 2 foi un pic mai mari decat dimensiunea tavii, 22/28 cm. Asezam prima foaie (eu am pus si hartie de copt in tava) in asa fel incat sa vina un pic si pe peretii tavii, o intepam cu furculita, intindem umplutura uniform si deasupra punem a doua foaie, pe care, la fel o intepam cu furculita. Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade, cat sa se rumeneasca putin deasupra, cca 20-25 minute, in functie de cuptorul fiecaruia.
Scoatem placinta din cuptor, o lasam un pic sa se racoreasca si o pudram cu zahar. Eu n-am avut rabdare sa se raceasca, asa ca am taiat-o calda. E delicioasa!