Dulceata de lebenita sau pepene verde

Postat de burdulea56 in Dulceata / Gem
11 Sep 2012 | 7560 vizualizari
Dulceata de lebenita sau pepene verde

Inca mai este pe piata lebenita, asa ca daca va hotarati, puteti pune in camara pt iarna, cateva borcanele de dulceata de lebenita. Am cumparat zilele trecute o lebenita de vreo 2 kg, care parca nu avea dulceata la care ma asteptam. Am gustat din ea cate o felie toti cei din casa (3 persoane), apoi nu a mai vrut-o nimeni. M-am incapatanat sa o arunc la gunoi, asa ca am transformat-o intr-o delicioasa dulceata.

Ingrediente

  • pepene verde fara coaja,
  • apa,
  • otet (la 1 litru de apa se adauga 100 ml otet),
  • zahar (1 kg de zahar la 1 kg de bucatele de pepene fiert in apa cu otet, clatit apoi scurs si cantarit),
  • zeama de la o lamaie mare,
  • 3 plicuri de zahar vanilat.

Mod de preparare

Se taie pepenele felii, se curata coaja verde a pepenelui si se arunca, se indeparteaza samburii, se taie bucatele feliile de pepene. Intr-o oala de 3 litri se adauga apa si otet in proportie de 100 ml de otet la litru de apa. Eu am pus la fiert 2 litri de apa la care am adaugat 200 ml otet. Cand fierbe apa, se adauga pepenele taiat bucati mici si se fierbe cam 1 ora pana bucatelele de pepene devin translucide. Se scurg apoi de apa si se spala la jet de apa rece, se clatesc bine si se lasa din nou la scurs intr-o sita. Bucatelele de pepene au un gust acrisor placut.

Dupa ce lasati bucatelele fierte si clatite la scurs in sita, le cantariti, apoi intr-o alta oala, puneti 50 ml apa, adaugati zaharul si vanilia, fierbeti la foc domol amestecand mereu sa nu se caramelizeze, pana obtineti un sirop bine legat. Adaugati bucatelele de pepene fierte, clatite in apa rece, scurse bine, continuati fierberea, (adunati spuma daca se formeaza), pana cand dulceata are consistenta dorita. Adaugati zeama de lamaie, mai fierbeti 2-3 clocote, stingeti focul si turnati dulceata in borcane cu capac, spalate, sterilizate in cuptor. Tineti borcanele bine sigilate acoperite cu o paturica pana ziua urmatoare cand se racesc apoi le puteti depozita in camara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de lebenita sau pepene verde" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Dulceata de gutui

Postat de AlexTeacher

Dulceata de gutui

Pune apa pe foc impreuna cu zaharul si amesteca pana ce acesta se dizolva. Adauga inauntru batoanele de scortisoara, bobitele de ienibahar si cuisoarele. Lasa aceasta compozitie pe foc pana se...

Citeste continuarea

Gem de prune cu ciocolata si scortisoara

Postat de mihaelar63

Gem de prune cu ciocolata si scortisoara

Prunele se spala si se curata de samburi. Pentru preparare eu am folosit aparatul Multicooker Philips. Avantajul prepararii de gemuri la acest aparat este ca nu este nevoie de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.09.2012, 21:55
la 11.09.2012, 22:06
ce interesant n-am gustat pana acum
la 11.09.2012, 22:11
BUNATATI....o dulceata de exceptie! imi place!
la 11.09.2012, 22:58
minunata! trebuie sa incerc!
la 11.09.2012, 23:01
Nu am gustat dar sigur e buna!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking