Dulceata ecologica de caise

Postat de Bunica in Dulceata / Gem
29 Iun 2009 | 12167 vizualizari
Dulceata ecologica de caise

V-am spus ca bunicesc doi nepoti frumosi si le prepar tot ce se poate in casa. Este o dulceata foarte buna, dar care nu se face usor. Oricum, merita efortul.

Ingrediente

  • 40 caise mari sau 60 caise mici
  • 1 kg. zahar
  • zeama de la o lamaie
  • 4 litri apa
  • 2 linguri de var praf (praf de var - se gaseste la materiale de constructie!)

Mod de preparare

Puneti apa intr-un vas in care dizolvati doua linguri de praf de var. Curatati caisele de coaja si puneti-le in acest vas pentru a se intari, lesandu-le aici circa o ora.

Se scot din apa de var, se spala si le se scot samburii cu ajutorul unui bat de la frigarui (sau capatul unei andrele - nu virful). Simburii se sparg, iar miezul se opareste pentru a fi decojit mai usor, apoi se introduc in caise.

Cit caisele stau in apa de var, se prepara siropul dintr-un kilogram de zahar si 0,7 litri apa (se pun la fiert impreuna). Siropul e gata cind formeaza "bobita" (vezi foto - nu mai este lichid).

Se adauga caisele in sirop, moment in care siropul va deveni mai apos. Se fierbe la foc iute cam 45 de minute, apoi se pune zeama de lamiie si se opreste focul. Se lasa sa se raceasca bine, apoi se mai fierbe o data pentru ca la racire siropul devine mai putin inchegat.

TIPS. Nu se amesteca dulceata de caise cu lingura, ci se invirte cratita intr-o parte si alta.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata ecologica de caise" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Dulceata din flori de salcam

Postat de Constelatialeu

Dulceata din flori de salcam

Mi-am luat frumos cosuletul, o grebla, niste manusi si am plecat prin jungla gradinii, la cules de flori de salcam. Manusile sa nu ma intep, grebla sa pot sa trag crengile la nivelul meu, sa pot...

Citeste continuarea

Gem de caise

Postat de oanapl

Gem de caise

Speli caisele, le cureti de samburi si le pui intr-un vas incapator. Le pui pe aragaz, la foc mic, amestecand periodic, caci au tendinta sa se prinda de fundul vasului. Fierberea fructelor fara...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.10.2009, 23:34
la 16.10.2009, 23:49
Eu cred ca cine mi-a adus varul are dreptul la o portie de dulceata .
la 17.10.2009, 20:55
Vin! Eu sunt innebunita dupa orice fel de dulceata si in general dupa orice bunatate facuta in casa!
la 29.06.2013, 17:13
Trebuie sa-mi fac curaj anul asta s-o incerc!!!
la 29.06.2013, 19:25
Curaj Camelia!Nu are de ce sa nu-ti iasa buna!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking