Ernestines--reteta de peste 100 de ani!
Postat de adnia in Prajituri
1 Sep 2013 | 7594 vizualizari
Dragii mei, am o surpriza pentru voi! Dar inainte de asta, ma intreb ...si va intreb: cine nu cunoaste faimoasele delicatese ale Casei Capsa, cea mai buna cofetarie din Europa secolului trecut?!? E drept ca astazi s-au mai pierdut din retete si din faima, dar tot renumite au ramas, chiar de referinta in domeniu, as zice eu!
Si acum," care e surpriza?", poate va intrebati. Ei bine, am mostenit o carte de retete de cofetarie veeeeche-veeeche, scrisa in 1932 de primul cofetar care a avut curajul sa-si faca retetele cunoscute (pe atunci, secretul meseriei era tare bine pazit, cofetarii se inchideau in camarile lor atunci cand preparau cate-o reteta, nici macar novicii lor nu le puteau da de rost:).
Bun, si ce are in comun cu casa mai sus-amintita? Pai are, caci acestea sunt retetele folosite intocmai de Grigore Capsa si el le-a dat gloria pe care au cunoscut-o in vremea "Micului Paris". Si, daca ar fi sa facem un calcul simplu, retele acestea sunt extrem de vechi: cartea a aparut in 1928, dar autorul (vechi cofetar, aproape de pensie) marturiseste ca el le folosea de peste 50 de ani...iar el le mostenise de ma mesterul sau! Deci, au fost date din generatie in generatie si pastrate cu sfintenie!
Eu am primit cartea cu mare bucurie, va inchipuiti, am reconstituit-o pe ici, pe colo, am studiat-o din scoarta-n scoarta , am "tradus" ceva termeni si retete...si m-am apucat de treaba!