Ernestines--reteta de peste 100 de ani!

Postat de adnia in Prajituri
1 Sep 2013 | 7594 vizualizari
Ernestines--reteta de peste 100 de ani!

Dragii mei, am o surpriza pentru voi! Dar inainte de asta, ma intreb ...si va intreb: cine nu cunoaste faimoasele delicatese ale Casei Capsa, cea mai buna cofetarie din Europa secolului trecut?!? E drept ca astazi s-au mai pierdut din retete si din faima, dar tot renumite au ramas, chiar de referinta in domeniu, as zice eu! Si acum," care e surpriza?", poate va intrebati. Ei bine, am mostenit o carte de retete de cofetarie veeeeche-veeeche, scrisa in 1932 de primul cofetar care a avut curajul sa-si faca retetele cunoscute (pe atunci, secretul meseriei era tare bine pazit, cofetarii se inchideau in camarile lor atunci cand preparau cate-o reteta, nici macar novicii lor nu le puteau da de rost:). Bun, si ce are in comun cu casa mai sus-amintita? Pai are, caci acestea sunt retetele folosite intocmai de Grigore Capsa si el le-a dat gloria pe care au cunoscut-o in vremea "Micului Paris". Si, daca ar fi sa facem un calcul simplu, retele acestea sunt extrem de vechi: cartea a aparut in 1928, dar autorul (vechi cofetar, aproape de pensie) marturiseste ca el le folosea de peste 50 de ani...iar el le mostenise de ma mesterul sau! Deci, au fost date din generatie in generatie si pastrate cu sfintenie! Eu am primit cartea cu mare bucurie, va inchipuiti, am reconstituit-o pe ici, pe colo, am studiat-o din scoarta-n scoarta , am "tradus" ceva termeni si retete...si m-am apucat de treaba!

Ingrediente

  • -100 g migdale crude macinate
  • -125 g zahar pudra
  • -pulpa de la 3 caise coapte foarte bine
  • -faina integrala de grau, cat cuprinde
  • -1 borcan gem de caise

Mod de preparare

Migdalele macinate si zaharul pudra se amesteca intr-un bol, se adauga pulpa de caise si se amesteca bine. Se adauga faina integrala de grau, pana se obtine o bila de aluat. Se framanta bine, apoi se lasa la odihna 10 minute. Se intinde in foaie cam de 1 deget grosime, se taie forme rotunde, cu ajutorul unui decupator de fursecuri si se transfera intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pana trec testul scobitorii. Se lasa la racit, apoi se lipesc doua cate doua cu gem de caise.

Se servesc dupa cateva ore, sau a doua zi, dupa ce s-au mai fragezit (dupa ce se scot din cuptor, prajiturelele se intaresc, dar sub actiunea gemului de caise se inmoaie).

Se presara cu zahar pudra, ca in reteta originala, sau cu un mot de caise din gem (varianta mea).

Sunt foarte gustoase! Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ernestines--reteta de peste 100 de ani!" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu cirese si crema de branza

Postat de rocsi_1612

Prajitura cu cirese si crema de branza

Spalam ciresele, le scoatem samburii si le punem intr-o sita pentru a-si lasa din zeama. Aluatul: Intr-o craticioara punem untul taiat cubulete, ciocolata rupta bucatele, le punem pe foc. Dam...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Postat de momo121

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Pentru blat:        Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma....

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.09.2013, 22:12
la 01.09.2013, 22:12
Minunate :bd salvez si eu reteta ca sunt exact pe placul meu
la 01.09.2013, 22:17
Timea, ce ma bucur ca-ti place!te pup!
la 01.09.2013, 22:18
super faina reteta
te felicit pentru carte sa ne mai aduci retete delicioase
la 01.09.2013, 22:24
Exceptional! Casa Capsa a fost dintotdeauna preferata mea...pe vremuri sa servesti masa intr-un asemenea local...era ceva deosebit

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking