Zacusca de macrou

Postat de Ina in Zacusca
25 Sep 2014 | 73344 vizualizari
Zacusca de macrou

Daca iubiti pestele, aceasta este o alternativa excelenta la conservele cu peste din comert. Desi aseara, cand am preparat-o, Costel nu a vrut nici macar sa guste ( i se aplecase de la miros, intrucat macroul miroase puternic in timpul fierberii :)) ) , azi a venit infometat, si-a pus zacusca pe o felie de paine, dupa care mi-a zis sa mai fac o runda, ca nu-i vine sa creada cat e de buna :))))) Incercati-o si nu veti regreta!

Ingrediente

  • 1,5 kg macrou congelat
  • 2,5 kg gogosar
  • 1 kg ceapa
  • 250 ml ulei
  • 100 ml otet ( + inca 100 ml in apa in care fierbem pestele )
  • 400 g pasta de tomate / bulion
  • 3 linguri cu zahar
  • sare , piper ( dupa gust )
  • 3-4 foi de dafin
  • condimente pentru peste

Mod de preparare

Pestele se dezgheata in apa rece, se curata de mate si se spala. 

Indepartam capul si coada, taiem trunchiul in bucati (daca pestele este prea mare), pe care le fierbem 10 minute in apa cu sare si 100 ml otet. Cand pestele este fiert, indepartam cu grija oasele (nu ne va fi foarte greu, intrucat macroul nu are multe oase ). Procesul de indepartare a oaselor va face ca pestele sa fie maruntit, gata de folosit in zacusca.

Lasam pestele deoparte si ne ocupam de legume: curatam gogosarul, il spalam si-l maruntim. Se poate da prin masina de tocat, dar eu am preferat sa-l toc la robot, intrucat imi place ca in zacusca sa se distinga bucati de legume, nu sa fie o pasta. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt.

Intr-o oala incapatoare punem 250 ml ulei si calim ceapa pana devine translucida. Adaugam gogosarul tocat, condimentam cu sare, piper , foi de dafin si fierbem  o ora (poate chiar mai mult, daca gogosarul isi lasa multa zeama ), pana scade bine zeama, iar legumele sunt fierte. Nu uitam sa mestecam destul de des, pentru a nu se lipi compozitia de peretii vasului.

In  momentul in care uleiul incepe sa iasa la suprafata, adaugam pestele maruntit, pasta de tomate/ bulionul si condimentele pentru peste, lasand pe foc inca 30-40 minute. Spre final adaugam in zacusca 3 linguri cu zahar sau miere si 100 ml otet. Gustam si  daca este nevoie, putem mari cantitatea de otet. Potrivim gustul de sare si piper si fierbem in continuare, pana compozitia scade suficient, iar uleiul sta deasupra. 

Turnam zacusca fierbinte in borcane sterilizate (eu le sterilizez in cuptorul cu microunde ), capsam cu capace mentinute 1-2 minute in apa clocotita, apoi sterilizam zacusca in cuptor, 20-30 minute. Lasam borcanele sa se raceasca in cuptor, apoi le putem pastra peste iarna  in camara/beci. 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de macrou" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Zacusca de macrou

Postat de MotanLaOale

Zacusca de macrou

Pestele se dezgheata, se curata de mate si se spala foarte bine. Se indeparteaza capul si coada. Se pune la fiert in apa cu sare si 100 ml otet, pentru 10 minute. Se indeparteaza oasele...

Citeste continuarea

Zacusca de macrou

Postat de merisor67

Zacusca de macrou

Lasam macroul la dezghetat, in apa rece sau in lapte, apoi ii indepartam capul, coada si aripioarele si il evisceram. Il spalam bine, il taiem in bucati mai mici si il punem la fiert in apa cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.09.2014, 22:06
Tare buna!
la 25.09.2014, 22:08
Maine fac iar
la 25.09.2014, 22:11
Cand a vazut Costel ca am facut 9 borcane, mi-a zis ca o sa le manance cainii, ca el nu se apropie de ele.) Azi , cand a gustat , cica n-or sa ne ajunga, sa mai fac inca 9 )
la 25.09.2014, 22:13
ce-mi lasa gura apa....
la 25.09.2014, 22:14

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking